auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Грьонхолм спечели рали "Австралия" - 06 Ноември 2002 - 22:38
Дисквалифицираха Томи Макинен, колата му била много лека

Станалият предсрочно световен шампион Маркус Грьонхолм спечели и рали “Австралия”. Финландският пилот на “Пежо” завърши състезанието с време 3.35:56,5 часа. Това бе петата победа на Грьонхолм през сезона, при успех и в последния кръг във Великобритания ще изравни рекорда на Дидие Ориол от 1992 г.

Втори в Австралия финишира Хари Рованпера с “Пежо” (+57,3 сек), пред Петер Солберг със “Субару” (+1:25,7 мин), Карлос Сайнц с “Форд” (+3:09,0), Марко Мартин с “Форд” (+6:21,5), Тони Гардемайстер с “Шкода” (+7:11,6) и др. Четирикратният световен шампион Томи Макинен завърши с 4-о време, но после бе дисквалифициран от комисарите на състезанието. Причина за изхвърлянето на финландеца бе, че “Субару”-то му се оказа по-леко с осем килограма от допустимите 1230 в регламента на ФИА. Според шефа на тима Дейвид Лапуърт в предпоследната - 23-а, скоростна отсечка, от машината е била извадена резервната гума и това е свалило теглото на колата под нормата. От четирите отсечки в последния ден три спечели Рованпера, а една - Грьонхолм. Проблеми имаше Сайнц. “Форд”-ът на испанеца се преобърна, но за негово щастие се приземи на гумите.

Катастрофа претърпя изгряващата звезда на “Форд” Франсоа Дювал. Белгиецът бе откаран с хеликоптер в болница в Сотико. Малайзиецът Карамджит Синг с “Протон” взе титлата в група “N”. Той финишира трети, след Тошихиро Арай (Субару) и Алесандро Фиорио (Мицубиши), но завърши пръв в класирането с 32 точки. След него са пилотите на “Мицубиши” Кристиан Солберг с 26 т и Рамон Ферейрос – 23. Димитър Илиев завърши сезона 8-и с 9 точки. “Чувствам се сякаш съм на луната, каза Синг. - Невероятно е, че печеля титлата още през първата година, в която участвам в световния шампионат.” Последното състезание за 2002 г. е във Великобритания (14-17 ноември).

Джордже Пецу
в-к Монитор, 04.11.2002 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL