auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Преди началото на WRC сезон 2003 - 29 Декември 2002 - 01:11

Точкуването в стартовете от световния рали-шампионат да се извършва като във Формула 1 още от следващия сезон, реши комисията за състезанията по рали към ФИА. За да се приеме тази промяна обаче, тя трябва да бъде одобрена и от конгреса на федерацията. Според промяната точки във всеки от кръговете от световния шампионат ще получават първите осем в крайното класиране, съответно 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 и 1, вместо първите шест, както бе досега.

"Това е една много добра стъпка в правилната посока", коментира шефът на Хюндай Дейвид Уайтхед. "По този начин ще се увеличат шансовете за спечелване на точки на по-малките и по-непретенциозни отбори и така ще се стимулира работата в тях", добави Уайтхед.

topsport.bg, 01.12.2002

---

Тимът на “Мицубиши” няма да участва в световния рали-шампионат. Решението беше взето от шефа на “Ралиарт Европа” Ендрю Коуън и боса на “Мицубиши моторспорт” Свен Куанд след катастрофалния сезон 2002 г. “Ще се върнем през 2004 г. с нова, мощна и здрава кола”, заяви Коуън. Тримата пилоти Ал. Макрей, Паасонен и Делкур могат да карат под наем за всеки друг отбор.

в-к Монитор, 05.12.2002

---

Карлос Сайнц, който със сигурност ще подпиише със “Ситроен”, се раздели с дългогодишния си навигатор Луис Моя, съобщи “Марка”. Двамата са заедно от 15 години. През този период Сайнц стартира в 165 състезания, само 4 от които - без Моя. Екипажът има 24 победи. Основната причина за раздялата е, че навигаторът отказал да парафира контракта с французите, защото финансовите условия не били приемливи за него. Новият навигатор на Сайнц ще бъде Марк Марти, който помагаше тази година на ветерана в рали “Каталуня”, когато Моя бе контузен.

Пилотите на “Форд” за догодина Франсоа Дювал и Марко Мартин пък направиха първия тест на “Фокус WRC”. Екипът подготвя още отсега колата за рали “Швеция” (5-9 февруари). Високата температура (8 градуса) затрудни допълнително състезателите и техническия персонал при опита им да съберат данни как се държи колата на сняг и лед.

в-к Монитор, 13.12.2002

---

Тимът на “Пежо” ще разполага с $55 милиона бюджет за 2003 г., съобщи френският печат. Шефът Корадо Провера обяви, че целите на отбора са спечелване на двете титли – при пилотите и конструкторите.

“Догодина обаче ще бъде по-трудно, каза Провера. – “Ситроен” имат добра кола и много качествени пилоти – Макрей и Льоб, “Субару” и “Форд” също са жадни за отмъщение. Трябва на всяка цена да спечелим рали “Монте Карло”, което започва на 22 януари. Винаги първото състезание е много важно, най-вече от психологическа гледна точка.”

Маркус Грьонхолм вече тества в Монако “Пежо 206 WRC”, боядисан в новия цвят – червен, заради спонсора “Марлборо”.

Колите “Форд-Фокус” ще бъдат оборудвани с гуми “Мишлен”. Новината бе потвърдена от директора на тима Малкълм Уилсън. Това означава, че единствено “Субару” ще остане с “Пирели”.

“Доволни сме от двегодишното ни сътрудничество с “Пирели”, обясни Уилсън. - Смятаме, че дойде времето на малка промяна, която да ни помогне да се върнем на върха на рали-шампионата.”

в-к Монитор, 15.12.2002

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL