auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Победа за Кулиг в рали Полша 2002 - 10 Юни 2002 - 19:41

През изминалия уийкенд протече 59-тото рали Полша, кръг от европейския рали шампионат с коефициент 20. Състезанието обещаваше напрегната борба между поляците Лешек Кузай и Януш Кулиг и битката между двамата започна от самото начало. Те стартираха с яростно темпо и след първите три етапа се бяха откъснали на около 2 минути пред останалите състезатели. Кулиг спечели първите два етапа, но Кузай се пребори за третия и намали разликата.


/победителят Janusz Kulig, Ford Focus WRC/

В началото на втората обиколка започна да вали дъжд и Кулиг загуби известно време в последвалия проливен дъжд, като допълнително беше затруднен от не едно, а цели две пукания на гума по време на петия специален етап. Междувременно Антони Вармболд имаше проблеми с прекалено твърдото окачване на неговия Форд Фокус WRC, а също така и със спирачките. Един етап по-късно Кузай отпадна от ралито със счупено окачване, което повреди и охладителната система на неговото Пежо 206 WRC.


/Leszek Kuzaj, Peugeot 206 WRC/

По време на втория за деня сервизен парк Вармболд направи известни промени по своите спирачки и окачване, и така се почуства много по-уверен при старта на третата обиколка за деня.


/Antony Warmbold, Ford Focus WRC/

Не беше така забавно за Доминик Брюнел с Тойота Селика, който отпадна след излитане от трасето.


/Dominique Bruyneel, Toyota Celica GT4/

Първият ден от полското рали приключи с временен водач - Януш Кулиг.

Вторият ден на състезанието започна при сухо време, въпреки заплахата дъждът да продължи. Кулиг запази лидерството си през целия ден и увеличи разликата от 4`30 пред следващия го, като спечели състезанието с преднина от 12`27. Второто място взе Цопик с Мицубиши Лансър, който претендираше за подиума през цялото рали със силното си и стабилно шофиране, докато трети остана Робърт Херба.


/Tomasz Czopik, Mitsubishi Lancer Evo/

След края на ралито, по решение на съдиите, класиралата се шеста Магдалена Чиеслик беше дисквалифицирана поради открито от делегата на FIA техническо нарушение (несъответствие с изискванията на приложение "J" от международния спортен кодекс на FIA).

Финалното класиране:

1  Kulig-Baran, Ford Focus WRC     2h 45'39"5
2  Czopik-Wronski, Mitsubishi Lancer Evo     + 12'27"6
3  Herba-Burkat, Mitsubishi Lancer  Evo VI     + 12'46"9
4  Gabrys-Baran, Mitsubishi Lancer Evo     + 13'41"4
5  Warmbold-Price, Ford Focus WRC     + 13'53"2
6  Bebenek-Bebenek, Mitsubishi Lancer Evo     + 14'43"1
7  Solowow-Horniacek, Mitsubishi Lancer Evo VI     + 14'48"9
8  Frycz-Wodniak, Opel Corsa VK Super 1600     + 15'30"3
9 Sztuka-Cieslar, Mitsubishi Lancer Evo V     + 17'54"1
10 Stec-Zglinska, Mitsubishi Lancer Evo III     + 20'34"9

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL