auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Французин със Ситроен поведе в рали Монте Карло (Монитор) - 02 May 2002 - 23:54

Французинът Себастиен Льоб със “Ситроен Ксара” поведе изненадващо в рали “Монте Карло”, първи кръг от световния шампионат, след 4-ата специална отсечка. Той завърши 7-и в първото скоростно изпитание, 5-и във второто и спечели третото. Роденият през 1974 г. Льоб имаше общо време 59:22,3 мин. и средна скорост 95,2 км/ч. Само на 5,3 сек. от него остана четирикратният световен шампион Томи Макинен, който дебютира в тима на “Субару” този сезон, а трети на 7,3 сек. се движеше Колин Макрей (Вбр) с “Форд Фокус”. Макинен записа две втори и едно пето място, но изпусна инициативата в четвъртата отсечка, където финишира на 22,8 сек. от Льоб, който взе 36,730-те км за 23:41,1 минути.

Третата отсечка беше анулирана заради многобройните зрители, които бяха струпани по опасните участъци между Систерон и Тоар.

Ралито започна с поредица повреди и механични проблеми за доста от отборите. Стартът на “Ситроен” също беше сред провалите, след като два от трите автомобила на френския тима отпаднаха от надпреварата. Филип Бугалски и Томас Радстрьом дори не успяха да потеглят, след като двигателите им гръмнаха, още преди да видят карирания флаг. В първия състезателен участък напусна и испанецът Хесус Пурас със “Субару Импреса”. Повреда в електрическата система извади от борбата Дидие Ориол с “Тойота Корола”. Армин Шванц не случи с дебюта си в “Хюндай”, той заби своята кола в стръмна скала и счупи предното окачване. Друг “Хюндай”, на белгиеца Фреди Лоа, катастрофира в третата отсечка и той беше откаран в болницата със счупен крак, докато навигаторът му се отърва само с уплаха. Жил Панизи с “Пежо 206” беше наказан с 2:10 мин. за неправилно излизане от парка още в Монако.

Така от потеглилите 55 екипажа до края на деня останаха по-малко от 45. Първият етап приключи снощи високо в Алпите, а после участниците се върнаха в Монако за нощуване.

Бойко Оков
в-к Монитор, емисия 19.01.2002

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL