auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

АУТОЧАСТИ : Скритата опасност - износени амортисьори - 25 Септември 2003 - 19:23
MONROE - лидер в областта на сигурността

Шофьорите просто не мислят за амортисьорите си, освен ако не им бъде обърнато внимание по време на техническия преглед. Повечето шофьори проверяват леснодостъпните неща - налягането на гумите, нивото на маслото, на охладителната течност и водата в казанчето за чистачките, и пренебрегват останалото.


/гамата на амортисьорите MONROE/

Точно както гумите и спирачките, така амортисьорите се износват постепенно и незабележимо, километър след километър, без шофьорът да забележи това. Редовната проверка на амортисьорите може да спаси човешки живот! Това показват и сравнителните изпитания, проведени от Германската агенция за инспекция на моторните превозни средства (TUV). Автомобил, оборудван с 50% износени амортисьори, при скорост 60 км/ч има спирачен път с около 4 м по-дълъг от този на същия автомобил с нови амортисьори MONROE Sensatrac със система "Safe Tech".

Като световен лидер в производството на амортисьори, MONROE формулира следните "10 най-важни скрити опасности", следствие от износване на амортисьорите:

1. Намалена ефективност на спирачната система, водеща до удължаване на спирачния път.
2. Увеличен риск от хлъзгане на мокър път.
3. Аквапланинг при ниски скорости.
4. Намалена ефективност на сисемите ABS и ESP.
5. Намален контрол на автомобила в завой или при силен страничен вятър.
6. Увеличено износване на гумите и компонентите на окачването.
7. Неравномерно (вибриращо) ниво на светлините на фаровете, причиняващо заслепяване на водачите в насрещното движение.
8. Увеличаване на умората на шофьора, водещо до забавяне на неговите реакции.
9. Увеличаване на риска от поднасяне при теглене на каравана или ремарке.
10. Увеличаване на дискомфорта на пътниците и риска от прилошаване.

Препоръката на MONROE е: ПРОВЕРЯВАЙТЕ АМОРТИСЬОРИТЕ СИ НА ВСЕКИ 20 000 км ИЛИ ПОНЕ ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА! Направете това в квалифициран сервиз с компетентен персонал. Това ще нарави пътуването Ви по-безопасно и по-приятно!

Често задавани въпроси за амортисьорите

Каква е функцията на амортисьора? - По своята същност амортисьорът е една маслена помпа. Бутало, закрепено на бутален прът, изтласква хидравлична течност (масло) под налягане в затворен цилиндър. При движение на окачването (нагоре или надолу) маслото преминава през малки отвори (клапани), разположени в буталото. Това осигурява: постоянен натиск на автомобилното колело върху пътя, позволяващ непрекъснато сцепление на автомобилната гума с пътната настилка - съответно максимална сигурност при шофиране; стабилизира купето на автомобила; осигурява комфорт при шофиране.

Ще блокира ли амортисьорът, ако тялото му бъде ударено от твърд предмет? - MONROE използва тръби с дебелина на стената 2 мм за еднотръбните и 1,27 мм за двутръбните си амортисьори, така че шансът амортисьорът да блокира е минимален.

Необходимо ли е да се сменят маншоните при подмяна на амортисьорите? - Маншоните предпазват стъблата на амортисьорите, които са хромирани по специален метод и затова е препоръчително да се сменят с нови. В този случай получавате двугодишната гаранция на MONROE и за този продукт. Не правете компромис с тези на пръв поглед обикновени гумени маншони, тъй като материалът, от който са изработени, е от голамо значение за тяхната дълготайност и правилното им функциониране. При монтаж на некачествени маншони рискувате отказ на рекламация и застрашавате работата на амортисьорите, излагайки ги на въздействието на кал, пясък, вода, прах и др.

MONROE - лидер в областта на сигурността

В продължение на повече от 80 години MONROE е сред лидерите в поизводството на автомобилни компоненти. Непрекъснатото разработване и усъвършенстване на нови технологии нарежда амортисьорите на MONROE сред най-надеждните и безопасни продукти на европейския пазар.

Гамата от продукти на MONROE е предназначена да посрещне всички изисквания на водачите на автомобили, осигурявайки им максимална безопастност при всякакви пътни ситуации. Продуктовата гама обхваща повече от 98% от автомобилите, които се движат по европейските пътища.

MONROE е основен доставчик на части за първоначално вграждане за водещи автомобилни производители като AUDI, DAEWOO, DAIMLER CHRYSLER, FORD, GENERAL MOTORS, MAZDA, MITSUBISHI, NISSAN, RENAULT, ROVER, SEAT, SKODA, TOYOTA, VW и VOLVO.

"Оригиналната" технология

Амортисьорите "Original" на MONROE са специално конструирани за пазара на резервни части, за да компенсират износването на окачването, причинено от дългия пробег на автомобила. С тях се повишава устойчивостта на автомобила, подобряват се оригиналните характеистики при поемане на сътресения. Специалната конструкция и газовата или хидравлична технология, компенсират износването на останалите елементи на окачването.

"MONROE Reflex" - повече стабилост, повече безопасност

Революционният амортисьор MONROE Reflex повишава стабилността на автомобила и го задържа в безопасната траектория на движение, особенно при рисковани маневри, като по този начин осигурява максимална безопасност при пътуване. При амортисьорите "Reflex" се отчита по-бързо стабилизиране на автомобила чрез мигновенна реакция и при най-слабите натоварвания на окачването. Специалната конструкция и газовата технология допринасят за ограничаване на поднасянето, както и ограничават страничните отклонения при завой.

Приложената в MONROE Reflex двойнодискова технология е базирана на клапанна система, състояща се от две групи пластини със специална конструкция за реагиране при бавна скорост на движение на буталото. Тя позволява да се постигне максимално омекотяване при ниска скорост на буталото, което се налага най-често в критични ситуации - рязка промяна на пътната лента на движение или внезапно спиране. Двете групи пластини, вградени в новия амортисьор MONROE Reflex, позволяват преминаване на необходимото количество масло в зависимост от пътната обстановка, което осигурява отлична реакция във всяка една пътна ситуация.

За да се докаже по-голямата омекотяваща сила на амортисьора при много бавно и при бавно движение на буталото, бяха направени над 355 VDA-теста (тестове за внезапна смяна на пътното платно) с най-често срещаните модели автомобили в Европа. Резултатите: Ъгълът на отклонение, който измерва поднасянето на автомобила и отразява изместването му встрани от идеалната траектория, при стандартните амортисьори е 6.66 градуса. С MONROE Reflex същият ъгъл е само 0.43 градуса, което на практика означава отклонение само с 0.13 метра в секунда, вместо почти 2 м./сек., както е при останалите амортисьори.

В допълнение на двойнодисковата технология, MONROE Reflex притежава и следните подобрения: тефлоново уплътнение на буталото върху бронзова основа за подобрено триене и уплътняване, подвижен всмукателен клапан с нов дизайн за по-добра реакция и по-голяма издържливост и масло с високи вискозитетни показатели, запазващо свойствата си в широк температурен диапазон. Благодарение на тези подобрения амортисьорът MONROE Reflex осигурява по-голяма сигурност в критични ситуации.

"MONROE Adventure" за 4х4

През 1987 г. MONROE представи за пръв път своята гама от амортисьори, специално създадени за автомобили 4х4 под името "Gas-Magnum". MONROE продължава лидерството си в тази област. След 15 месеца упорит труд официално в продажба е новият им продукт "Monroe Adventure".

Това е принципно нов амортисьор. Техническите нововъведения в него са много - повишен диаметър на тръбата и клапаните, нов тип хромиране на буталното стъбло, нов вид масло и клапани, абсолютно премахване на пенообразуването и подобрено охлаждане. Всичко това е съчетано с усилена монотръбна конструкция, газ под високо налягане (20 бара), непрекъснато натоварване, максимално охлаждане и подобрена чувствителност към движението на колелата.

Тех-Ко инфо бюлетин, брой 1 и 3

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL