auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Peugeot избива конкуренцията на Рали Каталуния (Авто Пазар) - 03 May 2002 - 01:51

Нищо ново под слънцето. Така може да се определи класирането в рали “Каталуня”, 4-и кръг от тазгодишния световен ралишампионат. Френските лъвета от Peugeot направо са недостижими и са на път да докарат на конкуренцията си трайно психическо разстройство. Пилотите с 206 WRC са абонирани за челните места във всяко от последните няколко ралита, а състезателите с Mitsubishi, Subaru и Ford навярно с носталгия си припомнят времето, когато техните автомобили минаваха за най-добрите и величия като Карлос Сайнц, Колин Макрей и Томи Макинен водеха епични и равностойни битки помежду си. Сега лъвчетата са наложили пълна хегемония и особено на асфалтовите състезания просто летят по шосетата и напомнят за златните си години от средата на 80-те, когато Peugeot 205 бе пилотиран от легенди като Юха Канкунен и отново бе на върха.
А сега, по същество. Жил Панизи се утвърждава като най-добрия асфалтов специалист в момента и записа втора поредна победа в сравнително еднотипни ралита. По испанския асфалт французинът спечели единадесет от петнадесет състояли се скоростни отсечки. Всъщ­ност ралито бе запланувано да е от общо осемнадесет, но 1-ва, 7-ма и 8-ма бяха отменени с оглед неподходящото разположение на зрителите и възникналата поради това опасност. Втори след Панизи завърши съотборникът му Ричард Бърнс. Световният шампион изостана на близо 40 сек. и с двете си победи в скоростни отсечки 13-а и 15-а показа, че свиква с новата кола и ще се намесва все по- сериозно в борбата за победите в стремежа си да защити световната си титла.

Маркус Грьонхолм остана четвърти, а единственият, който съумя да разбие железния пакет на Peugeot, бе Филип Бугалски със Citroen Xsara WRC. Той се нареди трети и е единственият завършил състезанието пилот на “шевроните”. Пети до финала се добра Петер Солберг. Норвежецът доказа, че е сред най-бързите пилоти и когато не размазва Subaru-то си в стълбове и мантинели би могъл да е сред най-добрите. Съотборникът на Солберг, Томи Макинен не завършва трето поредно състезание, след куп перипетии. В началото излетя на един завой, после остана без шеста предавка и накрая се оказа с пробит радиатор. Последен в зоната на точките финишира Колин МакРей. Шотландецът изостана на три минути и половина от победителя, а лагерът на Ford бе заприличал на военно полева болница. На МакРей половината му кокали бяха пук­нати, на Марко Мартин, завършил осми, му се възпали ухото, а пък отпадналият през втория ден Карлос Сайнц кара с гипсирани пръсти. Единственото, за което можем да съжаляваме е, че Митко Илиев не взе участие в това рали, в което можеше отново да натрие носа на конку­рентите си в гр.N.

Светослав НАУМОВ
в-к Авто Пазар, 30.03.2002-05.04.2002 г., бр 13

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL