auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Юта Клайншмит тръгва за 13-и път в пустинното рали Дакар - 30 December 2002 - 22:54

Победителката в рали “Дакар” през 2001 г. Юта Клайншмит ще потегли за 13-и път в пустинната надпревара. Германката ще участва с бъги “Фолксваген Тарик” с мощност 218 к.с. 25-ото издание на рали “Дакар” стартира на 1-ви януари 2003 г. в Марсилия и свършва на 19-и януари в Шарк ел-Шейх (Египет). Екипажите ще трябва да изминат общо 8552 км, от които 5216 в специални отсечки.

“Не съм фаталистка, така че не се притеснявам да се пусна в това състезание, заяви Клайншмит. – Не крия, че целта ми е победата. Ще бъде трудно, тъй като има нови специални отсечки, а конкуренцията е жестока. Основните ми съперници са Мацуока, Шинозука и Петерханзел с “Мицубиши”, както и Жан Луи Шлесер с новото му бъги.”

В интервю за списание "Шпигел" германката Юта Клайншмид разказва за своите впечатления от най-суровото рали, както и за своите очаквания за 25-ото издание на надпреварата:

Рали "Дакар" се счита за най-опасното в света, но от 1988 година вие редовно участвате в него. Страхувате ли се все още, когато заставате на старт?
- Да, все още треперя преди всеки старт.

Защо тогава потегляте, когато ...
- Когато какво?

Когато се страхувате!
- А, страх. Страх? Не, не се страхувам изобщо. Според вас щях ли да стартирам изобщо, ако се страхувах? Състезателните автомобили и приспособленията в тях увеличиха сигурността на пилотите. Затова се чувствам много комфортно.

Това няма ли да направи автомобилния спорт по-скучен?
- Не. Специално рали "Дакар" никога не може да бъде скучно. Освен това в новото издание на "Дакар" ще участвам с нов автомобил и млад отбор. Ние имахме много малко време, за да се сработим помежду си. Ще направим обаче всичко възможно да се представим на ниво.

За първи път в "Дакар" ще карате за "Фолксваген". Не ви ли притеснява фактът, че фирмата прави първите си крачки в ралито след отсъствие от дванадесет години?
- Разбира се, имам малко притеснение от наивни грешки. По отношение на ходовата част и здравината на шасито обаче съм категорична, че колата ще издържи натоварванията. Направихме много тестове, които ни карат да бъдем оптимисти относно нашето представяне в пустинята. Надявам се, че след края на ралито ще бъда на едно от челните места в класирането.

Ще се борите ли за първо място?
- Трудно е да се каже подобно нещо. Това е първо състезание за мен с автомобил на "Фолксваген". Не направихме пълен набор от тестове, но се надявам това да не бъде пречка за успешното ни представяне. На нашия отбор му липсва сработеността на всички останали. 1.9-литровият дизелов мотор е предпоставка нашата кола да бъде по-слаба по отношение на нашите конкуренти. Специалисти обаче са на мнение, че въпреки това имаме реални възможности за успех. Нашата цел е да се движим с постоянна скорост.

Означава ли това, че няма да станем свидетели на поредния двубой с бившия ви съпруг Жан-Луи Шлесер?
- Със сигурност очаквайте битка между нас двамата, както и между всички участници в ралито. В единоборствата е красотата на всички спортове. Най-ясно се вижда това съперничество във "Формула 1".

Обичайно ли е мъжете в рали спорта да губят от жена или времената се промениха много?
- Не, аз все още съм екзотика. Ясно е, че това е изцяло мъжки спор. Когато побеждавам, силният пол страда. Но какво ще си помислите, ако ви призная, че и аз се дразня, когато губя от мъже!

В рали "Дакар" участват много жени. Възможно ли е скоро да видим дама-пилот и във "Формула 1"?
- Мисля, че все още не се е появила правилната кандидатка. За да пилотираш болид от "Формула 1", трябва да си подготвен отлично. Все още обаче жената не превъзхожда физически мъжа.

Пилотът Стефан Петерханзел също се надява да спечели. Французинът има 6 първи места като мотоциклетист и при успех ще изравни рекорда на Юбер Ориол – единственият с победи и при мотоциклетистите (1981 и 1983 г. с БМВ), и при автомобилистите (1992 г. с “Мицубиши”). Шлесер пък се отказа от сътрудничеството с “Рено” и ще стартира с бъги “Шлесер-Форд”.

Над 5000 души изпратиха триумфално на площад “Каталуня” в Барселона “Испанската армада”, която ще участва в ралито. “Обещавам да не правя грешки и най-сетне да спечеля”, заяви пилотът на мотоциклет КТМ Хуан Рома. Бившият мотоциклетист Жорди Аркаронс пък се пуска в състезанието при автомобилистите с БМВ Х5.

в-к Монитор, 31.12.2002
в-к Дневник, 01.01.2003

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL