auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Рали - сезон 2001 (Авто Пазар) - 02 Май 2002 - 22:32

 От години феновете на ралиспорта не бяха ставали свидетели на толкова динамичен, непредсказуем и напрегнат сезон в световния рали шампионат. Два кръга преди края шестима пилоти имаха шанс за титлата, а в последното състезание стартиралите с намерения за трофея бяха четирима (Колин Макрей-42 т., Томи Макинен-42 т., Ричард Бърнс- 40 т. и Крлос Сайнц-33 т.). В крайна сметка при конструкторите триумфира най-добрият автомобил Pe­ugeot, а при пилотите най-постоянният- Ричард Бърнс. Така състезателят на Subaru се превърна в първия британски пилот, спечелил титлата в световния ралишампионат след създаването му през 1979 г. Въпреки че колата му определено не бе на нивото отпреди няколко години, хитрецът Ричард успяваше да изстиска максимума от нея на почти всяко състезание. Той грешеше рядко и неслучайно е пилотът с най-много финиширания на стълбичката на победителите - 6 срещу 5 на Карлос Сайнц. Така Бърнс с една единствена победа излъга за първата титла в кариерата си бивши шампиони като Колин МакРей, Томи Макинен и Маркус Грьонхолм, които имат в актива си през сезона по три триумфа. Всеки от тях обаче се представяше на приливи и отливи.

Световният шампион за 1995 г. Колин Макрей започна сезона неубедително и се върна в играта след ударна серия от три поредни победи (Аржентина, Кипър и Гърция). След това записа важни точки в последните състезания, за да се озове начело на класирането преди последния кръг по прашните пътища на Уелс. Ралито вървеше повече от чудесно за британеца, след като той спечели две скоростни отсечки веднага след старта и летеше към втората си шампионска титла. Миг невнимание, един свиреп удар, няколко салта, очи в очи със смъртта и сбогом на големите надежди на мечтите, на надеждите за големия успех, който беше толкова близо и все пак недостижимо далеч. Накрая, след като всичко свърши, МакРей с усмивка заяви, че догодина титлата е негова и той ще се появи по-силен и бърз отвсякога.
Сезонът за Ford завърши с тотален провал, след като последната им макар и минимална надежда за титлата при пилотите Карлос Сайнц стана причина за кървав инцидент, в който той изпусна един завой и помете с колата си 13 души от публиката. За щастие въпреки няколкото тежко ранени до жертви не се стигна. След края на фаталната скоростна отсечка целият отбор реши да отзове от по-нататъшно участие всички свои пилоти в знак на съпричастност с пострадалите. Иначе матадорът не бе далеч от третата си титла след двете с Toyota в началото на 90-те, но през втората половина от сезона го преследваше невиждан малшанс. 26 от 33-е си точки през сезона той събра през първата му половина.
Подобна бе ситуацията и с Томи Макинен. Четирикратният световен шампион направи летящ старт с две победи в Монте Карло и Португалия, но като изключим и триумфа в Кения, останалата част от сезона бе провал. Състезателят на Mitsubishi се представяше непостоянно, допускаше много грешки, като тази на рали Корсика, когато колата му се запали, костваше сериозни травми на неговия навигатор Ристо Манисенмаки и той пропусна последните два кръга от сезона.
Непостоянство се наблюдаваше и в изявите на Маркус Грьонхолм. Бившият вече световен шампион бе преследван от малшанс и редуваше технически неизправности по автомобила със зрелищни катастрофи. Финландецът се развихри в края на годината и помете конкуренцията на три пъти - във Финландия, Австралия и Англия. Тези три победи обаче не му бяха достатъчни да запази титлата си, но поне със сигурност защити честта си на шампион. Доказа, че е сред най-добрите състезатели в днешни дни и допринесе много, за да може Peugeot да измъкне изпод носа на Ford отборната титла при конструкторите в последните два кръга.

За нея огромна заслуга има и Хари Рованпера. Той събра еднакъв брой точки с Грьонхолм, но е с една единствена победа през сезона, а общо за отбора триумфите са 6, като се прибавят и тези на частните пилоти Жил Панизи и Дидие Ориол.
Впечатляващо - така накратко може да се окачестви представянето на Citroёn в четирите кръга, в които французите взеха участие. Равносметката е една победа на Хесус Пурас в рали Корсика и второ място за Себастиан Лоеб в Сан Ремо. Така шавроните точат зъби и се канят да вгорчат сериозно живота на топтимовете догодина, когато ще вземат участие в седем състезания.
Аутсайдерите от Hyundai и Skoda водеха собствена битка помежду си за предпоследното място в крайното отборно класиране. Краен победител в този двубой за чест бяха чехите. В действителност те бяха по-добрите, като записаха в актива си един подиум и то в най-тежкото рали от календара - “Сафари” в Кения. В Аржентина също бяха налучкали верния ритъм, но при инцидент с преобърнала се пожарникарска кола бяха смазани и двата им автомобила. Въпреки че събраха същия брой точки корейците се представиха по- неубедително имаха успехи в отделни етапи и скоростни отсечки.
Краят на този предвещава изключително вълнуващ следващ сезон, особено при големите промени, които настъпиха в доста от тимовете.

Светослав НАУМОВ
22 декември - 28 декември , 2001 г., брой 51

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL