auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Димитър Илиев завърши втори в клас N на рали Корсика (Дневник) - 03 Май 2002 - 01:22

Българският екипаж Димитър Илиев/Петър Сивов от "Боила Автомоторспорт" с автомобил "Мицубиши Лансер Ево 7" зае второ място в крайното класиране в група "N" на рали "Корсика", втори кръг в тази група и общо трети в календара на световния рали-шампионат. Успехът на Илиев е изключителен, тъй като той стана първият българин, спечелил точки в световния шампионат.

Преди българския екипаж, който участва в световното първенство като част от италианския тим "Мауро Рали Тунинг" (МРТ), завършиха само съотборниците им Рамон Ферейрос от Перу и Диего Вайехо (Испания), също с "Мицубиши Лансър Ево 7". Трета позиция в крайното класиране в клас "N" зае трети екипаж на МРТ - Мартин Роуи/Крис Ууд (Великобритания). Успехът на италианския тим затвърди четирикратният световен шампион в група "N" и победител в миналогодишното издание на рали "Корсика" Густаво Трелес от Уругвай, който с аржентинския си навигатор Хорхе дел Буоно зае четвърто място и също донесе точки за отбора си.

Димитър Илиев кара тактически в последния ден от ралито, без да рискува в последните четири специални отсечки, които бяха с обща дължина 112.00 км. Българинът трябваше само да запази позицията, която извоюва във втория ден от надпреварата. За разлика от проливния дъжд в събота вчера времето се стабилизира и яркото слънце изсуши асфалта по тесния планински път. Илиев завърши пети в първата специална отсечка в неделя. В четиринадесетата българинът бе трети, в следващата втори, и в последната - четвърти. Така Димитър Илиев запази второто си място в генералното подреждане в групата до края на надпреварата.

След пробег от общо 937 километра и 16 скоростни отсечки френският екипаж на "Пежо" Жил и Херв Панизи спечелиха рали "Корсика" в надпреварата при марковите автомобили. Преимуществото на френския автомобилен концерн затвърдиха Маркус Грьонхолм с копилот Тимо Раутиайнен и световният шампион Ричард Бърнс с навигатор Роберт Райд, които завършиха съответно на второ и трето място в крайното подреждане.

ВЕСЕЛИН КАРАИВАНОВ
Дневник, 10.03.2002

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL