auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Битката Мацуока - Петерханзел продължава в пустинята - 10 Януари 2003 - 11:58
Шинозука катастрофира тежко в 8-ия етап на рали “Дакар”

Пилотът на “Мицубиши” Хироши Мацуока постигна най-добро време (3.57:42 ч) в 8-ия етап на рали “Дакар” от Гат до Саба в Либия с обща дължина 727 км, от които 497 състезателни. Времето на Мацуока е с 5:42 мин по-малко от това на Стефан Петерханзел. В генералното обаче японецът изостава от французина с 6:39 мин. Юта Клайншмит с “Фолксваген” стана 6-а и се изкачи на 5-о място (+1.33:06 ч).

Победителят от 1996 и 1997 година Кенджиро Шинозука (тогава с Мицубиши) е в много тежко състояние след катастрофа с автомобила му "Нисан". На 373-ия километър от специалната отсечка между Чат и Себха (Либия) автомобилът на 54-годишния Шинозука изхвърча от една дюна и след 10-метров "полет" падна на земята. Тежко пострадал е и навигаторът - французинът Тиери Дели-Зоти. Двамата бяха евакуирани с хеликоптер към медицинския център на състезанието в Себха. Преди лошия инцидент японецът заемаше трето място в класирането при автомобилистите.

Часове след инцидента главният лекар Кристиян Ноел заяви - "Шинозука бе изпаднал в кома и имаше сериозни наранявания по лицето. Състоянието му вече е стабилно, но ще трябва да минат 48 часа, преди да знаем точната степен на нараняванията му. В момента, в който това стане въможно, Шинозука ще бъде преместен от Тунис в Париж".

Относно навигатора Тиери Дели-Зоти, д-р Ноел каза, че състоянието му не буди никакви притиснения. "Той е добре, стабилен е и няма опасност за него. Няма за какво да се тревожим."

Съотборникът на Шинозука, Ари Ватанен, беше първият пилот на мястото на инцидента. "Kато пристигнах при тях, Тиери беше в шок. Все пак измъкнахме Кенджиро от автомобила и го сложихме на сянка. Той ме позна, сигурен съм съм, даде ми знак, но от пръв поглед личеше, че състоянието му е сериозно", сподели финландецът. "Останах с него около петнайсетина минути, докато Тиери дойде малко нa себе си. Когато спaсителният отряд вече беше тръгнал, аз продължих напред", каза Ватанен. "Беше дълъг ден, имахме доста проблеми по трасето, не не това е важно. Важното е Кенджиро да се оправи", завърши той.

Вчерашният ден на пустинната надпревара не мина без травми и за мотоциклетистите. Симон Дру (Фр) и Пол Вутерс (Бел) с КТМ напуснаха състезанието със счупени крака. Южноафриканецът Алфи Кокс контузи рамото си при падане и също прекрати своето участие.

При мотоциклетистите най-бърз беше Джовани Сала с КТМ с 4.34:45 ч, пред Жан Брюси (+2:06 мин), Сирил Депре (+3:39), Марк Кома (+3:40), Хуан Рома (+5:06), Фабрицио Меони (+6:59), Ришар Сенкт (+9:20). Меони е новият лидер в генералното класиране с 16.56:34 ч. Италианецът има аванс от 17 сек пред Сенкт и 2:07 мин пред Рома.

Владимир Чагин с “Камаз” e пръв при камионите, след като стигна в Саба за 4.48:06 ч., с 13:37 мин по-бързо от Герардус де Роой с ДАФ. В генералното руснакът води с 18.55:14 ч и има аванс 32 сек пред холандеца. Бащата Йоханес де Роой е на 1.58:36 ч от Чагин.

в-к Монитор, netinfo.bg, 10.01.2003

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL