auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

АУТО АНАЛИЗИ : Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар) - 29 Април 2002 - 21:44

 На пръв поглед между избора на употребяван автомобил и вечерната емисия новини по телевизията трудно може да се открие връзка. Ако имате желание да се сдобиете с наистина здрав и издръжлив всъдеход обаче, синият екран дава добра отправна точка на търсенията. Достачно е да се хвърли един поглед към автопарка както на Червения кръст и ООН, така и на талибаните, за да стане ясно коя марка и модел предпочитат там, където няма специализирани сервизи, гаранционни срокове и най-вече пътища. В репортажите от горещите точки на планетата със сигурност ще се мернe поне един Land Cruiser в някоя от безбройните си версии.

Японците усъвършенстват този модел вече 50 години, превръщайки някогашната военна джипка в един от най-скъпите и престижни всъдеходи в света. Рядко се обръща внимание на факта, че след Land Rover и Jeep Toyota е третият в света производител, който се захваща с возила с повишена проходимост за цивилни нужди. Еволюцията на техния "Земен пътешественик" до голяма степен илюстрира развитието на тези автомобили, а надеждността и универсалното му приложение отдавна са го превърнали в неоценимо превозно средство в най-суровите кътчета на Земята. Land Cruiser е първият всъдеход, достигнал Северния полюс, върви еднакво добре и в джнуглите на Амазония, и в чукарите на Афганистан. Многобройните му почитатели се шегуват, че не е тестван все още само на Луната.

В повечето случаи търсенето на запазен Land Cruiser се превръща в първото, но далеч не последно приключение, в което предстои на мераклията за този действително "железен" джип. Именно заради здравината и надеждността повечето собственици се разделят с мъка с любимците си. От друга страна, всъдеходните способности на модела намаляват шанса да се открие екземпляр в идеално състояние. Повечето Land Cruiser-и носят отчетливите следи от грубата експлоатация и белезите от безмилостните битки с пресечените терени.
Големият всъдеход на Toyota заслужено се ползва с репутацията на "профи", когато стане дума за истински "джипове". Качеството на материалите по шасито и каросерията е такова, че дори да са били подложени на убийственото въздействие на корозията в продължение на години, все още разполагат с достатъчно ресурс. Това важи с двойна сила за най-разпространеното на пазара на употребявани автомобили пето поред поколение на модела с индекси HZJ80 и HDJ80, дебютирало през октомври 1989 г. Сред феновете си то е известно като "Плюшения Land Cruiser" заради лукса и закръглените форми, които се срещат за първи път при модела. Нищо плюшено обаче няма в механиката на всъдехода. На външен вид той само изглежда не така ръбест в сравнение с предшествениците си. Под ошлайфаното купе се крие усъвършенствана ходова част и подсилена рама с намален коефициент на усукване. Всички елементи по каросерията са поцинковани, което я прави практически вечна.

Както се полага на автомобил с подобни размери, пространството в салона е предостатъчно. В зависимост от изпълнението може да има и трети ред седалки, с който броят на местата става седем. Свободното място е толкова много, че до шофьора спокойно могат да се настанят двама души. Комфортът няма нищо общо с някогашните работни коне, носещи същото име. Изработката е превъзходна, макар дизайнът да е скучноват и консервативен. Като недостатък се сочи единствено малкият обем на багажника, когато третият ред седалки се използва. В този случай той не надхвърля 850 л.
В Land Cruiser 80 японските инженери са постигнали сериозен напредък по отношение на безопасността. Главна роля за нея играе конструкцията на каросерията, в която са предвидени специални енергопоглъщащи зони и силови дъги, поемащи голяма част от кинетичната енергия на евентуален удар. Еърбегове обаче са монтирани само при по-късните модификации.

Много купувачи се стряскат от размерите на Land Cruiser 80, опасявайки се, че такъв грамаден автомобил се управлява трудно. Габаритите действително изискват опит и известна рутина, но като цяло всъдеходът на Toyota може да се похвали с отлична управляемост и "послушност". Хидравликата на волана се монтира серийно още от по-ранните издания на модела и се справя абсолютно безпроблемно с 16-цоловите гуми с широчина от 275 до 310 мм. Спирачната система е изключително надеждна и при нормална експлоатация изисква капиталовложения рядко. Задните барабанни накладки например издържат до 150 хил. км. Важно е само да не се допуска пълното им износване, тъй като това може да доведе до по-сериозни инвестиции. Препоръчва се поне веднъж на година-две да се заменя изцяло спирачната течност, която има склонност да попива влага. Ако това се случи, съществува опасност от корозия на главния спирачен цилиндър и супортите, което води след себе си значителни разходи.

Базовият двигател, с който се комплектова Land Cruiser 80, е 6-цилиндров турбодизел с работен обем 4.2 литра и мощност 167 к.с. Този великолепен агрегат достига максимален въртящ момент от 360 Nm при едва 1 800 об./мин. През 1992 г. започва да се монтира и 4.5-литров бензинов редови шестак с по четири клапана на цилиндър, който заменя използвания до този момент аналогичен мотор със 143 коня (АВТО пазар, бр. 221, Toyota 4Runner). С този двиготел гигантският "джип" се изстрелва до 100 км/ч за около 12 секунди, а максималната скорост достига 170 км/ч. След модернизацията от 1994 г. моделът започва да се комплектова и с други версии на тези двигатели, но цените на по-новите Land Cruiser 80 са направо астрономически и ги правят безинтересни за българския купувач.
Опитът от експлоатацията не констатира никакви хронични болести на агрегатите. Повечето механици дори отказват да се ангажират с някакъв конкретен пробег, след който обикновено се налага ремонт. Известно е само, че екземпляри на 500 и повече хил. км продължават да вървят безпроблемно. Важно условие за правилната експлоатация е своевременната замяна на горивния филтър (след 40 000 км) и ангренажния ремък на дизела (100 000 км). Колкото до турбото на последния, достатъчно е да му се оставя малко време да поработи на празни обороти преди спиране. Това със сигурност ще удължи живота му.
Бъдещият собственик на Land Cruiser 80 трябва да се примири с мисълта, че финансовото перо "Гориво" в бюджета ще нарасне неимоверно. Бензиновият двигател "носи здраво" на безоловен и нерядко се справя с 20-25 литра на 100 км. Дизеловият е значително по-икономичен и се задоволява с дажби от порядъка на 15-ина. Това обаче не пречи ни най-малко на (всъде)ходовите му качества. Дърпа като трактор Беларус и почти не усеща ремаркета с тегло до 1 тон.

Най-често срещаните неизправности по двигателите са дефектиралият термостат и датчикът за температурата. Характерна неприятност е прегряването, за което обаче вина носи само собственикът. Случва се в резултат от набиването на мръсотия и листа в питите на радиатора. Основното прочистване на цялата охладителна система е задължително условие за избягване на такива проблеми, като би било добре да се извърши от специалист.За разлика от по-новите Land Cruiser-и с индекс 100, 80-ката разполага с постоянно задвижване на четирите колела. Проходимостта на модела отдавна се е наложила като еталон в класа на истинските "джипове". Конструкцията на ходовата част представлява твърди мостове с централен редуктор със самоблокаж. По думите на повечето механици окачването е толкова надеждно, че по него практически няма какво да се строши. Въпреки това не е зле периодично да се смазвят всички елементи по ходовата част и да се проверява състоянието на предните главини. Непременно трябва да се следи за течове на трансмисионно масло от предния мост, тъй като това може да доведе до износване на лагерите. Заради сериозните натоварвания те се нуждаят от смяна на смазката на всеки 60 хил. км.

Задното окачване е ресорно. Ако автомобилът не се претоварва редовно, еластичността на листовете се запазва изключително дълго. Могат да излязат от строя единствено след чести серии скокове с висока скорост и при това багажа сдават най-често само гумените им втулки.
Значително по-тъжно от рекапитулацията на техническите достойнства изглежда картина с цените на Land Cruiser 80. Дори най-старите и амортизирани екземпляри запазват стойности далеч над посилните за обикновения български любител на силните изживявания встрани от пътя. Финансовият размер на сделката обикновено зависи единствено от пазарлъка между купувача и продавача и за конкретни суми е трудно да се говори. Сигурно е само, че японският всъдеход струва скъпо както заради легендарните си качества, така и благодарение на безупречния имидж. В елитната компания на истинските “джипове” обаче голямата Toyota уверено заема призово място.

Димитър Димитров
в-к Авто Пазар, брой 49, 2001

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL