auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

АУТОМОБИЛИ : Steppenwolf Степният вълк на Audi (Авто Пазар) - 01 Юни 2002 - 12:47

Audi не е от производителите, които представят концептуални автомобили често. През 2000 година обаче германците се отчетоха с цели два прототипа. Освен зашеметяващия Projekt Rosemeyer, посетителите на последния за ХХ в. автосалон в Париж можеха да видят студията Steppenwolf - компактен всъдеход на платформата Golf IV/Audi A3.

“Степният вълк”, както се превежда името на модела, моментално прикова вниманието на специалистите. Подобно на Allroad, който дефилира като концепткар преди три години, а вече се произвежда серийно без почти никакво съществени изменения, Step­penwolf изглежда напълно готов за конвейера. Публиката вече е свикнала да вижда по улиците автомобили с четири преплетени кръга в емблемата, само година-две след като са обирали овациите по автосалоните като прототипи.

Дизайнът на всъдехода е дело на Ромулус Рост, според когото така изглежда бъдещето на най-популярната платформа в семейството VW/Audi/Seat/Skoda. Steppenwolf напомня на “качено” на 19-цолови гуми ТТ-комби. Екстравагантните стилови решения обаче не свършват дотук. “Универсалът” е с твърд снемаем покрив, който мо­же да се замени с обикновен брезентов. Напълно в духа на фирмения дизайн основният “пояс” на купето е огромен за сметка на приплеснатия остъклен купол. В страничните огледала са интегрирани мощни прожектори, а резервната гума е в “чекмедже” под багажника. Всеки детайл в интериора изглежда масивно, плътно и дори грубовато. По думите на самия Рост, целта е била да се постигне внушение за машина, подготвена добре за тежка работа.
Audi въведе в интериора много материали, които днес използват редица други производители. Такъв бе случаят с полирания алуминий по арматурното табло. Ако тенденцията се запази, новият хит в обзавеждането на купето ще бъде дебелата груба кожа. С такава са тапицирани арматурата и дори пода на Steppenwolf.

Всъдеходът от Инголщад се оборудва с 3.2-литров V6 с мощност 225 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Нм. С него “Степният вълк” достига скорост от 230 км/ч и ускорява до 100 км/ч за по-малко от 8 секунди. В конструкцията има доста сходни решения с Al­l­road. Окачването например е пневматично, с четири нива на клиренса между 223 и 102 мм. Интересна особеност е хидравличната ръчна спирачка, която се задейства с копче на арматурното табло.

Трансмисията на Steppenwolf е заимствана от А3 quattro. В случай на пребоксуване на предните колела многодисковото сцепление Haldex включва задния мост, а вместо блокировки на диференциалите се използват електронни системи EDL (заменя раздатъчната кутия) и ESP (активира спирачката на буксуващото колело и не му позволява да за­тъне).

В Инголщад все още отричат да имат планове за серийно производство. Така обаче бе и през 1998 г., когато се състоя премиерата на Allroad. Повечето специалисти обаче предричат на Steppenwolf скорошна поява в салоните на дилърите. SUV-модата все още е актуална, а VW и Audi нямат силни позиции в този сегмент.

Изложението в Париж 2000 бе истински празник за любителите на всъдеходни возила. Там бе представен за първи път Audi - Steppenwolf.

След успешния опит за “сливане” на автомобил с висока проходимост и спортно комби - Audi Allroad, конструкторите от Инголщадт направиха поредната решителна крачка напред с новия “универсален боец” Steppenwolf. Под каросерията на “степния вълк” се крие перманентно задвижване на четирите колела, въздушно окачване с адаптивна система и мощен 6-цилиндров агрегат.

Приликите в ръста с Audi А3 не са случайни. Явно солидно е използвана вече съществуващата технологична платформа. Елегантният външен вид на “вълка” е заимстван от “спортиста” TT. Независимо от това, Steppenwolf е “облечен” с мощна ризница. Масивните брони, специалната предпазна престилка под двигателя, скоростната кутия и диференциала и подсилената конструкция на каросерията, го превръщат в истински расов всъдеход. Движи се върху 19-цолови колела, скрити под изпъкналите арки на калниците. Със съдействието на Pirelli и Goodyear са разработени гуми със специален профил, които осигуряват максимално добро сцепление, както по пресечна местност, така и на автомагистралите. Правят впечатление интересните и нестандартни решения, като плъзгащата се стойка на резервната гума, изчезваща под багажника и монтираните в огледалата подвижни прожектори. Модерният дизайн се допълва от сгъваем покрив.

Ходовата част отговаря на почти всички изисквания на съвременните SUV-автомобили. Тайната на успеха се крие зад т. нар. въздушно окачване с адаптивна система на амортисорите - 4-Level, която Audi прилага за първи път в модела Allroad Quattro. В зависимост от състоянието на пътя, натоварването и начина на каране, налягането в амортисьорите автоматично се регулира. Благодарение на това, нивото на ходовата част се изменя в четири степени. При скорост до 35 км/ч, клиренсът се увеличава с 60 мм, като нивото на ходовата част достига 22 см. Това позволява на “степният вълк” да преодолява всякакви неравности. С увеличаване скоростта, той автоматично се снижава и буквално прилепва към пътя, сигурен и непоклатим дори и в остър завой.

Двустепенен редуктор разпределя въртящия момент между задния и преден мост, а разликата в оборотите се регулира чрез централен диференциал с двойно планетна конструкция. При екстремни ситуации се задейства и електронното устройство - EDS. Системата блокира превъртащите колела с максимално добър ефект. Задвижва се от мощен V-образен 6-цилиндров агрегат с работен обем от 3.2 литра и мощност 250 к.с. Същият е изцяло разработка на концерна VW и е характерен с изключително компактните си размери. Въртящият момент достига 297 Н.м при 3200 оборота.

Естествено при разработването на такъв уникален прототип, средства не се пестят. Интериорът е изключително луксозен. Салонът е облечен във фина кожа, а контролните уреди са изработени от алуминий. За удобство, всички бутони са с формата на големи клавиши.
Със Steppenwolf Audi със сигурност открива нова пазарна ниша в пренаситения автомобилен свят.


Димитър Борисов, Димитър Димитров
1 (180), 06.01.2001-12.01.2001 г./ 41 (168), 15.10.2000-21.10.2000 г.

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL