auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Хари Рованпера надмина всички на макадам в Италия - 30 September 2003 - 16:11

Екипажът Хари Рованпера и Ристо Пиетиланен с Пежо 206 WRC подготвено от Грифон Рали Тийм, са победители в рали Коста Смералда. 22-рото издание на състезанието започна на 18 септември вечерта и завърши в следобедните часове на 21 септември, преминавайки през красивите чакълести пейзажи на Галура. Състезанието е валидно за италиянския рали шампионат, италиянските състезания на макадам (пети етап от общо осем) и за европейския рали шампионат с коефициент 5. Два дни великолепно състезание, 16 специални етапа, като тези през първия ден бяха нови и непознати за участниците.

Финландците Рованпера-Пиетиланен стартираха лошо, тъй като имаха проблеми с турбото, и изостанаха на 44 секунди от Андреа Навара със Субару Импреса WRC. До четвъртата специална отсечка Навара водеше, благодарение на неговата жена и навигаторка Симона Федели, но по време на 5-тия етап той катастрофира леко, спука гума и счупи един от носачите на окачването си, заради което загуби 30 секунди и лидерството пое Арис Вовос с Пежо 206 WRC. Малко по късно, по време на SS6, гръкът пък излетя от трасето и позволи на Рованпера да завоюва челното място, борейки се до финала с атаките на Навара.

Третото стъпало на подиума остана за Жанлуиджи Гали и неговата навигаторка Чиара Биолети с Мицубиши Лансър Ево 7, който са и победители в група N. Те доминираха и през двата дни, тъй като тяхното състезателно майсторство беше както винаги много високо и дори задминаха някой по-мощни коли от тяхната, като Форд Фокус WRC. Джузепе Гроси е един от най-добрите на чакълесто трасе, но този път той финишира четвърти, след двата трудни дни. Той срещна доста трудности да поддържа вярното темпо и посока.

От местните екипажи, най-добре се представи Лука Соду с Мицубиши Лансър Ево 6, след като иначе чудесно представилия се Паоло Личери със Субару Импреса STI, спря заради повреда в двигателя по време на 15-тата специална отсечка.

Rally Costa Smeralda - крайни резултати

1. Rovanpera-Pietilanen, Peugeot 206 WRC 2:20'47”4
2. Navarra-Fedeli, Subaru Impreza WRC +53”0
3. Galli-Bioletti, Mitsubishi Lancer EVO VII +2'38”3
4. Grossi-Pavesi, Ford Focus WRC +5'04”0
5. Cantamessa-Capolongo, Mitsubishi Lancer EVO VII +6'49”3

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL