auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Карлос Сайнц спечели със “Ситроен” рали “Турция” - 02 Март 2003 - 21:48

Испанецът Карлос Сайнц със “Ситроен Ксара” спечели рали “Турция”, трети етап от световното първенство. Той постигна общо време 4.33:02 часа от 18-те специални отсечки при показателната за тежките условия средна скорост 74,5 км/ч. Това беше 25-ата победа в кариерата на бившия световен шампион и първа за френската марка коли на макадамова настилка. Сайнц беше начело от 10-ата до 18-ата отсечка, като спечели само три от скоростните изпитания.

Втори на 47,9 сек завърши Ричард Бърнс (Вбр) с “Пежо 206”, а трети – на 1:46,5 мин – французинът Франсоя Дювал с “Форд Фокус”. В зоната на точките влязоха още Колин Макрей (Вбр) със “Ситроен”, Жил Панизи (Фр) с “Пежо”, Марко Мартин (Ест) с “Форд Фокус”, Тони Гардемайстер (Фин) с “Шкода”, Томи Макинен (Фин) със “Субару”.

Така начело в генералното класиране излезе Бърнс с 18 т., пред Макрей – 17, Сайнц – 16, Мартин – 13. Отпадналият в Турция Себастиен Льоб е пети с 12 т., а световният шампион Маркус Грьонхолм – шести с 10.

Българският екипаж Димитър Илиев – Петър Сивов с “Пежо 206” завърши на 6-о място в своята група “S 1600”, на 57:42 мин от първия – Костя Катиямаки (Фин) с “Поло Супе”. Той е 27-и в генералното класиране, на 1.34:25 часа от победителя Сайнц. С това Илиев и Сивов делят седмото място с екипажа от Сан Марино с пилот Мирко Балдачи в подреждането за групата след 2 старта, като взеха първите си две точки.

Българите обаче не караха състезателно в последния етап, защото имаха минимален шанс да подобрят времената си само при отпадане на главните им съперници. Те тестваха по трасето настройките и окачването на своята кола, която явно не беше пригодена за невероятните изпитания на макадамовата настилка.

От стартиралите общо 60 автомобила в изключително трудното рали 33 не завършиха, главно заради повреди в окачването и кормилните уредби. Сред жертвите на чакъла още в първия ден се наредиха Крум Дончев и навигаторът му Румен Манолов с “Пежо 206” в група “S 1600”, които отпаднаха в третата скоростна отсечка.

Бойко Славов
в-к Монитор, 03.03.2003

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL