auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Стартира “Монте Карло”, първи кръг от WRC 2003 - 27 Януари 2003 - 14:52

За първи път два български екипа ще участват в кръг от световното рали първенство (WRC). Екипажите Димитър Илиев – Петър Сивов и Крум Дончев – Румен Манолов ще стартират в 71-ото издание на рали “Монте Карло” в група “S 1600”. Двамата български пилоти карат “Пежо 206” на клуба “Ауто Спорт Италия”.

Състезанието е с обща дължина 1442,7 км, от които 409,04 км в 14-те скоростни отсечки. Впечатление прави малкият брой на записаните екипажи – само 59.

Според специалистите ключовите отсечки на надпреварата днес са 5-ата и 6-ата - “План де Витроле - Фае”. Те са трудни заради дължината си – по 47,27 км и заради заледения път, който се очаква да създаде проблеми на участниците. Въпросните отсечки предизвикаха истински хаос в ралито през 1999 и 2000 г. През 1999-а Юха Канкунен излетя от трасето, Фреди Лоа се натресе върху неговата кола, а накрая, - върху двамата “кацна” и машината на Дидие Ориол.

Пилотът на "Пежо" Жил Панизи беше санкциониран преди старта с едноминутно наказание от съдиите на рали Монте Карло. Mяркатa беше взета от съдиите, защото пилотът Панизи не е обявил официално, че електронната му система за навигация не работи. Тя служи за следене на скоростта от организаторите, тъйкато пилотите нямат право на се движат с повече от 90 км/ч по време на тренировъчните обходи на трасето.

Съотборникът на Панизи Ричард Бърнс също се е оплакал от подобен проблем, но е предупредил стюардите и така се е спасил от наказанието.

След като Хюндай обяви, че през 2003 ще участва активно в Световния Рали шампоионат само с два автомобила - тези на Фреди Лоа и на Армин Шварц, Юха Канкунен почти остана без работа. 43-годишният пилот, който има в кариерата си общо 23 победи, обаче съвсем не е съгласен да се "пенсионира" преждевременно и се надява в скоро време да изясни нещата за новия сезон в шампионата.

"Мисля, че все още мога да предложа много. Чувствам се изключително мотивиран и повече от готов да се справя с работата. За този момент обаче съм без пълна състезателна програма. Надявам се скоро да изскочи нещо подходящо", сподели той. "Настроен съм оптимистично, но човек никога не знае. Определено обаче нямам желание да се отказвам", категоричен бе Канкунен.

Всъщност не представянето на пилота е причината, поради която Хюндай са предпочели да не ангажират Канкунен с пълна програма през новия сезон, а бюджета на тима. Шефът на Хюндай Дейвид Уайтхед заяви, че репутацията на Юха сама говори за спсобностите му, а самият Канкунен е много важна фигура за развитието на тима, но в настоящия момент за нещастие отборът не разполага с необходимите средства да участва в шампионата с три автомобила.

През 2003 г. двадесет и седем годишният финландски пилот Tони Гардемайстер ще стартира в Световния рали шампионат за втора година с тима на Шкода моторспорт. През миналия сезон той записа три точки в класирането при конструкторите. Дни преди началото на рали Монте Карло, първото в шампионата за сезона, той намери време да отговори на няколко въпроса на журналистите.

Започваш втората си година с Шкода - в каква степен ще ти е от полза, че познаваш колата и тима?
- Това е много полезно. Познавам и колата, и хората от отбора много добре, което ни помага по-лесно да реализираме идеите си относно подобряване на представянето ни. Миналата година записахме някои доста обещаващи резултати, но с по-големия опит, който вече имам, мисля, че можем да бъдем още по-добри през новия сезон.

Какво беше развитието по Октавия-та през почивката между двата сезона? - Доста голямо. Както всички WRC автомобили, тя е много усъвършенствана кола. Разбира се винаги има място за подобрения, това ще ви каже всеки един пилот, но нашите инженери свършиха невероятно много работа. На асфалт колата се държи изключително добре, а и аз усъвършенствах уменията си върху тази настилка. Идването на Дидие в отбора ще бъде много полезно за по-нататъшното развитие на автомобила, тъй като той е много опитен пилот.

Как се виждаш в рали Монте Карло?
-Това е труден въпрос. Знаете, че Монте Карло е най-непредвидимото рали от всичките през сезона. През 2001 завърших на пето място там, така че ако и тази година успея да завърша по подобен начин, би било фантастично. Но не бива да се забравя, че шампионатът става все по-труден със всяка година, тъй като възможностите на тимовете и пилотите се изравняват в голяма стапен. Към рали Монте Карло имам известна привързаност и смятам, че не е невъзможно да дори да постигнем впечатляващ резултат там този сезон. Във всички случай ще дам от себе си всичко, за да може да се случи това.

Миналата година в Монте Карло спечели Томи Макинен със “Субару”. Финландецът финишира пред Себастиен Льоб със “Ситроен” и Карлос Сайнц с “Форд”.

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL