auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Баджа Испания: В жегата и в прахта - 29 Юли 2003 - 08:31
Соуса се затвърди като водач в световния крос-кънтри шампионат на ФИА за пилоти

Пилотът на Мицубиши Карлос Соуса утвърди категоричната си преднина в световния шампионат на ФИА за пилоти, завършвайки 7-ми в генералното класиране на Баджа Испания, 5-ти кръг от тазгодишната световна купа на ФИА за крос-кънтри рали, което завърши в Сарагоса на 19 юли. С поддържаното от TMN и Galp Мицубиши L200 Стракар, португалецът преодоля серия от проблеми със спирачките и спадащите гуми и добави към точките си за шампионата осигурявайки си 8 точкова преднина за световната купа.

"Бях разочарован от посоката, по която пое състезанието," - каза Соуса, който също така води за Трофи и Баджа купата на ФИА за пилоти след неотдавнашната му победа в Гърция. "Но аз все още водя за световната купа. Състезанието започна недобре от самия старт. Бях в праха след Грегоар Де Мевиус, когато той спука гума и продължи да кара бавно пред мен. След това аз се ударих в камък и едвам достигнах първия пункт за сервиз. Един от другите състезатели не спря в сервизната зона и аз отново бях задържан от праха. Това беше много разочароващо. След това пак спуках гума 20 км преди следващия сервиз и се наложи да спра и да я сменя сам, което ми коства около 4 минути. Когато сменихме гумата, забелязахме че има проблем със спирачките и в крайна сметка пристигнахме в следващата ремонтна зона без никъкви спирачки. Имах пробмем със спирачките точно в края на състезанието. Това беше един от уикендите, в които има проблеми. Но аз се наслаждавам на факта, че все още съм на върха в шампионата."

Еднодневното, 800 километрово баджа рали се проведе при изсушаваща горещина и беше спечелено от французина Люк Алфан с първото от трите БМВ X5 Rally Raid. Победителят в неотдавна провелото се Баджа Германия, поведе още в пролога предния ден сутринта и задържа настрана съотборника си Халифа Ал-Мутауи от Дубай, който накрая финишира втори.

Защитаващият световната си купа Жан-Луи Шлесер зае третото място и допълни почетната стълбичка, отнемайки 17 точки от преднината на Соуса в световното първенство. Грегоар Де Мевиус с БМВ остана четвърти, 7 секунди след Шлесер, а Марко Темпестини с пикап Нисан е пети.

Германката Андеа Майер и нейният навигатор Андреас Шулц, които взеха участие с Мицубиши Паджеро T2 с дизелов двигател, завършиха 11-ти, 6 минути пред съотборниците им от Ралиарт Хосе-Луис Монтерд и Рафаел Торнабел също с Паджеро. Испанецът Луис Климент с частното си Паджеро завърши 10-ти в общото класиране.

Двадесетото издание на Баджа Испания беше без съмнение най-трудното от всички досега. Истинската пещ, по време на която пилоти и машини бяха подчинени и на инзвънредно високите температури и на ужаснете условия за каране в праха. За повече от 3 месеца, нито капка дъжд не е валял в този район на Испания и дебели пластове от прах покриваха трасето, а температурите надхвърляха 40 градуса, като в колите температурата достигаше към 70 градуса. Допълнителни затруднения, които не пощадиха никого.

От Мицубиши Португалия сега смятат да изпратят Соуса и на двете следващи състезания - Мастер РАли през август и Пор Лас Пампас Рали в Аржентина през септември, тъй като той има възможност да стане първия португалски пилот спечелил световната шампионска купа на ФИА за пилоти.

Баджа Испания - резултати:

1. ALPHAND, BMW X5 9h06'59"053
2. KHALITA, BMW X5 +11'15"48
3. SCHLESSER, SCHLESSER-FORD +15'07"42
4. DE MEVIUS, BMW X5 +15'14"32
5. TEMPESTINI, NISSAN PICK-UP +22'10"76
6. MAGNALDI, HONDA +28'40"46
7. SOUSA, MITSUBISHI +31'50"34
8. LOUBET, NISSAN PICK-UP +31'51"91
9. CAMPOS, TOYOTA RAV +35'08"09
10. CLIMENT, MITSUBISHI +36'31"70

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL