auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Хеликоптер ще спасява ранени срещу 20 лв. към автокаското - 30 Април 2004 - 09:34

Хеликоптер ще спасява ранени при катастрофи срещу 20 лева към застраховката пълно автокаско. До края на годината ще има пет такива хеликоптера, които ще обслужват София, Плевен, Бургас, Варна и Пловдив. Те ще превозват лекарски екипи от ВМА, които ще оказват спешна помощ на пострадалите.

Пенчо Пенчев, който е директор на авиокомпания "Ер Бан" ООД и собственик на санитарните хеликоптери, съобщи, че при доплащането на 20 лв. на автомобилите ще бъде залепен специален стикер.

Ако колата катастрофира тежко, катаджиите ще сигнализират и хеликоптер веднага ще се отправи към мястото. Застраховката ще се казва "Автокаско плюс". Според Пенчев един летателен час на хеликоптера струва 1000 евро, но за хората сключили застраховката, ще бъде безплатно. В момента само един оборудван хеликоптер е готов да реагира при тежки инциденти в планината, аварии или катастрофи. Хеликоптерът разполага с инфрачервена камера и може да намира локализирани обекти, както и да каца в непосредствена близост до сграда. В машината може да бъде превозван един пострадал с петчленен медицински екип. Техниката, с която е оборудван, е модерна и е достатъчна за оказването на спешна помощ на мястото на катастрофата. До момента хеликоптерът е помогнал при четири пътни инциденти и е спасил тежко пострадал скиор.

Милена Орозова,
в-к Монитор, 30.04.2004

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL