auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Крум Дончев води след първия ден на рали "Хеброс" - 23 Юни 2002 - 13:02

Крум Дончев с Пежо 306 Макси е водач след края на първия ден от 31-вото международно рали “Хеброс”, 4-ти кръг от европейския рали шампионат с коефициент “5”. Дончев заслужи победата след като премина по 10-те скоростни етапа в надпреварата край Пловдив за общо време 1 ч. 3 мин. 54 сек., като във всички специални етапи показа най-добро време. Втори на 3 мин. и 18,9 сек. остана Илия Царски с "Форд Ескорт" WRC. Трети на 3 мин. и 22,7 сек. от лидера изостава Николай Златков с "Форд Ескорт". На четвърта позиция засега се движи Иван Маринов с "Мицубиши Лансер" Ево 6 с разлика от водача 3 мин. и 35,1 сек.. На пето място финишира Георги Гераджиев с "Пежо-206 Супер 1600", изоставащ на 4 мин. и 17,9 сек. Шестицата оформя Николай Паунов с "Мицубиши Лансер", който има да наваксва 6 мин. и 25,4 сек.

Едва 33 от заявилите участие 47 екипажа се включиха в международното рали. За съжаление в тазгодишното издание на “Хеброс” участват само български екипажи. Общата дължина на трасето е 570 км с 20 специални отсечки с обща дължина от 239 км.

На техническия преглед бяха представени 36 автомобила. 33 от тях бяха допуснати до участие в състезанието. Проблеми с ролбарите (не отговарят на техническите изисквания на приложение “J” от спортния кодекс на ФИА) станаха причина техническите комисари да не допуснат до участие в надпреварата трите автомобила (№22, Кирил Кирилов с Фиат Типо, №30 Михаил Ангелов с ВАЗ 21074 и №33 Пламен Стайков с ВАЗ 2107).

Ето и мнението на председателя на ДАМС г-н Васил Иванов за самото състезание:
“Радвам се, че рали “Хеброс” отново го има, дори с коефициент “5” . Разговаряхме с председателя на БФАС Георги Янакиев и с областния управител на Пловдив Гьока Хаджипетров за бъдещето на ралито и се надявам още от другата година да върнем стария коефициент, който беше “10”. Относно организацията смятам, че тя е на едно ниво, от което може да се иска още много повече. Определено има пропуски, които в бъдеще ще бъдат решени в положителна насока. На всички състезатели пожелавам добър старт и успешен финал.”

Официално точно в 9 часа и 31 минути стартира първия автомобил на 31-вото рали “Хеброс”.

Крум Дончев с Пежо 306 Макси запази водачеството си и след третия, най-дълъг скоростен етап “Здравец”. Времето му е 22 мин, 27,1 сек. На 32,5 сек. се движи Илия Царски с Форд-Ескорт WRC. Трети е Тихомир Златков на 1 мин. 3,8 сек. от водача.

В третата скоростна отсечка отпадна екипажът, стартирал 29-ти – Иван Болгадов / Христо Парашкевов, с автомобил ВАЗ 21074, номер 41.

След приключване на пъвия етап от първия състезателен ден безспорен лидер продължава да е Крум Дончев с Пежо 306 Макси с общо време от 31 мин. и 57,5 сек. Втори на 58,7 сек. е Илия Царски с Форд Ескорд WRC. Трети във временото класиране е Иван Маринов с Мицубиши Лансер Ево 6, който е на 1 мин. и 46 сек. от сегашния лидер.

Опасен инцидент имаше с Илия Царски в 5-ти скоростен етап. До този момент Царски се движеше на втора позиция, като изоставаше от водача Крум Дончев с 45.3 сек. В средата на етапа автомобилът му, Форд Ескорт WRC, претърпя авария, след като се запали колекторът, а от там и предния му капак . Все пак Илия Царски и навигаторът му Лазар Тевекелов пристигнаха в сервизната зона на собствен ход. Така времето между техния екипаж и водача се увеличи на 58.07 сек. В сервизния парк беше направен ремонт на автомобила на Царски и той беше готов да продължи надпреварата.

В сервизния парк ремонт претърпя и екипа Николай Златков и Виолета Николчева с Форд Ескорт, които заявиха, че колата им “просто не върви” и затова те смениха валовете. Тихомир Златков и Констанца Томова също имаха проблем със съединителя на своя Форд Ескорт, който започна да буксува в третия скоростен етап и по време на сервизния парк го смениха.

Друга лека злополука стана също по време на 5-тия скоростен етап "Асеновград". Автомобил “Застава – Юго” с пилот Тодор Хаджиев и навигатор Стоян Цонев със стартов номер 42 излетя от платното и се преобърна в дере край пътя. За щастие двамата не са пострадали, има само повреди по автомобила, който е изваден от “Пътна помощ” навреме извън района на трасето. Екипажът с номер 42 преустанови участието си в състезанието.

Седмият скоростен етап поднесе изненада в челната тройка. Първи продължава да е Крум Дончев с 41 мин. 53,8 сек. На втора позиция е Иван Маринов, който изненадващо изпревари Николай Златков и Илия Царски.

След осмия етап отпадна още един екипаж и така от стартиралите 33 автомобила тази сутрин два етапа преди края на състезателния ден борбата продължават 28.

Екипажът Тихомир Златков и Констанца Томова с Форд Ескорт отпадна от борбата в рали "Хеброс" след края на първия състезателен ден. Те бяха дисквалифицирани за натрупано закъснение от 20 минути на часова контрола 5С/изход от сервизния парк между 5-та и6-та скоростна отсечка: Асеновград - Бойково/. Санкцията е наложена от Директора на състезанието Иван Ненов.

Крум Дончев - водач във временното класиране:
“Доволни сме от днешния ден, нямахме проблеми, но ни бе трудно заради смазващата жега. На етапа Марково имаше незапълнени дупки и разпръснат чакъл на платното. Утре смятаме да продължим със същото темпо. Според мен организацията на ралито е много добра, има какво още да се желае по отношение на пътната настилка. На х. Здравец има голяма дупка на влизане в шикана - тя е описана в навигационните ни записки, но на първото преминаване, навлязохме в нея. Неравностите може да станат причина за тежки катастрофи.”

Румен Манолов - навигатор на Крум Дончев:
“Нормално е да получаваме навреме резултатите от отделните етапи. Охраната на трасето е на много добро ниво, нямаше рисково пресичащи пешеходци, но мисля, че не бива да се отива в тази крайност 60 мин. преди старта на първия автомобил да не се пускат пешеходци, които искат да наблюдават състезанието.”

Лазар Тевекелов - навигатор на Илия Царски:
“Имахме проблем още в началото, когато се повреди разговорната уредба. После на 5 СЕ заради повреда в колекторите колата се запали, изгасихме пламъците, но смяната на колектора в сервизния парк ни забави с 10 минути.”

Николай Златков - трети във временното класиране:
“Настоихме добре колата днес, утре ще се борим с Илия Царски за второто място. Благоприятно е, че утрешните етапи са дълги отсечки и можем да се преборим.”

Първите 6 екипажа в крайното класиране ще си поделят наградния фонд от 3000 лева.

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL