auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Хари Рованпера води в рали Швеция (Монитор) - 03 Май 2002 - 00:07
Българите Димитър Илиев и Петър Сивов с Мицубиши - 9-и след третата специална отсечка

Финландският пилот на “Пежо 206” Хари Роварпера поведе в рали “Швеция”, втори кръг от световния шампионат, след третата специална отсечка. Скандинавецът беше най-бърз в две от трите скоростни изпитания. Във втората отсечка той измина 23,160 км за 12:04,5 мин. при средна скорост 115,1 км/ч., в третата - 40,510 км за 20:50,5 със 116,6 км/ч. В първата пък беше трети, след сънародника си Маркус Грьонхолм, също с “Пежо” и шведа Томас Радстрьом със “Ситроен”.

Така Рованпера излезе начело с общо време 40:33,2 мин., следван от Грьонхолм на 10,1 сек., четвъртия пилот на “Мицубиши”, също финландец - Яни Паасонен - на 52,8 сек. След тях се наредиха Колин Макрей с “Форд Фокус” и каращият със счупен крак в специална лонгета Фреди Лоа с “Хюндай”. Световният шампион Ричард Бърнс остана 14-и, на 1:36,9 мин, а смятаният за фаворит водач в генералното класиране Томи Макинен - 15-и, на 1:42 мин.

Българският екипаж Димитър Илиев - Петър Сивов с “Мицубиши Еволюшън 7”, който няма никакъв опит в такива снежно-ледени ралита дебютира успешно в група “N” на световния шампионат. В първата отсечка той завърши 24-и, на 49 сек. от победителите Волфридсон - Бекмън, във втората - 16-и, на 1:13 мин., а в третата - 8-и, на 1:21,3 от шведа Солберг. Това му отреди девето място в генералното класиране за групата, на 2:57 мин. от лидера Солберг, който също кара “Мицубиши”. В тази група повечето пилоти карат с японската кола, има само 4 екипажа със “Субару”. Една от тях на Арай и Сиркомб, влезе в челната десетка, където зае второ място.

Още на шейкдауна отпадна новият пилот на “Форд Фокус” - естонецът Марко Мартин. Той разби своята кола при едно излитане от трасето и не успя да стартира в състезанието. В екипа на “Форд” нямаше достатъчно резервни части, за да я поправят, тъй като много от тях отидоха за ремонта на автомобила на Карлос Сайнц. Той беше силно повреден при катастрофата, причинена от неочакваната среща с лос на пътя още на тренировките.

Един от лидерите - Томас Радстрьом се завъртя опасно в началото и загуби 40 сек. По-късно шведът загуби още 7 мин. при едно забиване в пряспа. Световният шампион Ричард Бърнс също изскочи от пътя, но успя да се върне сам. Това обаче го изпрати извън първите 10. Французинът Себастиен Льоб със “Ситроен”, който поднесе голямата изненада с победата си на рали “Монте Карло” и после остана втори заради наказание, също се заби в преспите. За излизането им от тях му помогнаха с бутане зрителите. Първият етап завърши късно снощи, а днес във втория предстоят 6 скоростни отсечки.

Бойко Оков
в-к Монитор, емисия 02.02.2002

 

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL