auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : 16 000 лв. падат месечно от родеото на Божурище - 29 Май 2003 - 14:34
Организаторите на любителското състезание събират по 2 лв. на човек, но не плащат нито на полицейска охрана, нито за пожарни и линейки

При минимален интерес към новото законно родео на пистата за самолети на Божурище организаторите от Асоциацията на свободните автомобилисти печелят най-малко по 16 000 лв. на месец само от входни такси.

Преди една година ръководството на МВР и шефовете на СБА обещаха, че нeзаконното родео по софийските улици ще бъде прекратено и състезанията ще бъдат законни на пистата на летище Божурище. От седмица родеото вече се провежда всеки петък и събота на самолетната писта. При хубаво време всяка вечер се събират около 2000 души, а цената за входа до пистата е 2 лв. за всеки посетител, независимо дали ще се състезава или ще е само публика.

Две момчета с радиостанции от АСА събират парите и в замяна на тях раздават билетчета без печати и обозначена цена на тях. В петък състезателите негодуваха, че не знаят за какво точно плащат тези 2 лв. На "детелината" до Бояна е безплатно, по цяла нощ опъваме ластика, коментираше изрусен на кичури младеж, който беше дошъл да изпробва новия си "Голф".

Летището е на територията на РПУ Сливница. Полицаи от районното коментираха пред "Монитор", че никой не им заплаща охраната. В 17.00 часа ни уведомиха, че до половин час трябва да изпратим полицейска охрана на летището заради родеото, казаха в петък от ръководството на РПУ. За петък вечер районното беше осигурило четирима полицаи и една патрулка, без да получават никакво възнаграждение за извънредния труд. През това време в района се вихреха абитуриентските балове, имаше и няколко тържества за 24 май, те също трябва да бъдат охранявани, казаха полицаите.

Председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев повика главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който за по-малко от половин час дойде на мястото. По негово разпореждане на пистата с включени сирени дойде пожарна кола от София. Генералът се обади на директора на Националната пожарна полк Кирил Войнов да изпрати незабавно софийската пожарна. Линейка обаче така и не дойде на състезанието.

Местните полицаи коментираха пред "Монитор", че охраната им не се заплаща по никакъв начин. Ако стане някой инцидент, ние ще трябва да носим отговорност, казаха полицаите. С лична заповед на главния секретар на МВР от следващата седмица на родеото ще бъдат командировани и полицаи от Девето районно.

Крави и велосипедисти на метри от рали-пистата

Крави и коне се разхождаха на метри от рали-пистата на летище Божурище, видя екип на "Монитор". Да не сме пъдари да пазим и животните, негодуваха полицаите, които бяха задължени безплатно да охраняват мероприятието. Преди почти всеки старт на пистата минаваха и деца с велосипеди. Ако стане някой инцидент, само полицията ще носи отговорността, коментираха униформените. Организаторите на мероприятието се бяха погрижили да осигурят трийсетина метални прегради.

5-годишният Митко от Божурище обаче се беше покатерил на последната преграда на една от преградите. Детето шумно обясняваше коя кола ще спечели надбягването. Освен майка му никой от организаторите не му направи забележка, че е опасно да стои на парапета. Пред погледа на детето автомобили с бясна скорост профучаваха на път за финала. Участници в първото състезание на летището на Божурище разказаха, че пистата не е осветена и участниците се състезават само на фарове. Организаторите обаче обещаха, че ще осветят пистата до няколко дни.

Преди година ръководството на МВР и СБА обещаха още, че всички състезатели ще бъдат проверявани за алкохол. На стартовете в петък обаче шефът на АСА заяви на полицаите, че ще бъдат връщани само шофьорите, които видимо изглеждат пияни. Нито един участник не беше проверен за алкохол, видя екип на "Монитор". Преди всеки старт състезателите получаваха по бира като бонус.

Около 21 часа вечерта родеото приключи заради поройния дъжд, който се изля над София. Мокър до кости катаджия беше принуден близо час да регулира движението пред входа на летище Божурище. Състезателите профучаваха пред него с бясна скорост, без да му обръщат внимание, видя "Монитор".

Милена Орозова
снимки: Димитър Кьосемарлиев
в-к Монитор, 26.05.2003

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL