auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Генералната репетиция (Траянови врата 2004) - 13 Май 2004 - 11:29
Първо рали за сезона в България

Рали сезонът у нас беше открит с едно ново състезание, което е със статут на републикански турнир. Въпреки че не носи точки за рали шампионата, “Траянови врата ’04” събра почти всичките ни най-добри пилоти и навигатори за първа проверка в началото на състезателната година. Проявата беше и генерална репетиция за Рали България, което ще бъде в средата на месец юни, и както през миналата година, ще бъде кръг от Европейския шампионат. Състезанието “Траянови врата”, както подсказва и името беше в района на Костенец и включваше четири специални етапа, които ще се повторят и на рали България (I Мухово - 28,2 км, II Славовица - 18,5, III Магистралата - 18,3 и IV Церово - 29,3). Те бяха с обща дължина 94,3 километра. 22 екипажа се пуснаха в надпреварата, а от тях 12 успяха и да финишират.

Първото място спечелиха пилотът Георги Танев и навигаторът Румен Манолов със Subaru Impreza, като успяха да изпреварят движещите си преди тях Георги Гераджиев и Николай Попов с Mitsubishi Lancer. На трето място се класира екипът Христо Стоилов / Румен Делев със Subaru Impreza. “За нас това е първи старт, колата се държа много добре и сме доволни. Ще се стремим към предно класиране и на рали България” - каза победителят Георги Танев. Неговият подгласник Георги Гераджиев, за когото това е първи старт в България, но трети за сезона, не беше чак толкова доволен. “Имахме проблеми с електрониката и колата не се държа така както очаквахме. Надявам се, че ще успеем да изчистим всичко и в рали България ще се стремим към победа.” - сподели той.

Малшанс лиши двукратният републикански шампион Крум Дончев и неговия навигатор Стойко Вълчев от победата в “Траянови врата”, след като двамата водеха през цялото време, спукаха гума на своето Peugeot 306 Maxi малко преди финала. “Дойдохме с амбицията за добро представяне. За нас това е генерална репетиция, сверяване на часовника и възможност да направим някои настройки” - каза Крум Дончев.

Друг ас от автосъстзателите - Ясен Попов, също се наложи да напусне надпреварата и то още в самото начало. Ясен отпадна в първия етап. “Имаше лека неравност на пътя, която ние бяхме отбелязали в записките си, но не като сериозно препятствие. Оказа се обаче, че с новите по-леки автомобили, с които караме сега (от тази година в Европейските шампионати са забранени версиите WRC) тази неравност се оказа фатална. Колата скочи и летя в продължение на 15-20 метра, после изпуснахме следващия завой и изскочихме от пътя” - коментира Ясен Попов.

До края на състезанието не успя да стигне и Николай Златков с навигатор Виолета Николчева и автомобил Opel Astra. В по-долната група победители станаха Турал Метков и Теодора Попова с FIAT Palio.

Амбицията на организаторите на рали “Траянови врата” е състезанието да стане част от републиканския шампионат. В същото време шефът на Българската федерация по автомобилен спорт Георги Янакиев даде много добра оценка на организацията.

в-к Авто Пазар, 8.05.2004

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL