auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Крос-кънтри рали "Italian Baja" - 14 Април 2003 - 17:06

Първото състезание за сезона от офроуд календара на FIA, валидно за световната купа е рали "Italian Baja". Официалният му старт беше даден на 14 март в град Бругнера, Италия. Състезанието е част и от европейския и италианския трофи календари за коли и мотоциклети. За съжаление тежък инцидент на магистралата рано сутринта на предния ден беше причина много от участниците да пристигнат със закъснение, а на някои от тях беше оказана първа помощ. Състезателите използваха хубавото време за да пробват колите си преди състезанието. Пилотите направиха последни тестове на промените в кормилната система, гумите, окачането и т.н. след рали Дакар.

На 14-ти март в пролога основна цел на отборите беше да постигнат ранна стартова позиция за да избегнат карането в гъстия прах. Стартът за автомобилите беше даден точно в 15.30 ч от Парк Вила Варда в Бругнера. В 16.30 ч от обсерваторията Ариете край Виваро тръгна първата кола в пролога. Всеки водач се стемеше да постигне найдобро време и да получи правото да стартира пред всички останали. Програмата за мотоциклетистите беше по различна. Сутринта те бяха на разположение за подробно разглеждане и в 13.30 ч се отправиха към обсерваторията Ариете за първите два специални етапа по 24 км.

Стефан Петерхансел с Мицубиши Паджеро Еволюшън 2 оглави класирането още рано сутринта на 15-ти март, след фантастичното си представяне в първия специален етап. Французинът поведе в първия ден и завърши трите специални отсечки, изпреварвайки съотборника си Хироши Мацуока с 4.34 минути. Петерхансел спечели и трите специални етапа по 130 км, оставяики 9 минути след себе си третия във временното класиране Карлос Соуса със Страккар. По трасето имаше много гъст прах, но това не затрудни французина, тъй като повечето време той караше най-отпред в колоната. Имаше трудности заради праха единственно в края на втората състезателна отсечка, докато задминаваше мотоциклетист.

Както всички състезатели отбелязаха, трасето тази година е доста тежко и трудно сръвнено с миналогодишните. Много състезатели отпаднаха още в началния ден на състезанието. Един от тези отлични пилоти беше Грегоар Де Мевиус с BMW X-Raid, който скупи своя двигател и кормилна система. Люк Алфон имаше проблеми с централния диференциал в последния етап.

Юта Клайншмидт с Фолксваген Тарик изостана много назад след като в първата отсечка пропусна печат от контролна точка и получи голямо наказание. Ал Мутайвей с пикап Нисан отпадна в последната отсечка със счупени двигател, диференциал и скоростна кутия.

При мотоциклетистите след двата специални етапа първия ден, първи със своята Хонда застана Франко Далбелло, 3.32 минути пред Енцо Маненти с Хускварна. Французинът Далбелло спечели двата етапа, без да има проблеми с праха защото стартира първи.

През този ден имаше много отпаднали и при мотоциклетите. Повечето от байкърите ще запомнят тазгодишната "Italian Baja", като една от най-трудните и тежки досега.

Последният ден от състезанието беше втори за автомобилите и трети за мотоциклетите. Автомобилистите имаха две обиколки по 105 км, а мотоциклетистите една от 105 км, последвана от ефектен супер-специален етап от 8 км.

Финалът на "Italian Baja 2003" на 16-ти март беше истински театър. Стефан Петерхансел, който водеше през цялото рали още от първия специален етап, удари дърво само 8 км преди финалната линия и така Хироши Мацуока грабна победата без никакви пречки.

"Не зная какво да кажа" - отговори Петерхансел на финала. - "Явно съм направил нещо грешно в живота си. За втори пореден път след рали Дакар губя в последната специална отсечка. Зная че на подиума са три Мицубишита, но не съм удовлетворен от второто си място."

Французинът е недоволен, докато Мацуока е щастлив - той очакваше да се изкачи на първото място преди последния етап и успя. Карлос Соуса финишира трети с неговото Мицубиши Strakkar и направи перфектен дебют на тази кола.

Изненадващо на четвърто място застана бъгито Фолксваген Тарик на Стефан Хенрард, изпреварил Тиери Мигналди с бъги Хонда. Мигналди счупи задно окачване и спря за ремонт повече от час, което го прати на 24-то място. На 5-то място е испанецът Хосе Луис Монтерде с Мицубиши Паджеро, който завърши състезанието без никъкви проблеми.

Еди Ориоли загуби шестото си място заради електрически проблеми на неговия Нисан Патрол. Той завърши едва 13-ти, и изгуби мястото си на най-добре представил се италианец, защото съотборникът му Лоренцо Кодека с Мицубиши излезе пред него. Добро представяне имаше Юта Клайншмидт. Германката стартира от 16-та позиция сутринта и след два добри етапа навакса 9 места напред. Друга изненада беше полският пилот Лукаш Коморники с Мицубиши Паджеро, финиширал 6-ти. Португалецът Фелипе Кампос с Тойота завърши 8-ми, Хелдер Оливейра с Нисан Патрол 9-ти, а Доминик Хосьо с пикап Нисан Навара се представи най-добре от отбора на Техноспорт и завърши 10-ти.

Франко Далбелло доминираше по време на цялото сътезание при мотоциклетистите и след като спечели всичките 6 специални етапа, завърши първи със своята Хонда 450 HM. На 4.24 минути след него остана Енцо Маненти с Хускварна, а трети е Матео Гразиани с KTM на 16.30 минути разлика от водача. Гразиани беше един от фаворитите, но катастрофира по време на последния тест преди ралито, при което си нарани ръката и се наложи да прекрати подготовката си. Така без да е в миналогодишната си форма той загуби шанса си да спечели надпреварата тази година.

Italian baja - Press communique, 13-16.03.2003

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL