auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Българската амбиция за световна известност (Авто Пазар) - 03 Май 2002 - 00:54

Както вече нееднократно ви информирахме, рали “Албена” остава в историята и отстъпва мястото си на новото рали “България”. Това ще е името на най-авторитетното автомобилно със­тезание у нас. По класа на участниците и трудност то едва ли ще се промени, но е създадено с переспективата един ден да се превърне в кръг от световния шампионат. Засега обаче нашето коронно рали си остава етап от европейския с възможно най-високия коефициент-20.
Старото рали “Албена” в действителност беше сравнително популярно състезание и в 30 годишната си история. В него са участвали най-големите звезди на европейския ралиспорт. За съжаление обаче българин не е побеждавал в това състезание от три десетилетия (за последно това беше Илия Чубриков с Porsche). Миналата година нашите стартираха с големи амбиции. Ясен Попов заяви амбиции за победата, но след редица проблеми завърши пети на дасет минути след победителя. Димитър Илиев, първият българин, каращ в световния рали шампионат, бе четвърти с петминутно изоставане, но и той нямаше шанс за по-предно класиране след множество технически дефекти по неговия Seat Cor­doba. Тази година има голяма вероятност Митко да не стартира в рали “България” заради ангажиментите му в световния шампионат, но ако има тази възможност, двукратният източноевропейски шампион за последните две години би доставил голяма радост на многобройните си фенове с една победа на родна земя.
Основната промяна в със­тезанието е в неговия цен­тър. Той вече ще е в Боровец и по-точно в хотел “Самоков”. В миналия брой ние първи от специализираните автомобилни издания ви предоставихме карта на маршрута на ралито. Естествено етапите ще са три, като през първия и втория ден ще се кара около Боровец, Костенец и Ихтиман, а през третия - между Батак, Пещера и яз. Батак. Скоростните отсечки ще са общо 23 (по 6 през първия и третия ден и 11 през втория). През 2-я етап отсечките ще са по маршрута от първия, но ще се карат в обратна посока, като някои ще се повтарят. През третия етап всъщност има три скоростни отсечки, които ще се карат по два пъти. Развръзката би трябвало да дойде в края на втория и третия ден, когато пилотите ще познават трасето, по което им предстои да преминат, и тези с по-големи амбиции ще тръгнат да атакуват. Общата дължина на скоростните отсечки ще е 294 км, а с пътните секции, по които ще преминат пилотите стават общо 848 км.

Светослав НАУМОВ
в-к Авто Пазар, 27 април - 10 май , 2002 г., брой 17
 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL