auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

НАЦИОНАЛНИ : Офроуд “Самоков 4х4 Екстрийм” събра 3000 зрители на “Камбаните” - 17 April 2004 - 20:46

Яко дънеща метал музика, аромат на печени кебапчета, рев на двигатели, много приятно за сезона слънчево време и жадна за зрелище екзалтирана публика от около 3000 души – това беше мизансцена, на който се проведе вчера първия етап от третото по ред издание на офроуд състезанието “Самоков 4х4 Екстрийм”. Надпреварата стартира малко след 11 часа в местността “Камбаните” (мотополигона) над столичния ж.к. “Младост” 4. Вчерашното изпитание за всъдеходи е първото за годината шампионатно състезание от веригата “Екстрийм”. Останалите две изяви са 4-дневния офроуд маратон “Балкан Трофи” (през юни) и “4х4 София шоу”, което се провежда в края на ноември. Организатор на вериагата “Екстрийм” е Българската федерация по офроуд. Медийни партньори са в. “Монитор”, в. “Виж”, новото списание “Офроуд BG” и Дарик радио.

По време на техническата конференция, която се състоя още в петък вечерта, за участие в “Самоков 4х4 Екстрийм” се записаха 13 екипажа. Вчера преди старта обаче се явиха поне още толкова желаещи да се пуснат по трасето край “Камбаните”. В крайна сметка през цедката на техническия преглед успяха да преминат 20 екипажа.

Жребият отреди първото място в стартовия списък на ветераните Иван Иванов и Кирил Панайотов. Независимо от най-високата си средна възраст опитните състезатели подгониха с пълна газ своя “Рейндис Ровър” по трасето със затворен маршрут с дължина от около 2 км. Двамата преминаха без затруднение първата половина от трасето и стигнаха до подножието на хълма, който бе кръстен в последствие “Голгота” и от състезатели, и от зрители. Организаторите явно бяха преценили трудността на това препятствие, затова бяха предвидили две възможности за изкатерване на стръмния баир. Първият вариант започваше с комбинация от опасен страничен наклон и изкачване, а вторият беше директна атака право нагоре по хълма.

Тандемът Иванов-Панайотов избра първия вариант. След няколко неуспешни опита те се добраха до най-високата точка, след което се пуснаха с пълна газ обратно към подножието на хълма и към атаката на втората завързана точка малко преди финала. Това изпитание включваше хоризонтален заблатен участък от стотина метра с дълбочина на водата до 70 см. Тук “Ровърът” с номер 1 се окопа в един вир над главините на колелата. С няколко бързи маневри назад Иван Иванов успя да измъкне джипа от блатото и да финишира с време 5,46 минути.

От следващите участници познавачите очакваха повече от доста опитния тандем Николай Рафаилов и Емил Недялков. За съжаление обаче при атаката на втория хълм по трасето тяхната “Лада Нива” счупи полуоска и двамата трябваше да напуснат трасето.

Първи успя да вдигне яко адреналина на публиката добре известният на почитателите на офроуда самоковски пилот Иван Попов, който спечели преди 2 години специалната награда на “Монитор” за най-атрактивно изпълнение на състезанието “Балкан Трофи”. Този път Попов се яви на старта с дама навигатор – Мариела Ценева. В характерния си стил самоковецът премина трасето, поддържайки оборотите на своето “Сузуки Витара” на границата червения сектор. Джипът му се запъна за малко при атака “Голгота”, но след третия опит “Витарата” прелетя със скок през най-високата точка на хълма. Що се отнася до блатото Попов го преджапа с пълна газ на втора, без дава никакъв шанс на калта да го сграбчи в капана си. Времето на екипажа Попов-Ценева се оказа още по-добро – 4,48 минути.

След самоковското “Сузуки” в стартовия списък се бяха подредили една след друга 3 руски газки. Първите две не успяха да стигнат до финала поради различни повреди, но затова пък екипажът с номер 7 (Славчо Грозданов-Румен Вардаров) защитиха достойно честта на руската марка и на самоковската школа в офроуда. И Грозданов и Вардаров обаче не успяха да изкачат от първия опит “Голгота”. След като се оказаха на върха на най-трудния за атака хълм двамата поеха първоначално по погрешна посока. За тяхно щастие обаче екипът на “Монитор” се оказа на правилното място в точното време, за да ги упъти, че трябва да се спуснат от лявата, а не от дясната страна на хълма. След отлична езда през блатото Грозданов и Вардаров финишираха с най-доброто до този момент време – 4,30 минути.

От останалите стартирали екипажи най-голямо впечатление направи фантастичната езда на границата на риска, която направи семейния тандем, съставен от Валери и Васил Вушеви. Стартиралите с номер 10 на своята УАЗ-ка баща (пилот) и син не само счупиха рекорда на трасето, но и вдигнаха до възможно най-високото равнище адреналина на публиката. Запленени от екстремното каране мнозина от зрителите се прехвърляха тичешком от една към друга наблюдателна точка по околните височини, за да не изпуснат нито секунда от шоуто. Вушев спря само за секунда при атаката на най-екстремния хълм, в момента, в който джипа му застана при страничния наклон на кантар. Опитният пилот обаче успя да предотврати преобръщането, пускайки леко назад машината, ориентирайки я напречно към склона. Оттук нататък нищо и никой не можа да спре устрема на Вушеви баща и син. Двамата прескочиха блатото от раз и финишираха с фантастичното време от 3,49 минути.

Днес състезанието продължава с преход по навигационни записки от местността “Камбаните” до град Самоков. Маршрутът през Плана планина е с дължина от 50 км. По пътя екипажите ще бъдат подкрепени със специално подготвени от KFC пакети за екстремисти. Първите екипажи се очакват да пристигнат в Самоков между 13 и 14 часа. Финалната арка ще бъде вдигната зад бензиностанция “В Ойл” на входа на града на шосето за София.

Красимир Миланов
в-к Монитор, 18.04.2004

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL