auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СЪОБЩЕНИЯ : Предстои “Балкан Трофи” 2004 - 24 June 2004 - 16:16

Третото издание на “БАЛКАН ТРОФИ” ще започне на 25 юни тази година и ще продължи четири дена, като финалът и награждаването ще бъдат на 28 юни в град Пещера.

За трети път трасето ще премине през Родопите, като този път няма да се ограничи в планинския масив над град Пловдив, а ще премине от изток на запад, обхващайки четири дълги и продължителни етапа. Първият етап ще бъде от Стара Загора до Резервата “Женда”, вторият етап ще бъде от “Женда” до Смолян, третият етап ще бъде от Смолян към пещерата “Снежанка”, а последният около град Пещера.

Многодневното състезание “Балкан Трофи” 2004 се състои от четири етапа. Три от тях преминават през Родопите в посока изток - запад, а първият ще бъде в предпланинската част на Стара планина, над Стара Загора и ще пресече цялото тракийско поле до Първомай.

Организаторите за предвидили в някои от градовете – Стара Загора, Смолян и Пещера, джиповете да се представят пред общината, така че многобройната публика, която се очаква, да може да се докосне до офроудърите, техните състезателни умения и автомобили.

Дължината на етапите варира от 80 до 100 км по черни пътища на ден, което сумарно прави около 450 - 500 км по черни пътища за цялото състезание. Най-късата отсечка от пътната книга, по която ще се извършва придвижването е 50 метра, а най-дългата – около 8 км.

За първи път в многодневния оф-роуд ще има специален участък, непосредствено преди финала в първия ден, в подходящо обезопасен за това участък. Организаторите предвиждат и нощен етап, който ще предложи много емоции и адреналин в третия ден – неделя, чрез който състезателите ще отидат до бивака си за нощуване.

Всеки един от етапите носи и своето име, свързано с определени събития, местности или явления в региона. Последният етап е наречен “ХРАМЪТ НА ДИОНИС” и обхваща трасето между Пещера и Смолян. Този етап логично се свързва с усилията на учените, които от няколко години организират експедициите по откриването на оригиналния храм на бог Дионис. Исторически това древно светилище, където древните са правили предсказания за бъдещето и което е било посетено от самия Александър Македонски, се намира някъде в този регион.

Третият етап е наречен “АХРИДОС”, който обхваща трасето между Смолян и Кърджали, е наименование на византийска тема и епископия, заемала в продължение на векове доминираща роля в стопанския и културно-политически живот в тези области.

Вторият етап е наречен “ПЕРПЕРИКОН” и обхваща трасето между Кърджали и Стара Загора. Предлага досег до този невероятен архитектурен ансамбъл, гордост за националната историография.
Първият етап е наречен “ТРАКИЯ” и е свързан с географското преминаване на високопроходимите автомобили в региона.

Програма:

Петък 25 юни 2004 – 14.30 часа – гр. СТАРА ЗАГОРА
Събота 26 юни 2004 – 9.30 часа – гр. КЪРДЖАЛИ
Неделя 27 юни 2004 – 10.30 часа – гр. СМОЛЯН
Понеделник 28 юни 2004 – 10.30 часа – гр. ПЕЩЕРА

Организатор – Българска Федерация Офроуд

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL