auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : FIA преотстъпи правата за WRC за следващите 100 години - 01 July 2002 - 14:54

Международната федерация по автомобилизъм FIA сключи финансово споразумение с “Интернейшънъл Спортсуърлд Комюникейтърс” (ISC), като за срок от 100 години преотстъпи на компанията търговските права за световния рали шампионат, съобщи “Autosport”. Сделката е на стойност £ 68 милиона британски паунда, което приблизително се равнява на $ 109 милиона щатски долара. Парите трябва да бъдат платени през 2012 г., но ако ISC плати по-рано, сумата може да бъде намалена.

Новината беше съобщена след провелото се на 26 юни 2002 г. събрание на Световния Съвет за Моторни Спортове (WMSC).  Сделката, идентична със сключената вече с компанията на Берние Екелстон SLEC за търговските права на Формула 1, трябва окончателно да бъде одобрена от генералната асамблея на FIA.

“Убедени сме, че ISC ще увеличи многократно публиката в рали-шампионата.” - каза президентът на ФИА Макс Мозли. - “Намеренията на компанията са повече от впечатляващи”.

Интересно е, че начело на борда на директорите на ISC e Дейвид Ричард. Англичанинът е начело на тима от Формула 1 “Бритиш Американ Рейсинг”. Ричард смени в началото на годината Крейг Полок, но БАР е единственият тим без спечелена точка досега.

FIA анонсира и нови проследяващи системи за сигурност, които ще се използват през 2003 година, заедно с новите изисквания за използване на хеликоптер за координиране на състезанията и представи разяснения за ползването на жълт флаг.

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL