auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Себастиен Льоб спечели рали Монте Карло (Монитор) - 03 May 2002 - 00:00
Наказание от 2 минути за нередовна смяна на гуми може да лиши от победата 26-годишния пилот на Ситроен Ксара

Французинът Себастиен Льоб със “Ситроен Ксара” беше най-бърз в рали “Монте Карло”, първи кръг от световния шампионат. Той даде общо време от 15-те скоростни отсечки 3.58:44,8 ч., оглави класирането още след 4-ото скоростно изпитание и запази лидерството си до края на надпреварата. Наказание от 2 минути обаче може да отнеме победата на 26-годишния шампион на Франция за 2001 г.

Комисарите на надпреварата вече го обявиха, след като отчетоха нередовна смяна на гуми в последния сервизен парк в края на втория етап. По регламент гумите не могат да бъдат сменяни преди края на етапа. От тима на “Субару” подадоха официален протест, а шефовете на “Ситроен” внесоха официален протест, като заявиха, че екипажът не е бил облагодетелстван от смяната, защото след нея автомобилът на Льоб е бил откаран веднага в охранявания закрит парк. Така санкцията остана условна, а крайното решение ще бъде взето от Апелативната комисия на Международната федерация най-вероятно до 2 седмици. Дотогава “Ситроен” трябва да събере петима адвокати от страни, които нямат отношение към първенството.

Ако ФИА одобри наказанието, победата ще бъде присъдена на Томи Макинен със “Субару Импреса”, който завърши втори, на 45,9 сек. от Льоб. Така той ще запише за 24-и път първо място в кариерата си и ще стане първият пилот, спечелил 4 поредни пъти “Монте Карло”. Французинът обаче ще остане втори, защото на трето място е Карлос Сайнц (Исп) с “Форд Фокус”, който изостана от него на 2:01,6 мин. Четвъртата позиция остана за Колин Макрей (Вбр) с “Форд Фокус - на 2:53,3 мин., пети е Маркус Грьонхолм (Фин) с “Пежо 206” - на 2:53,3, а шести - Петер Солберг (Нор) със “Субару Импреса” - на 3:15,5.

Самият Льоб не беше особено разстроен от вестта за наказанието. “Аз бях най-бърз през цялото време и това видяха всички, които следиха борбата, каза той. - Ако на Томи Макинен му трябват толкова тези 10 точки, той може да си ги получи. Това са технически въпроси, неизбежни за спорта ни, от които най-много винаги си патят пилотите.”

Комисарите все пак записаха 10-те точки на французина “временно”, но неговият тим не получи своите 10, защото първите пилоти на “Ситроен” Филип Бугалски и Томас Радстрьом отпаднаха още преди първия етап.

Класиране

Пилоти:

С. Льоб (Фр), “Ситроен Ксара” - 3.58:44,8 ч.
Т. Макинен (Фин), “Субару Импреса” + 45,9 сек.
К. Сайнц (Исп), “Форд Фокус” + 2:01,6 мин.
К. Макрей (Вбр), “Форд Фокус” + 2:43,9
М. Грьонхолм (Фин), “Пежо 206” + 2:53,3
П. Солберг (Нор), “Субару Импреса” + 3:15,5

Генерално

С. Льоб (Фр) - 10 т.
Т. Макинен (Фин) - 6
К. Сайнц (Исп) – 4
К. Макрей (Вбр) – 3
М. Грьонхолм (Фин) – 2
П. Солберг (Нор) - 1

Марки

1. “Субару” - 12 т.
“Форд” - 10
3. “Пежо” - 4

Бойко Оков
в-к Монитор, емисия 21.01.2002

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL