auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Маркус Грьонхолм запази лидерската си позиция в рали “Швеция” - 08 Февруари 2003 - 22:53
Две от колите на “Пежо” се сблъскаха в SS8

Две коли “Пежо 206 WRC” се удариха в рали “Швеция” заради немарливост на комисарите на състезанието. Във втората за деня отсечка (8-ата от ралито) финландецът Юсо Пукалисто се преобърна с “Пежо 206”, след като удари преспа. Комисарите не сигнализираха на идващия след него със същата машина Хари Рованпера и той се натресе в колата на Пукалисто. Екипажите останаха невредими, но Пукалисто беше откаран в болницата в силен шок. Надпреварата в отсечката беше спряна. До момента Пукалисто и Рованпера, който беше най-бърз в 7-ата отсечка, бяха сред първите 6 в класирането.

“Това е недопустимо, побесня шефът на “Пежо” Корадо Провера. – Загубихме две коли, вместо само една, защото комисарите не си направиха труда на сигнализират на Хари за опасността.”

Половин час по-късно комисарите решиха, че деветте пилоти, които са финиширали преди индицента – Карлос Сайнц, Тони Гардемайстер, Колин Макрей, Марко Мартин, Петер Солберг, Фреди Лоа, Яне Тухино, Мико Хирвонен и Армин Шварц запазват постигнатите си времена. На Маркус Грьонхолм, Томи Макинен и Ричард Бърнс беше дадено времето на Сайнц (10:47,5), а на всички останали – на Шварц (11:05,2). Победителят от “Монте Карло” Себастиен Льоб изрази яростно недоволството си от това решение.

Следващите отсечки до края на деня, без последната, в която най-бърз бе Томи Макинен, спечели световният шампион Маркус Грьонхолм с “Пежо”. Финландецът води в класирането с общо време 2.03:29,1 ч. След него са Макинен със “Субару” (+38,8 сек), Ричард Бърнс с “Пежо” (+1:00,9 мин), Марко Мартин с “Форд” (+1:46,0), Колин Макрей със “Ситроен” (+2:02,5) и Петер Солберг със “Субару” (+2:12,1).

Георги Гераджиев-младши с “Мицубиши лансер Ево VI” бе наказан с 40 секунди заради закъснение с 1 минута на старта на 7-ата отсечка. В нея българинът се завъртя и финишира на 9 минути от най-бързия в група “N” – Тошихиро Арай. Гераджиев беше снощи 60-и в главното класиране, на 42:40,1 мин от Грьонхолм и 17-и в група “N”, като закъсняваше с 31:23,7 мин от лидера Арай със “Субару” (2.14:45,5 ч). Състезанието свършва днес.

Георги Данаилов
в-к Монетор, 09.02.2003

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL