auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Шофирайте със запалени светлини! - 12 Юни 2004 - 08:11

В повечето европейски страни, САЩ и Канада е нормално да се шофира със запалени фарове през деня. Новите автомобили са конструирани така, че при включване на двигателя, автоматично светват и “дневните” светлини. На българина трябва да му се подскаже в специален ден, като например, 1 юни, че е желателно да бъде “по-забележим”. Малко са онези, които се съобразяват с подобни препоръки. Един от основните мотиви е, че “ще изгори крушката”. Това смехотворно пестене е абсолютно неоснователно. Първо, защото осветителният елемент не струва кой знае колко. Второ - светнатите фарове привличат вниманието отдалеч. И трето - при работещ двигател не води до никакви особени амортизации на агрегатите и системите в колата.Най-важното обаче е, че цената на крушките не струва нищо в сравнение с потенциално спасения човешки живот на пътя.

Всяка година КАТ моли водачите в определени дни да шофират със светнати фарове през деня. Ръководството на контролния орган даже стигна и до по-дръзки предложения - да важи за целия есенно-зимен сезон. Това, естествено, не доведе до промяна в навиците на шофьорите. Пестеливи водачи с орлови погледи си джиткат дори по здрач “на тъмно”. Други пък оставят по един работещ фар за “бог да прости”. Изобщо пълна анархия царува по родните пътища.

Вероятно някой ще каже “какво пък толкова. Едни фарове”. Е да, но тук нерегулирани светлини, там неизправна спирачна система и още нещо - и предпоставките за неуправляем автомобил са налице. “Връзкари” минават на годишен технически преглед без дори да вкарат возилото си в сервиза. По куриер се пращат 20-25 лева и талонът е в кърпа вързан. А после - катаджиите били корумпирани, колегите на пътя - виновни, цялата държава - “в тиквите”. И дори да се бием в гърдите, че сме суперинтелигентна нация с огромен умствен потенциал и да сочим с пръст американците, че били “прости”, янките са си добре в тяхното си битие. Защото и до ден днешен цитират думите на един от любимите си президенти Джон Кенеди, който навремето е казал “Преди да попиташ държавата за теб, помисли какво си направил ти за нея” . Ако всеки от нас си сложи колана преди да потегли, запали светлините, кара технически изправен автомобил и спазва Законите за движение по пътищата, гаранцията за сигурно и безаварийно пътуване е стопроцентова. Защото държавата започва от всеки от нас.

Последното предложение

на КАТ от “серията” идеи за фаровете е колите да се движат със запалени светлини и през лятото. Уточнението е това да важи само когато е облачно или вали. В края на миналата година от Пътна полиция предложиха по този начин да се придвижват возилата от октомври до март. Целта е да се увеличи видимостта през сезона, когато светлината е недостатъчна през деня.

Сега КАТ предлага водачите да пускат фаровете и през лятото, когато е облачно или пък вали. Така отново шофьорите ще имат по-голям шанс да забележат, ако автомобил се движи срещу тях или пък прави маневра на платното. От Пътна полиция обмислят и предложението градският транспорт да пътува със запалени светлини. За да се спазват предписанията на КАТ, оттам ще предложат и минимални глоби, ако шофьорите не пускат фаровете в указаното време. На последното си заседание транспортната комисия отхвърли идеята за ползването на фарове през цялата година. Експертите от КАТ обаче са успели да защитят идеята пред колегите си от комисията. В сегашния Закон за движение по пътищата е записано, че в България е разрешено автомобилите да се движат със запалени светлини. Това обаче не е задължително. В Швейцария, Норвегия, Дания, Финландия и отскоро и в Унгария колите денонощно се движат със запалени фарове. Освен това в новите модели автомобили фабрично е заложено късите светлини да светят постоянно, докато автомобилът е в движение. Много от българските шофьори обаче не пускат фаровете, защото смятат, че това им изтощава акумулатора. Това обаче не е вярно и всеки монтьор в страната може да го обясни на водачите. В автомагазините цената на една крушка варира между 1 и 2 лева. През 2003 г. 10 053 шофьори са санкционирани за неизправни светлини.

Мария Минкова
в-к АвтоПазар, 12.06.2004

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL