auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Жан-Луи Шлесер отпадна от рали Дакар (Монитор) - 02 May 2002 - 23:20
Организаторите на пустинната надпревара раздават масови наказания за превишена скорост

Двукратният победител в рали “Дакар” Жан-Луи Шлесер отпадна в отсечката “Ер Рашидя - Урзазат”, шести етап от тазгодишното издание на състезанието. Французинът напусна надпреварата, след като дизеловия автомобил “Рено Кангоо” пламна на 40-ия километър от отсечката с дължина 576 км и състезателни 338. Според организаторите, огънят е опустошил напълно машината. Шлесер и навигаторът му Анри Магн успели да излязат навреме от колата и се отървали невредими от инцидента. Веднага след това двамата са били откарани с хеликоптер обратно в Ер Рашидя.

“Колата на Жан-Луи е изцяло изпепелена, но важното е, че той и навигаторът му са живи и здрави”, коментира спортният директор на пустинното рали Патрик Занироли.

Шлесер се оплакваше от проблеми с турбо-компресора на автомобила си още във вторник вечерта. Засега обаче причината за инцидента не е ясна. Французинът е двукратен победител в най-известното рали на планетата. Той спечели титлите през 1999 и 2000 г.

Отпадането на Шлесер е вторият неуспех за тима, след като в предишния етап състезанието напусна и съотборникът му Стефан Енрард.

Французинът Стефан Петерхансел, 6-кратен победител при мотоциклетистите, записа победа в автомобилния клас в шестия етап на рали “Дакар”. Пилотът на “Нисан” даде време от 3:25:19 часа. Втори на 20 секунди след него остана японецът Кенджиро Шинозука с “Мицубиши”. Неговият съотборник Хироши Масуока с “Мицубиши” пък даде време с 29 секунди по-слабо от това на лидера в етапа. Миналогодишната носителка на титлата от рали “Дакар” - германкта Юта Клайншмит остана пета на минута и 20 секунди след Петерхансел.

41-годишният Масуока води във временното класиране с време от 4:50:16 часа, пред Шинозука (+2:04 мин.), белгиецът Грегоар де Масови наказания за превишена скорост в предишния етап на надпреварата раздадоха организаторите, става ясно от статистиката. Сред санкционираните бяха де Мевиус, от чието време бяха отнеси 4 минути, Клайншмит, наказана с 3, и Петерхансел с цели 14 минути. Без санкцията Де Мевуис щеше да е водач в класирането.

При мотоциклетистите най-бърз бе Жорди Аркаронс с КТМ. Испанецът завърши етапа за 3:40:58 часа. Втори остана сънародникът му Хуан Рома на 48 сек., а трети - финландецът Кари Тианен на 2:31 мин. Миналогодишният победител Фабрицио Меони финишира четвърти на 3:05 мин. от Аркаронс. Във временното класиране лидер вече е Рома с 5:05:48 часа. На 1:28 мин. е Тианен, а трети - Аркаронс (+2:31.)

Двукратният победител в състезанието - Ришар Сенкт също отнесе наказание от организаторите. Французинът бе санкциониран с 28 минути и глоба от 1000 евро заради превишена скорост по време на петия етап на ралито. Сенкт финишира на 8-мо място в етапа, на 3:54 минути след победителя Карло Де Гавардо с КТМ, и заемаше 6-то място в генералното класиране преди наказанието. В генералното класиране Сенкт е 7-и на 5:15 мин. от лидера, но ако организаторите зачетат наказанието, ще се смъкне до незавидната 12-а позиция. При обявяването на резултатите санкцията още не беше зачетена, тъй като вероятно пилотът е подал контестация.

Джордже Пецу
в-к Монитор, емисия 03.01.2002

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL