auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Топлинен удар отказа испанец от рали Дакар (Монитор) - 02 May 2002 - 23:27
Водачът при автомобилистите Шинозука се сблъска със съотборника си Фонтене в 13-ия етап

Испанският мотоциклетист Хуан Рома от екипа на КТМ получи топлинен удар, падна и беше принуден да напусне състезанието в 14-ия етап. До него той се държеше на второ място в генералното класиране и беше само на 3:3 мин. от лидера Фабрицио Меони (Ит), също с КТМ. В 13-ия етап Рома завърши четвърти, на 5:48 мин. от победителя Джовани Сала (Ит), който взе за 6.10:06 ч. 450-километровия кръг от Тишит до Тишит в Мавритания. Вчера около 4 часа след старта от Тишит към Кифа, където колоната трябваше да премине 457 км специална отсечка, испанецът получи силни болки в тила. По-късно той изпусна своята машина и падна по пътя. По радиостанцията мотоциклетистът се оплака, че е много уморен, има треска и диша трудно. Лекарският екип установи, че пилотът на КТМ е получил топлинен удар и хипервентилация (проблеми с дишането) и трябва да получи помощ в медицинския център. Така Рома се прости с мечтата си да се качи на стълбицата при награждаването на екстремното рали в неделя и то когато имаше шанс дори да стане победител.

През това време лидерът Меони гълташе ненаситно километър след километър, следван от миналогодишния си конкурент Ришар Санкт (Фр). На втората позиция излезе южноафриканецът Алфи Кокс, който беше трети на 16:19 мин. от италианеца. Етапът приключи след редакционното време.

При автомобилистите екипът Хироши Масуока - Паскал Маймон с “Мицубиши” утвърди заявката си за окончателна победа още предишния ден. 13-ият етап обаче не мина без проблеми за тях и само закъснението на конкурентите им със същия автомобил - Юта Клайншмид и Кенджиро Шинозука, им даде шанс да запазят първото си място. Масуока се гонеше през по-голяма част от етапа с Жан Пиер Фонтене. При една теснина на пътя двете коли “Мицубиши” застанаха успоредно, японецът поднесе и спря почти вертикално, като се покачи по една скала с предните гуми. Французинът пък го затисна отзад, та не успя да се преобърне. Двата екипажа дружно отместиха колата на Фонтене, после свалиха и тази на Мсуока и потеглиха отново. По-късно обаче лидерът трябваше да сменя задна главина, което му отне поне 15 минути.

“Колата е изморена, аз също, призна кандидат № 1 за приза след финала, до който стигна за 6.37:10 ч., на 4:31 мин. пред Фонтене. - Тревните туфи и дребните храсти бяха голямо изпитание за нас. Нямаше как да караме толкова бързо, колкото искахме. Но понеже Юта и Шинозука също имаха проблеми, не ми остана нищо друго, освен да продължа да печеля.”

При камионите поредната победа записа екипажът на “КамАЗ”, воден от руския пилот Владимир Чагин. Той спечели и 12-ия етап и е засега най-сигурният претендент за приза. Конкурентите му от “Татра” с първи пилот Андре Де Азевело (Браз) е на цели 2 часа и 32 мин. зад него на второто място.

Бойко Оков
в-к Монитор, емисия 12.01.2002

 

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL