auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Първа победа за Соуса извън Португалия - 01 Юли 2003 - 22:17
Баджа Гърция - трети кръг от трофи календара на ФИА

Карлос Соуса от отбора на Мицубиши и френският му навигатор Анри Магн спечелиха баджа Гърция, трети кръг от трофи календара на ФИА за пилоти в баджа, на 28 юни с тяхното Мицубиши L200 Стракар. Така Соуса отбеляза първата си победа извън родината си Португалия и същевременно се изкачи на ледерското място в баджа трофи шампионата на ФИА.

Соуса и Магн водеха от старта до финала, като дадоха най-добро време във всичките 5 специални офроуд етапа разпределени в трите дни на състезанието, карайки по застланото с обли камъни дълго 580 километра трасе, минаващо през планинския район на централна Гърция, въпреки нетърпимата жега на гръцкото лято и спадналата гума малко преди края на третия етап.

Соуса е сегашният водач в световното крос-кънтри рали първенство на ФИА за пилоти, след като постигна второ място в неотдавнашното рали Орпи Мароко. Тази победа беше полезен тест за него и най-вече повиши самоувереността му преди следващата му екскурзия през Юли до Испания за участие в световния шампионат. Организирано от гръцкия клуб "4x4 Ekali", състезанието започна с кратък пролог за определяне на стартовия ред в началния етап. Соуса надмина най-близкия си съперник Джоао Рамос от Португалия, с 6 секунди.

Португалският пилот надви Валтер Беназото с Пежо 604 Райд с 1 мин и 53 секунди в първата от трите обиколки на 99.76 километровия начален тест и подобри времето си в следващите две обиколки натрупвайки общо 1 час 50 минути и 38 секунди. В края на петъчния ден той имаше близо 6 минутна преднина пред конкурентите си, независимо че кара повече от 10 километра по време на третия етап със спаднала гума.

В събота Соуса продължи от там, до където стигна в Петък, постигайки най-добри времена в двете специални отсечки, надминавайки италианците Рикардо Коломбо с 3 минути и 30 секунди в четвъртата секция и Силвио Грациоли с 5 минути и 3 секунди в последната пета секция. При това Соуса изгуби само 5 секунди от преднината си от първия етап.

"Стартирах много предпазливо", сподели Карлос. "Бяхме монтирали нови спирачки на колата и аз исках да ги настроим подходящо. Но аз открих доброто темпо и започнах да ускорявам. Трасето беше много тясно, прекалено неравно и често набраздено от дълбоки ровове. Беше трудно да следваме пътя, затова карах внимателно. Средната скорост беше мното ниска. Горещината беше силна, но ние нямахме проблеми с нея.  Беше чудесно, че спечелихме извън Португалия, особено на такъв доста труден терен."

Италианецът Лоренцо Кодека с Мицубиши Паджеро 3.5 V6 финишира втори, 15 минути и 58 секунди след Соуса, а португалецът Хелдер Оливейра с Нисан Патрол GR остана трети. Базираното в Карпениси в района на централна Гърция между Пирея и Патра, състезанието привлече 38 екипажа, включително главните съперници на Соуса, португалците Филипе Кампос и Бернардо Вилар. Кампос обаче отпадна още в началото заради повреда в трансмисията на неговата Тойота.

Баджа Гърция - финално класиране

1 Sousa-Magne, Mitsubishi L200 Strakar - 8h58m21s
2 Codeca-Ferro, Mitsubishi Pajero 3.6 V6 - 9h14m19s
3 Oliveira-Ribiero, Nissan Patrol GR - 9h19m35s
4 Grazioli-Vannini, Suzuki Grand Vitara - 9h26m51s
5 Colombo-Fabiano, Nissan Patrol GR - 9h38m18s

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL