auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Солберг спечели в Корсика, Сайнц поведе в рали шампионата (Нетинфо) - 21 Октомври 2003 - 13:12

Норвежецът Петер Солберг със Субару спечели рали Корсика - 12-ия кръг от Световния шампионат и по този начин измести лидера във временното класиране Ричард Бърнс (Пежо) на трета позиция в таблицата. Солберг бе с цели 36.6 сек по-бърз на финала във Франция от Карлос Сайнц (Ситроен), а трети, на 41.7 сек. зад норвежеца, остана Франсоа Дювал с Форд.

Световният шампион Маркус Гронхолм остана четвърти, а петото място бе за Колин Макрий. Челната осмица, която носи точки, допълват Жил Панизи (Пежо), Томи Макинен (Субару) и Ричард Бърнс (Пежо). Себастиан Лоеб, който бе един от фаворитите за победата във Франция, катастрофира в събота и трябваше да напусне състезанието.

За Солберг рали Корсика започна повече от ужасно - по време на опознавателния обход на трасето в четвъртък норвежецът катастрофира тежко и почти разби автомобила си, като самото му участие в ралито бе поставено под въпрос. Механиците на Субару обаче се справиха отлично с извънредната ситуация и дадоха възможност на Солберг да застане на старта.

Голямата борба, която се запази до последния етап на рали Корсика, бе тази за второто място. Един етап преди финала на втора позиция се движеше Дювал със своя Форд Фокус, но допусна да бъде изпреварен от Матадора Сайнц и финишира близо секунда зад него.

Два кръга преди края на шампионата този сезон - състезанията в Испания и Великобритания, борбата за титлата при пилотите става все по-оспорвана. Ричард Бърнс за пореден път не можа да се пребори за победа тази година, но сега това му струва пъртвото място в таблицата. Начело с 61 точки излезе Карлос Сайнц (Ситроен), следван от Петер Солберг и Бърнс, който имат по 58. Три точки има Себастиан Лоеб, а с теоретични шансове за титлата и по 43 точки са Маркус Гронхолм и Марко Мартин.

При конструкторите Ситроен води на Пежо с 8 точки - 137 срещу 129. Третото място е за Субару (88 точки), а с 78 на четвърто място е тимът на Форд.

Нетинфо Спорт, 20.10.2003

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL