auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Карлос Сайнц наследи първото място в рали Аржентина - 20 Май 2002 - 19:29
Бърнс драматично загуби победата след дисквалификация

Екипажът на "Форд Рали Спорт" Карлос Сайнц и Луис Моя са обявени за победители в рали Аржентина часове след края на състезанието. Това беше поредното невероятно разместване в шестия кръг от световния рали шампионат на FIA, при което Ричард Бърнс се присъедини към съотборника си от "Пежо" Маркус Грьонхолм в листата на дисквалифицираните състезатели.

Испанската двойка постигна своят 24-ти успех във WRC, изръвнявайки по този начин рекорда на Томи Макинен и едновременно с това със своя "Форд Фокус RS WRC" те станаха третите победители в това състезание, след като колата на Бърнс беше сметната за неотговаряща на изискванията само часове след като съотборникът му Грьонхолм беше дисквалифициран за неправомерно сервизиране.

Организаторите на ралито изключиха водещия световен шампион шест часа след финала на състезанието, след като откриха, че детайл от неговия автомобилен двигател е по-лек от позволеното според правилника. От отбора на "Пежо" решиха да не подават апелационна жалба, както постъпиха и няколко часа по-рано, когато Грьонхолм беше дисквалифициран след непозволено получаване на външна помощ на старта на последния специален етап.

Това решение придвижи Колин Макрий и Ники Грист с "Форд Фокус RS" на 3-то място, а съотборниците им от "Форд Рали Спорт" Марко Мартин и Михаел Парк съотватно на 4-то, което е най-доброто постижение на 26 годишния естонец в неговата кариера.

Окончателно класиране - Рали Аржентина 2002:

1. Carlos Sainz/Luis Moya (Ford)
2. Petter Solberg/Phil Mills (Subaru)
3. Colin McRae/Nicky Grist (Ford)
4. Markko Martin/Michael Park (Ford)
5. Toni Gardemeister/Paavo Lukander (Skoda)
6. Kenneth Eriksson/Tina Thorner (Skoda)
 auto [xt]

Обратно

Powered by XTdesign, PHP & MySQL