auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Започна 33-то рали “Хеброс”, Крум Дончев поведе - 24 Юли 2004 - 19:48

"Рали “Хеброс” е най-доброто Българско рали с изключително технични и зрелищни специални етапи. Предоставя най-добрите битови условия за участниците в състезанието. И като прибавим и дългогодишния опит на Пловдивската спортна общественост очаквам едно перфектно във всяко отношение състезание. Не познавам нито един от чуждите състезатели, но се надявам да са близки до класата на нашите състезатели. Безспорния лидер е Крум Дончев, който е и водач във временното класиране на националния шампионат. Познавайки качествата на Пежо 306 Макси мисля, че ако Крум сам не се победи няма кой да го стори." - така коментира предстоящото второ за сезона българско рали от календара на ФИА един от доайените на рали-спорта у нас - Владимир Илиев.

Бащата на Митко Илиев, който е дългогодишен преподавател в НСА, съвсем точно прогнозира развоя на състезанието - пилотът Крум Дончев с Пежо 306 Макси води след първия ден на 33-ото международно рали "Хеброс" след 8 етапни победи. Лидерът в общото класиране на националното първенство и навигаторът Стойко Вълчев имат преднина от 1:47.7 минути пред Ясен Попов/Дилян Попов (Ситроен Саксо S1600). Трети са Данчо Данчев/Златан Илиев (Субару Импреса STI), а след тях останаха Георги Гераджиев-младши/Никола Попов (Мицубиши Лансър Ево 7) и Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Мицубиши Лансър Ево 7).

Рано сутринта в събота от заявилите участие 52 екипажа стартовата линия пресякоха 40. За съжаление още на първия състезателен етап отпадна Николай Паунов. В неговото Мицубиши Лансер Ево 6 не издържа предният ляв шарнир.

На специален етап 2 "Бойково" от борбата отпаднаха още трима състезатели - Христо Стоилов със Субару Импреза поради счупен съединител, Данчо Тодоров със Ситроен Саксо излезе от трасето и се удари в бетонов блок, като изкриви полуоска. Автомобилът е с леки повреди по окачването, но екипажът е невредим. Иван Маринов също имаше проблеми: “Блокирал ми е единя амортисьор и се втърдява. За това  не смея да давам газ”.

По време на специален етап 4 Тодор Тодоров отпадна поради технически проблем. Иво Даскалов също спря в специален етап 4, а Саани Денкчиев спука гума и след проблем с бензиновата помпа отпадна от състезанието.

По време на специален етап 6 "Здравец" Георги Янакиев със Ситроен получи повреда в управлението на неговото Саксо и се удари странично в мантинелата. Няколко километра по-късно екипажът реши, че проблема с управлението не може да бъде отстранен на място и спря участието си. След етапа автомобила беше закаран в сервизния парк за оценка на състоянието. На същия етап Мартин Сурилов спука гума но се отказа от смяна заради предстоящия дълъг преход и проблеми в предното окачване.

След края на 8-мия последен за деня специален етап, лидерите коментираха развоя на състезанието по различен начин:

Крум Дончев: Много ми харесва ралито, днес натрупахме преднина. Тактиката за утрешния ден е да заложим на едно сигурно темпо, което /ако всичко е наред/ да ни изведе до успешен финал.

Ясен Попов: Това състезание много ми харесва. За съжаление на SS 6 имаше фракция на трасето която ни изигра лоша шега. Колата поднесе на един завой и навлезнахме в публиката. Всичко завърши без инциденти и материални щети за нас и зрителите. От този инцидент загубихме само време, но в следващите две обиколки наваксахме. Рали “Хеброс” е любимото ми състезание, защото трасето е много бързо и технично.

Данчо Данчев: Борбата за нас продължава и утре, докато някой ще стабилизират темпото, ние ще продължим в същия дух но ще бъдем внимателни.

През втория ден екипажите ще изминат още 278 километра в 10 специални етапа. Доста вероятно е Дончев да не бъде настигнат до финала от конкурентите си и ако не направи сериозна грешка или не получи механична повреда, той ще бъде тазгодишния победител.

 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL