auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Лош късмет преследва Петерхансел - 02 Май 2003 - 21:40
Крос-кънтри рали Тунис

Отборът на Мицубиши загуби една възможна победа в Оптик 2000 рали на Тунис при драматични обстоятелства, заради които водещите Стефан Петерхансел и Жан-Пол Котре отпаднаха от надпреварата. Само 60 км преди края на финалния етап от Некриф до Джерба, тяхното Мицубиши Паджеро беше изпепелено от огън.

Петерхансел започна деня с 53.59 минути преднина от защитаващия световната си купа Жан Луи Шлесер, но неговата кола внезапно беше обхваната от пожар близо до втория контролен пост. Пламъците бързо се разрастнаха и автомобила изгоря напълно.

"И двамата подушихме миризма на бензин и спряхме за да видим какво става" каза разочарованият Петерхансел. "Жан-Пол излезе от колата и ми закрещя да бързо изляза и аз. Излизаха пламъци от предното колело от към моята страна и ние опитахме да ги изгасим. Използвахме пожарогасителите, но това н беше достатъчно. Мики ни следваше савсем отблизо и спря за да ни помогне и ние пробвахме да хвърляме пясък върху огъня. Но не беше възможно да го контролираме. Не мога да повярвам, че това се случи. Това е като кошмар за мен - три пъти подред тази година губя състезанието в последния ден."

"За първи път губим една от нашите коли поради пожар, откакто Паджерото на Жан-Пол Фонтене пострада през 1992 година в рали Париж-Кейптаун" - призна шефът на отбора Доминик Серей.

Неприятностите преследват Петерхансел още от края на месец януари. В деня преди финала на рали Дакар в Синан, Стефан беше водещ, докато заради сериозна повреда загуби повече от два часа, което му коства първото място. Два месеца по-късно, по време на Италианската баджа, бившият мотоциклетист и седемкратен победител в Дакар, се чувстваше сигурен на първата позиция, но отпадна само 8 км преди финала.

Лош късмет? Това е нещо, което Петерхансел не искаше да повярва до великолепното си представяне в Тунис. Стартирайки първи в последния етап, неговият съотборник Мики Биасон дори нарочно намали скороста за да изчака Петерхансел и да следи за всякъкви проблеми, който могат да попречат на лидера, но възникналия неочаквано пожар беше твърде силен и дори с неговото присъствие, нищо не можеше да се направи за да се потуши огъня.

Инцидентът доведе до неочаквана победа за Шлесер и навигатора му Жан-Марк Лукуин с тяхното бъги Шлесер-Форд. Така победителят в Тунис е Жан Луи Шлесер. На френския пилот му беше добре известно, че Стефан Петерхансел повече от всеки друг заслужаваше първото място. "Много съжалявам за Стефан, но няма да повтарям 50 пъти: той заслужаваше да да спечели това рали. Обаче нищо не е приключва до самата финална линия и аз вярвах в шансовете си до края", каза Шлесер.

Сега французинът е четирикратен победител в рали Тунис, но тази година неговата победа е по-скоро благодарение на лошия късмет на Петерхансел. Това е първата победа за синьото бъги от рали Мастер миналото лято, но е и първа победа за новото партньорство на Шлесер с Форд.

Rally of Tunisia : Final results

1. J.-L. Schlesser  / J.-M. Lurquin Schlesser-Ford    20h13m50s
2. M. Biasion / T. Siviero          Mitsubishi Pajero 21h24m27s
3. N. Misslin / J.-M. Polato        Mitsubishi Pajero 21h54m13s
4. L. Komornicki / R. Marton        Mitsubishi Pajero 22h57m12s
5. A. Mayer / A. Schulz             Mitsubishi Pajero 23h47m59s
6. J.-L. Monterde / R. Tornabell    Mitsubishi Pajero 24h13m04s

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL