auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Тринадесет жени стартират в рали Париж-Дакар (Дневник) - 02 Май 2002 - 23:04

Тринадесет жени от общо 323 участници ще стартират в петък в тазгодишното издание на престижното рали "Париж-Дакар". Осем дами ще се състезават с автомобили, четири - с мотоциклети и една - с камион. Основна претендентка за първото място при автомобилите тази година ще бъде победителката от последното издание на надпреварата Юта Клайншмит от Германия, а неин конкурент е бившият й съпруг Жан Луи-Шлесер, който ще пилотира конструираното от самия него бъги "Шлесер".

Женската инвазия в ралито започва още през 1979 г., когато Тиери Сабин влиза в историята на автомобилните спортове като първата жена-участник в "Париж-Дакар". Миналата година германката Юта Клайншмит стана първата дама, печелила престижната надпревара в 23-годишната история на ралито, макар и по много скандален начин. Сега тя отново ще се бори за първото място редом с всички мъже участници. Клайншмит обаче няма да бъде единствената жена авантюристка, която ще се доказва в пустинята.

Белгийката Ванина Икс, дъщеря на легендарния пилот във "Формула 1" и шесткратен победител в автомобилната надпревара "24 часа на Льо Ман" Джеки Икс, ще бъде една от тринайсетте дами и ще стартира с "Тойота Ленд Круизър". Дипломираната биоложка е наследила от своя баща страстта към автомобилите и на 26-годишна възраст става професионален пилот. За целта започна да се готви по специална фитнеспрограма, увеличи значително броя на стартовете, в които участва, и премина през различни състезания и марки автомобили. Икс завърши през 2000 г. на подиума в 70 процента от стартовете, в които участва. В това число влизат победа в "Чалъндж Ферари Модена" на пистата "Франкоршампс" и участие в "Париж-Дакар" като втори пилот на своя баща с "Тойота Ленд Круизър".

Надя Гамуди - първата жена с арабско-африкански произход, участвала в ралито, се завръща тази година в пустинята зад волана на "Тойота". Двадесет и четири годишната специалистка по телекомуникации също започва да се състезава, вдъхновена от първия си баща - туниския атлет Мохамед Гамуди, четирикратен олимпийски шампион в бяганията на 5000 и 10 000 м. Надя изпробва своя късмет в модния бизнес и спечели конкурса за красота "Мис Сахара 1998". Въпреки успехите на модния подиум красавицата предпочете автомобилния спорт. За първи път участва в рали като втори пилот на свой приятел в Португалия. Дебютира като пилот в рали "Тунис" и "Египет" през 2000 г. В настоящото издание на рали "Париж-Дакар" ще има и втора представителка на арабския свят, това е нейната сънародничка Хенд Чамук с "Тойота".

В състезанието на четири колела ще се включи и Изабел Патисие, бивша световна шампионка по скално катерене. При камионите има само една дама - японката Мацумо Наоко. При мотористите с най-голям опит е германката Андреа Майер с КТМ, която е участвала пет години в Дакар и има три победи, съответно през 1996, 1999 и 2001 г.

ВЕСЕЛИН КАРАИВАНОВ
в-к Дневник, 27 декември 2001

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL