auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Победа в Маракеш за Жениел Де Вилиерс и Сирил Деспре - 10 June 2003 - 23:31
Крос-кънтри рали Орпи Мароко

Под блестящите лъчи на слънцето, след последния специален 123 километров етап от Орган до околностите на Маракеш, на 9 юни завърши 4-тото рали ОРПИ Мароко. Съдбата не развали плановете на двамата фаворити, южноафриканецът Жениел Де Вилиерс при автомобилите и французинът Сирил Деспре при мотоциклетите, и така двамата спечелиха във второто за тази година африканско крос-кънтри състезание от календара за световната купа на FIA и FIM.

За да постигне тази първа победа в крос-кънтри рали, Де Вилиерс с неговия пикап Нисан надмина Мицубиши-то L200 на карлос Соуса, въпреки че португалецът постигна през последния ден най-добро време в състезателните отсечки, а също и бъгито Форд на испанеца Хосе Мария Сервия. Що се отнася до младия Сирил Деспре, спечелил първото рали Орпи Мароко през 2000-та година, побеждавайки в 5 от 7-те специални етапа, той доминираше над съотборниците си от KTM във всяко отношение. Ричард Сенкт (също с KTM LC4), спобедител в ралито през последните две години, е втори в генералното класиране, следван от испанеца Хуан Рома (KTM LC8).

На финалната линия в Тизгуин, близо до Маракеш, всички бяха щастливи и се лееше шампанско. Седнали на покрива ня тяхния Нисан Pick-up, Жениел Де Вилиерс и неговата навигаторка - шведката Тина Торнер, вкусиха тяхната първа победа в крос-кънтри рали.

"Бах на повече от 3/4 час напред, тъй че продължих по плавно. Не се опитвах да се ослушвам за зловещи звуци, докато се движехме напред, защото винаги можеш да чуеш, че нещо не е наред ако се престараваш. Знаех, че сме добри съперници откакто стартирахме в последното рали Дакар" - разказа Де Вилиерс. "Да спечелим състезание от третия опит е забележително, както за мен, така и за целия рали екип на Нисан. От Януари насам целия отбор на Нисан положи невероятно старание да направи нашия пикап по-сигурен. Днес ние берем плодовете на този труд. Но остава още много да се направи..."

Това беше трети пореден опит на 31-годишния южноафриканец в Мароко, и успехът му в Дакар беше първият тласък, довел до първа победа за рали отбора на Нисан. Нещата започнаха лошо за Де Вилиерс и след първата отсечка, той беше на почти 20 мин след лидера. В съботния най-тежък етап на ралито, между Олед Дрис и язовира на Тахдут, южноафриканецът показа на какво е способен и грабна челното място.

В края на последния етап, пилотът от Робертсън, близо до Кейптаун, финишира с 43 минути пред Мицубиши-то, управлявано от португалеца Соуса. Последният, който е и временен лидер за европейската баджа купа, спечели този етап и благодарение на отпадането на Жан-Луи Шлесер, в момента стана водач в световния FIA крос-кънтри рали шампионат.

"Де Вилиерс направи чудесно състезание. Без нашия проблем с кормилната система ние щяхме да спорим за най-високото място. Това беше добро преживяване" - каза Карлос Соуса. "Много е важно да се включи и друг производител, който да изостри битката за победата. В момента съм най-добрия в класирането за световната купа на FIA. Следващото ми състезание ще е баджата в Гърция към края на юни, а след това ще участваме в испанската баджа, и след това ще имаме много по-ясна представа за плановете ни през 2003 година."

T1 клас серийни автомобили държа всички в напрежение до последния момент, след като гордия Жан-Пиер Струго с Мерцедес ML стана жертва на проблем в електронното управление. Неговата 23 минутна преднина пред Пол Белмондо с Нисан Патфайндер взе да се топи пред очите му... В същия клас T1 дебютантът от Испания Блазкуез с Нисан Патрол допълни почетната стълбичка.

"Имахме малки проблеми в този последен етап" - добави Жан-Пиер Струго. "Ние бяхме с общо 23 минути преднина пред Белмондо на стартовата линия и загубихме повече от десет от тях. Голямо безпокойство до самия край!"

При двуколесните, Сирил Деспре с KTM LC4 потвърди впечатлението, което оставяше през цялото време. Младият парижанин беше начело от началото до края. Това за него е брилянтна победа в състезание, в което участва целия отбор на KTM, особенно след като стана втори в рали Дакар и втори в рали Тунис.

"Това е моята най-голяма победа, защото всички най-добри състезатели бяха в ралито" - каза Деспре. "Ще има грандиозно парти тази вечер! накрая аз получих нещо срещу огромната работа, която свърших през тези последни 3 години. Минах през трудни моменти. За мен 2003-та е отлична година. Бях втори в Дакар, въпреки счупената ми ключица три седмици преди това. Станах втори и в рали Оптик 2000 Тунис. И сега се качих на върха и аз се надявам да остана там известно време. Преди, аз се чудех как Сайнкт, Рома и Меони карат техните мотори толкова бързо. Научих много от тяхна страна..."

Ричард Сенкт, който страдаше от все още болящото го рамо, хвана второто място в генералното класиране, потвърждавайки предимствата на австрийската фирма за едноцилиндрови мотоциклети при технични и неравни терени.

"Наистина не бях щастлив от стартовите ми позиции първите три дни" - добави Сенкт. "И моето неотдавна навяхнато рамо не ми помагаше. Общо губех по минута всеки ден, което не беше толква обезпокоително. Сирил найстина заслужаваше тази победа. Той беше най-добрия от началото до края."

Испанецът Хуан Рома с KTM LC8 смогна да стане трети пред Фабрицио Меони. Плътно след тях, Матео Грациани с KTM 660, спечели в маратонската категория, а в клас до 500 куб.см. победител е французинът Давид Фретигн.

"с 60 килограма повече от едноцилиндровия модел, моят KTM LC8 наистина не беше идеалното оръжие за да спечеля това състезание" - обясни Рома. "Знаех, че ще е трудно да победя тук, на такова технично трасе. Въпреки това аз съм удомвлетворен от постигнатото, след отпадания в Дакар и рали Тунис."

Де Вилиерс без забавяне, Шлесер напусна състезанието

Третият етап на рали Орпи Мароко вероятно беше най-трудния и оживения и имаше ефекта на земетресение в общото класиране. Той включваше две специални отсечки, които вкараха състезателите в коварните земи на "Чегага ерг" преди да се загубят в "Ирикуи чот".

Накрая те трябваше да се гмурнат в лабиринт от криволичещи пътища в подножието на Атласките планини. Жан-Луи Шлесер с бъги Форд, който водеше при колите от първия ден и е победител в последните три издания на ралито, отпадна от надпреварата, след като се претърколи няколкократно.

Докато Фордът на Шлесер се беше ударил леко, Паджеро-то на Николас Мислин загуби половината от предния си мост. За щастие и двата екипажа останаха невредими, но и за двамата това беше края на състезанието.

Миг по-късно, веднага след като стана свидетел на нещастното състояние на конкурентите си, португалецът Соуса разби управлението на кормилната система на своето Мицубиши L200 Стракар.

Южноафриканецът Де Вилиерс решително използва всичко това. Пилотът на "Нисан Моторспорт" направи отново перфектно надбягване и завърши етапа първи, също както предния ден и за втори път в неговата крос-кънтри кариера. В края на деня той беше на върха с преднина от 36 минути пред Соуса.

Фатален инцидент в рали ОРПИ Мароко

Френският мотоциклетист Даниел Вампиер загина по време на третия етап след трагично падане около 73-тия километър на първата за деня състезателна отсечка. 49 годишният французин беше жител на Казабланка, Мароко. Той беше открит в състояние на кома на мястото на инцидента и независимо всички усилия на медицинския екип, той не оживя.

Соуса поведе в световния шампионат

Карлос Соуса от отбора на Мицубиши е новият водач за световната купа на FIA за пилоти, след като завърши втори в рали Мароко. След като загубиха шанс да вземат пълна победа в петдневното рали заради проблеми с управлението на кормилната система, португалецът Соуса и неговия навигатор Хенри Магн нямаха затруднения в последния 123 километров етап и пристигнаха първи в Маракеш, така придвижвайки се 25 точки пред защитаващия световната си титла Жан-Луи Шлесер.

"След проблемите с управлението на кормилната система, второто място беше всичко, на което аз действително се надявах" - каза Соуса. "Но можеше да бъде много по-лошо. Сега аз трябва да гледам напред към Испания и съм сигурен, че ще постигна добър резултат. Испанското състезание е много по-различно. Закъснението в прахоляка и добрата стартова позиция са решителни. Преди там съм финиширал втори два пъти. Една победа ще бъде перфектна."

"Карлос кара едно много добро рали" - каза Доминик Серией - директор на отбора на Мицубиши. "Аз съм много удовлетворен, че той сега е с ясно предимство в световното първенство."

Крайно класиране - рали ОРПИ Мароко

автомобили

1. DE VILLIERS-THO NISSAN PICK 15h38'06"00 82.6 km/h
2. SOUSA-MAGNE     MITSUBISHI  +42'48"00
3. SERVIA-BORSOTTO SCHLESSER F +1h16'58"
4. LOUBET-DUBOIS   NISSAN PICK +1h31'39"
5. KOMORNICKI-MART MITSUBISHI  +1h40'10"
6. MAGNALDY-OLIVIE PRO-TRUCK   +2h31'31"
7. MONTERDE-TORNAB MITSUBISHI  +3h29'59"
8. GUINOT-KROISS   MITSUBISHI  +3h47'53"
9. STRUGO-LARROQUE MERCEDES ML +4h32'01"
10. BELMONDO-GUEHEN NISSAN PATH +4h44'30"

мотоциклети

1. C.DESPRES     KTM LC4 660 15h35'11"00 98.6 km/h
2. R.SAINCT      KTM LC4 660 +05'27"00
3. J.ROMA        KTM LC8 950 +19'20"00
4. F.MEONI       KTM LC8 950 +27'43"00
5. M.GRAZIANI    KTM 660 RAL +1h07'59"
6. M.DABROWSKI   KTM 660 RAL +1h19'19"
7. A.CALDECOTT   KTM 660 RAL +1h22'34"
8. J.BRUCY       KTM LC4 660 +1h28'26"
9. D.FRETIGNE    YAMAHA WR45 +1h42'44"
10.C.DE GAVARDO  KTM LC4 660 +1h53'16"

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL