auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Кампос се затвърждава като лидер - 16 September 2003 - 10:28
Европейски рали шампионат - рали Барум

Екипът Мигел Кампос и Карлос Магалнес се класираха на второ място в рали Барум, което се проведе този уикенд в чешкия град Злин, като така той увеличи преднината си в европейския шампионат на 160 точки пред най-близкия си съперник - Бруно Тири.

Белгиецът отпадна заради механична повреда и пилотът на Пежо Тотал Силвър Тиим получи възможността да застане на второто място, а битка за първото място беше практически невъзможна, тъй като чехът Печ, който познаваше отлично трасето, се беше измъкнал напред с повече от минута преднина.

Мигел Кампос постигна брилянтен резултат, тъй като се изправи срещу серия от отлични пилоти като Роман Креста, който се състезава в световния шампионат, Вацлав Печ, който стана шампион на Чехия с победата си тук, изпреварвайки всички останали местни представители и разбира се - Бруно Тири. В това състезание участваха 21 WRC автомобила. От общо 156-те регистрирани екипажа, едва една трета достигнаха финала.

Въпреки трудностите през първия ден, Мигел Кампос беше решителен през втория: "Този резултат е положителен за целия отбор, който винаги дава най-доброто от себе си и се бори, както самия аз, да постигне най-доброто възможно класиране. Още веднъж, 206 WRC беше безупречен автомобил, с което се демонстрира отлично свършената от нашите механици работа. Имаме преднина от 160 точки пред Тири, но това не значи нищо и последните две състезания ще са решителни. Ние сме набелязали нашите цели и ще направим всичко за да достигнем финала като шампиони!" - заключи Кампос.

27 годишният Роман Креста и отборът му "Пежо Чешка Република" бяха решени да стигнат единствено до победата в тазгодишното рали Барум.

Въпреки внушителния старт на Роман Креста в първия ден (той спечели първия специален етап за деня), чехът имаше лош късмет през останалите 5 отсечки. Първо Креста се блъсна в един изкуствените пътни камъни по време на втората отсечка, повреждайки така предницата на своята кола и загубвайки част от легендарните характеристики на мотора до края на деня. След това, заради дву минутно забавяне в сервизната зона за да бъде сигурен че колата ще продължи в ралито без сериозни проблеми, той получи 20 секундно наказание. Все още не се знаеше, че той ще бъде забавен от голямата грамотевична буря и дъжд появила се внезапно по време на последната състезателна отсечка за деня, която доведе до съществено увеличаване на разликата между него и лидера. Независимо лошия късмет, Креста успя да се изкачи от 8-то място в ранния следобяд до 4-тата позиция, веднага след триото Кампос, Тири и Пич.

Креста откри втория ден с две етапни победи, демонстрирайки своята сила и обещание да доминира в това състезание.В СЕ 9 той повреди колата си и завърши трети, след което, въпреки че финишира в 10 СЕ без предна броня и заден спойлер, отново беше първи. В следващата отсечка, преди да достигне следващата сервизна зона, той затвърди позицията си като лидер.

В крайна сметка, заради разбит радиатор по време на 11-тия специален етап, Креста преждевременно спря, с което загуби всякакъв шанс за крайна победа в това, както го нарича той, "любимо местно състезание".

Сега Креста це започне подготовката си с Пежото на Бозиан Рейсинг за следващото световно състезание от календара на ФИА за WRC, рали Санремо, което ще се проведе в Италия в първите дни на месец Октомври.

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL