auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Ричард Бърнс поведе в рали “Нова Зеландия” - 04 October 2002 - 23:46
Димитър Илиев и Петър Сивов са 8-ми в група N, а Колин Макрей с “Форд” отпадна

Световният шампион Ричард Бърнс поведе в 32-то рали “Нова Зеландия”, 12-и кръг на първенството на планетата. Английският пилот на “Пежо” има общо време 1.15:31,6 ч. след първия ден.


/Richard Burns, Robert Reid, Peugeot 206 WRC/

“Нямам шансове да спечеля титлата" - сподели Бърнс ден преди старта – "Има още три състезания, но преднината на Маркус е прекалено голяма. Ще хвърля всички сили за да спечеля в Нова Зеландия, но това ще ми помогне само за второто място. Така ще бъде добре за мен, като имам предвид, че тази година ми беше първата в “Пежо”.


/Richard Burns, Robert Reid, Peugeot 206 WRC/

Много по-оптимистично гледаше на положението Бърнс след края на първия етап. “Не очаквах да бъда толкова бърз" каза английският пилот - "Щом оцелях в първия ден, мога да бъда оптимист за края на състезанието.” Именно в Нова Зеландия Бърнс взе първата победа в кариерата си през 1996 г.


/Harri Rovanpera, Risto Pietilainen, Peugeot 206 WRC/

Съотборниците му Хари Рованпера (+18,3 сек) и Маркус Грьонхолм (+37,8) са втори и трети. В шестицата след първия ден намериха място още Томи Макинен със “Субару” (+46,7), Яни Паасонен с “Мицубиши” (+47,6) и Петер Солберг със “Субару” (+47,7).


/Tommi Makinen, Kaj Lindstrom, Subaru Impreza WRC/

Бърнс спечели четири отсечки, като в една постигна еднакво време с Рованпера. В другите 4 скоростни изпитания за деня най-добри времена дадоха Солберг (2), Грьонхолм и Паасонен. Последният, който замества контузения Алистър Макрей, стана първият пилот на “Мицубиши”, спечелил скоростна отсечка от рали “Сафари 2001” насам.


/Marcus Gronholm, Timo Rautianen, Peugeot 206 WRC/

Колин Макрей отпадна от надпреварата, след като катастрофира със своя “Форд-Фокус” в 4-ата отсечка, само на 1,5 км. преди финиш-линията. После стана ясно, че инцидентът се държи на грешна информация в бележките на навигатора му Ники Грист. Шведът Кенет Ериксон със “Шкода” пък напусна състезанието след повреда в спирачките.


/Colin McRae, Nicky Grist, Ford Focus RS WRC/

Съотборникът на Макрей във “Форд” – Карлос Сайнц също имаше тежък ден. Испанецът загуби 10 секунди още на самият старт на ралито, след като не успя да запали мотора, а в четвъртата отсечка допусна завъртване. Сайнц потвърди лошата си форма като се удари в бариерите на трасето в 8-ата отсечка.

В група “N” екипажът Димитър Илиев – Петър Сивов с “Мицубиши” е 16-ти на 3:03,9 мин. зад финландеца Кристиан Солберг (1.19:40,7 ч), също с “Мицубиши”, но българите са 8-ми в група "N" сред участващите в световния шампионат отбори. Лидерът в класирането Карамджит Синг с “Протон” отпадна в 3-ата отсечка.

Дни преди старта на рали Нова Зеландия от ФИА обявиха календара за 2003 година. За следващия сезон отпада рали “Сафари”, след като от централата не останаха доволни от организацията на тазгодишното състезание през юли. На мястото на надпреварата в Кения ще се проведе рали “Турция”, но точната дата все още не е определена.

в-к "Монитор", емисии: 03, 05.10.2002

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL