auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Baja Vodafone 1000 Португалия - 14 May 2003 - 12:59
световен крос-кънтри рали шампионат

Карлос Соуса с Мицубиши Стракар беше възхитен от победата си в Баджа Водафон 1000 Португалия. "От всички ралита, не помня някое друго по-трудно състезание от това!" отбеляза Соуса. Това беше тежка битка между двамата пилоти, нямащи никъква фамилна връзка, Карлос Соуса и Руи Соуса. Борбата беше и между техните отбори - Мицубиши и Нисан. Един впечатляващ дуел, който екзалтира публиката и телевизионните зрители.


/Sousa, Magne - Mitsubishi Strakar/

Великолепното шоу с много прах и слънце, направи третия кръг от крос-кънтри рали шампионата сполучлив. Трасето беше трудно, тясно, лъкатушещо и с много дървета покрай него. Мигел Барбоса с Мицубиши Стракар стана първия, разбрал колко грубо беше то, когато се удари в камък, прикрит във високата трева. Автомобилът на Барбоса се приземи по покрив...


/Barbosa, Ramalho - Mitsubishi Strakar/

От началото на надпреварата, начело излезе Карлос Соуса и в края на първия ден имаше преднина пред Барбоса от почти 2 минути. Плътно след двете Мицубишита вървеше и Нисанът на Руи Соуса.

"През втория ден, аз мисля че теренът ще е по-неравен, но по-малко кален и хлъзгав отколкото през първия. Ще внимаваме да не се ударим в някое дърво, тъй като те са доста по яки от нас!" - пошегува се Карлос.

Жан-Луи Шлесер с бъги Шлесер-Форд пристигна първи на финала през втория ден. Веднага щом вкара бъгито си в сервизния парк, неговите механици започнаха работа. "Не се налагат големи промени. Това е само проверка, за да сме сигурни че на старта в последния ден, колата ще е в добро състояние." - каза Шлесер.


/Schlesser, Lurquin - Schlesser Ford/

Вторият ден беше повторение на първия, с единствената разлика, че препятствията бяха по-големи. Битката за водещото място продължи между двамата Соуса. Барбоса загуби второто място, но той допусна това за да се предпази от неприятности.

През този ден един от екипите имащи трундости беше на Жан-Пиер Струго. "Мерцедесът спря отново, както в Тунис. Вероятно е проблем със датчиците." - каза той.


/Komornicki, Marton - Mitsubishi Pajero/

След края на Баджа Португалия на подиума се качиха Карлос Соуса, Руи Соуса и Мигел Барбоса. Едно е сигурно, пикапът на Нисан е станал по-сигурен и Руи сега се наслаждава на удобната преднина пред Барбоса в националния им шампионат.


/победителите/

Жан-Луи Шлесер завърши 4-ти в общото класиране. Френският пилот имаше разочароващ уийкенд, опитвайки се с максимални сили да финишира в тройката. Това почти се случи, тъй като Барбоса пресече финала преди него, но беше получил чужда помощ при обръщането на колата му, което е в нарушение на правилата. Но тъй като не беше подадено официално оплакване, Барбоса запази третото си място.

Шлесер все още държи първото място в световния шампионат, но вече е следван от Карлос Соуса. Те ще се срещнат отново в Мароко началото на Юни, а след това и в Баджа Испания през месец юли.

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL