auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Хуан Пабло Монтоя в България - 26 Май 2004 - 09:58

Вижте специалната фотогалерия на auto[xt] от събитието !

Изпълнителният вицепрезидент на "Алианц България Холдинг" Стефан Стефанов извежда колумбиеца през ВИП изхода. Монтоя е облечен с бежов комбат панталон, old fashion спортни обувки и син тишърт с логото на Уилямс. Прилича на всичко друго, но не и на звезда от много голям калибър. Какъвто е всъщност.

Група почитатели на Хуан Пабло остават леко разочаровани, когато разбират, че няма да дава автографи на летището. Преди да се качи в тъмнозеленото БМВ 7-а серия, той им се усмихва като човек, роден някъде на юг. Топло и искрено.

Кортежът, предвождан от пилотната кола на Министерския съвет, потегля към Международния изложбен център. На задната седалка пилотът успява да смени тишърта с бяла фирмена риза. В този вид сяда пред репортерите в залата за пресконференции. Отговаря пестеливо, но добронамерено. Не изглежда шокиран дори когато някакво лице му задава въпроса "Познавате ли Ганчо Карушков?" (б.р. - български треньор по вдигане на тежести, който работи в Колумбия). Не го познава, защото от 10 години на практика не живее в Колумбия. И защото не е длъжен да познава всички в родината си. След края на пресконференцията Хуан Пабло тегли имената на осем щастливци, които получават правото да пилотират болид - симулатор на Уилямс.

13,30 ч., bTV. "Да посрещнем Хуан Пабло Мооонтояяя!" Извън сценария Слави Трифонов признава на колумбиеца, че го харесва, защото е непринуден и естествен. А освен това не е от немски произход. Точка.

Монтоя видимо се забавлява. Отчайва Слави с преценката, че е прекалено висок, за да влезе в болид. "Виж, аз съм нисък и в болида се излягам като на диван. Много ми е удобно", признава гостът. 30-те минути на Монтоя в "Шоуто на Слави" минават бързо и весело.

14,30 ч. Сребристо БМВ 645 Сi кабриолет набива спирачки пред централния офис на "Алианц България Холдинг" на бул. "Дондуков" 59. Монтоя кара сам. Служители от застрахователната компания го посрещат като на манифестация, девойки в носии му поднасят хляб и сол. В залата за гости пилотът се среща с шефове и мениджъри на представителството и на банката "Алианц България Холдинг".

14,55 ч. Хуан Пабло разглежда с любопитство сградата на президентство. Когато влиза в приемната, Георги Първанов още не е там. Монтоя изучава герба в детайли, хвърля по едно око и на картините. "Вярвам, че вашето посещение ще допринесе за безопасността по пътищата в България. Убеден съм, че това, което вие ще кажете на младите хора, ще има по-голям ефект от това, което ние, политиците, им казваме", заявява държавният глава и поднася президентски кортик със своя автограф на Монтоя. Колумбиецът връща жеста с макет на своя болид на Уилямс.

До края на посещението му в България остана около час. Монтоя се върна отново в Международния изложбен център, за да отдели внимание и на неговите редови фенове. След като даде ексклузивно интервю за три печатни медии, избрани от централата на "Алианц" в Мюнхен  - "7 дни спорт", "Стандарт" и "24 часа", Монтоя слезе в голямата зала за да връчи лично наградите на победителите пилотирали по-рано този ден болида-симулатор на Уилямс. Най-сетне Хуан Пабло раздаде автографи на присъстващите.

За съжаление голяма част от истинските му фенове не бяха допуснати в залата и имаха редкия шанс да се сдобият с автограф едва при излизането на Монтоя от Международния изложбен център. Пилотът на BMW-Williams обаче бързо се качи в тъмнозеленото БМВ 7-а серия и отпътува направо за летището, от където излетя за Мадрид.

Хуан Пабло Монтоя: "Карам бързо, но отговорно"

- Хуан Пабло, прекарахте няколко часа в България. Как ви се стори тя?
- Страната е чудесна, хората са много мили и ми напомнят на колумбийците. Посрещането бе изключително топло.

- Къде ще си легнете довечера?
- В Мадрид, в моето легло с жена ми. В четвъртък отивам в Германия, в неделя след състезанието - в Англия, следващия петък - в Аржентина, после - в Монреал, Ню Йорк, Ню Айлънд, Индианаполис...

- Сигурно пилотът на частния ви самолет е много зает...
- Така е. Но аз пътувам с джета само в Европа, отвъд океана ползвам услугите на големите самолетни компании. Така се чувствам по-удобно.

- Имате ли изобщо личен живот?
- Да, разбира се. Имам достатъчно свободно време. Обичам да го прекарвам с приятели и със съпругата ми, обичам компютърните игри, отскоро започнах да играя голф... Често практикувам маутинбайк, уиндсърфинг, тенис, скуош.

- Има ли нещо, което обичате да правите, а не ви остава време?
- Обичам да играя с радиоуправляеми самолети, те са новата ми страст. Вероятно бих им отделил повече време. Имам и няколко кросови мотора, сам съм си ги сглобявал. Обожавам механиката. Сигурно ще поиграя и на компютъра. Последната игра, която превъртях, се нарича ?Стар Уорс? (б.а. - ?Междузвездни войни?).

- Имате ли усещането, че представяте цяла Колумбия, че сте лице на страната?
- Да, определено. Колумбия има лоша репутация. Обикновено я свързват с дрога и с престъпления. А в нея има и много хубави неща - кафето, цветята... Точно това искам да покажа пред света.

- Вашата родина от дълго време е в икономическа криза. Трудно ли е за едно колумбийско момче да измине пътя от бедността до Формула 1?
- Трудно е да стигнеш до Формула 1 независимо откъде си тръгнал. Ако си достатъчно бърз и обичаш да се състезаваш, ще успееш.

- Дойдохте в България заради кампанията на "Алианц" за безопасност по пътищата. Внимателен шофьор ли сте?
- Честно казано, карам бързо, но отговорно. Винаги слагам колан. Много млади шофьори взимат книжка и започват да се състезават на пътя. Това е лошо. Серийните автомобили са много по-опасни от болидите. Миналата година катастрофирах на тестове на "Силвърстоун" с 280 км/ч, но все още съм жив. Така че призовавам всички да бъдат отговорни на пътя.

- Знаехте ли къде се намира България на картата, преди да дойдете тук?
- Да. Но не ме питайте дали бих прекарал отпуската си тук. Останалите хора си взимат почивка и отиват някъде. А аз отивам у дома, в Монте Карло. Това е ваканцията за мен - да съм си вкъщи.

- Харесва ли ви светът, в който живеем? Какво мислите за Интернет, за глобализацията?
- Както всяко друго нещо, може да използвате Интернет за добри и лоши цели. Това е отличен начин да комуникираш с някой, който се намира на другия край на света. Въобще Интернет е нещо полезно. Ще ви дам един пример. Когато сглобявам моите кросови мотори, обичам да сменям и да подновявам техните части, да търся различна модификация и световната мрежа ми помага с информация.

- Как се запознахте със съпругата си Кони?
- Това стана на състезание в Маями. Тя дойде на трибуните с гаджето си. След финала той ме помоли да се снима с мен, накара и нея, но тя не искаше. Аз я повиках. "Хайде, гушни го", призова я той. Гушнахме се. И така.

- Признахте, че ще останете във Ф1 още 7-8 години. А след това?
- Нямам представа какво ще правя. Сега мисля за следващата година, когато ще отида в Макларън. Плановете ми не се простират толкова далеч.

- Плачете ли понякога?
- Не твърде често. Не съм чак толкова твърд човек, но не уважавам мъжете, които плачат като жени...

- А случвало ли се е да плачете от яд на пистата?
- Никога.

- Мислите ли за нещо, докато се състезавате?
- Може би ще сбъркам с този отговор, но да. Аз съм отпуснат в болида. Например в Монако гледах на екрана как Патрик Хед (б.р. - техническият директор на Уилямс) се разхожда нервно напред - назад и страшно се забавлявах.

- Уморяват ли ви всички тези срещи и въпроси, които сигурно са ви задавани хиляди пъти?
- Не. Свикнал съм хората да питат, да питат, да питат. Не обичам само когато ми задават глупави въпроси. Преди 2 дни ме питаха дали съм сигурен, че ще отида в Макларън. Идеята, че ще отида другаде освен в Макларън, е напълно абсурдна. В момента няма и един процент шанс да не го направя. Искам тези глупости да спрат, да престане разпространяването на слухове. И да не ми задават едни и същи въпроси отново и отново.

- Следващият такъв въпрос ще бъде за инцидента с Михаел Шумахер в тунела в Монако.
- Да, най-вероятно.

- Какво е по-важно за един пилот - талантът или здравите тренировки? Знае се, че Михаел Шумахер прекарва по няколко часа във фитнеса.
- Всички ходят във фитнеса. Добрата форма е много важна. Помня, че когато за първи път се качих в болид от Ф1, само след три завоя не можех да държа главата си изправена. Но за да успее един пилот, той трябва да попадне в подходящата кола в точното време. За да успееш, са ти необходими много неща наведнъж.

- Очаквате ли към края на сезона да бъдете изолиран в Уилямс заради предстоящия ви трансфер в Макларън?
- Колкото по-късно се случи това, толкова по-добре. Не зная какво точно ще стане. Колкото аз се нуждая от тима, толкова и той има нужда от мен, за да печели точки при конструкторите. Аз също искам точки. Затова имаме взаимен интерес да останем заедно до края.

- Ако в болидите на Уилямс бъде монтирана някаква нова технология, ще ви я обяснят ли?
- Целта е колата да стане по-бърза и инженерите ще имат нужда от моето мнение дали въпросната технология върши работа.

- Знае се с кои пилоти говорите рядко. А с кои сте приятели?
- Разбирам се добре с Рубенс Баричело, Фернандо Алонсо, Кими Райконен. Трябва да се уважаваме взаимно. Но не съм човек, който ще излезе на вечеря с друг пилот. Сложно е. Ето, аз догодина отивам в Макларън и ще заема мястото на Дейвид Култард. Сигурно няма да му е приятно, както и на мен няма да ми е приятно, ако някой вземе моята работа.

- Споменахте, че Баричело ви е приятел. Смятате ли, че той е равнопоставен с Михаел Шумахер във Ферари?
- (Бурен ехиден смях.) Няма нужда да отговарям.

- Обичате ли футбола?
- Не особено. Като малък играех, но не ми се удаваше.

- Бихте ли влезли в политиката? Ники Лауда и Герхард Бергер вече обявиха такива намерения. Виждате ли се като президент на Колумбия например?
- Не, нямам такива намерения. Както казах, трудно ми е да преценя какво ще правя, като спра с Ф1.

- Кои са трите най-важни неща за вас в живота?
- Здравето, любовта и семейството.

Катерина Манолова
Цветан Баяслиев
Денислав Стоянов
в-к 7 дни спорт, 26.05.2004

Монтоя: "Ще спечеля световната титла през този сезон!"

"Ще спечеля световната титла през този сезон", заяви пилотът на "Уилямс" Хаун Пабло Монтоя на пресконференция в Мелбърн. На пистата "Албърт парк" в петък започват тренировките, а в неделя е първият кръг от световния шампионат във F1. Колумбиецът през следващия сезон ще кара за "Макларън", но иска да напусне настоящия си тим като шампион. "Тестовете през зимата ме правят оптимист за шансовете ми", допълни Монтоя.

Пресконференцията завърши със скандал, след като австралийски репортери от местно радио си направиха солена шега с пилота. Единият зевзек задал въпрос, базиран на близостта на английски на думите Juan (Хуан) и one (един). Въпреки изненадата си, Монтоя понечил да отговори, но в това време GSM-ът на журналиста звъннал и той започнал на висок глас да крещи нещо. В залата се изправил втори от подставените репортери и също задал безумен въпрос на колумбиеца. След което извадил телефона си и започнал да говори шумно. Монтоя изпаднал в дива ярост: "Или той си тръгва, или аз!". След кратка препирня с антуража си, колумбиецът напуснал залата. По-късно представителят на "Алианц" Крег Фишър се опитал да замаже гафа като обяснил пред пресата, че Монтоя не разбира австралийското чувство за хумор.

НетИнфо Спорт, 04.03.2004

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL