auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Итервю с Юта Клайншмит: Формула 1 остава бастион на мъжете (Монитор) - 02 May 2002 - 23:11
Жан-Луи Шлесер няма шансове за успех този път, твърди германката

Победителката в отдел “автомобили” през 2001 г. в рали “Париж-Дакар” Юта Клайншмит стартира вчера в 24-ото издание на пустинното състезание. Преди това тя даде интервю пред в-к “Експрес”. Основният й конкурент - Жан-Луи Шлесер вече започна психо-атаката си, обявявайки пред в-к “Екип”, че този път германката няма да финишира дори в тройката. Клайншмит веднага му отговори с думите: “Нека оставим петлето да кукурига в градината. Аз ще победя отново.”

- С какви чувства стартирате в пустинното рали?

- С много оптимизъм. Разполагам с чисто ново “Мицубиши”, което е по-леко от предишния модел със 140 килограма. Искам да победя отново. Надявам се за постигането на тази цел да ми помогне и навигатора Андреас Шулц.

- Какви са опасностите в ралито?

- От тръгването от Арас до пристигането в Африка има два дни, които не са много тежки. В Мароко етапите също са относително леки, но след това става лошо, заради високите температури. Понякога през деня температурата в колата е 70 градуса по Целзий. Обезводняването е огромно, каквито са и разстоянията.

- Какво е мнението ви за Шлесер? След рали “Мароко” той ви обвини, че победихте с измама.

- Гледам на Шлесер като на всички останали състезатели. Лично според мен сега той няма да се представи много силно, защото ще кара за пръв път с дизелов “Бъги”. Мисля, че ще има проблеми в пустинята.

- Подписахте договор за сътрудничество с мениджъра на световния шампион от Формула 1 Михаел Шумахер - Вили Вебер. Как ви се отрази това?

- Много добре, от финансова гледна точка. Съвсем лесно намерих много силни спонсори за 24-о издание на ралито.

- Бихте ли стартирала във Формула 1?

- Не мога да си представя жена да кара болид от Формула 1, въпреки че знам, че са правени подобни опити. Просто за мен ще бъде прекалено голямо предизвикателство. Формула 1 си оставя бастиона на мъжете. Поне засега.


Пустинното състезание

24-о издание на рали “Дакар” стартира снощи. Организаторите на състезанието, начело с директора Юбер Ориол, за пореден път промениха маршрута. Този път колоната потегли от площад “Херое” в центъра на малкото френско градче Арас до Шатору (465 км), като етапът не е състезателен. Надпреварата минава през пет страни - Франция, Испания, Мароко, Мавритания и Сенегал.

Ралито включва общо 16 етапа, като в две от тях е забранено използването на сателитната навигация (GPS). Общата дължина е 9436 километра, като 3898 от тях са състезателни. Според специалистите състезанието ще се реши именно в двете в отсечките-маратон: Карзазате-Тан-тан-Зуерта (преминаването от Мароко в Мавритания) и Тишит-Кифа-Дакар (от Мавритания до Сенегал).

Ралито ще свърши на 13 януари в Дакар.

Общият брой на участниците, записали се в пустинното състезание е 324, като те са от 34 страни. Към Дакар потеглиха 117 автомобила, 174 мотоциклети и 33 камиона. В. “Екип” уточнява, че 80% от участниците са аматьори. Броят на жените в надпреварата е 6. Колоната е придружена от 17 самолета, 8 хеликоптера и 140 акредитирани журналисти.


в-к Монитор, Емисия: Събота, 29 Декември 2001

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL