auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Димитър Илиев шести в гр. N след първия ден на рали Кипър (Сега) - 03 May 2002 - 02:12
Форд прави фурор на Острова на Афродита

Димитър Илиев с "Мицубиши Лансър" завърши на 6-о място в група "N" в първия етап от рали "Кипър", IV старт от световния шампионат по автомобилизъм. Българинът се движи 31-и в генералното класиране, като изостава на 11:26,40 мин. от лидера Колин Макрей с "Форд". Водач в групата на Илиев е британецът Карамжит с "Протон", който е 27-и в подреждането.
Илиев стартира неуверено, но до IV етап навакса изоставането и дори стигна до 4-о място. В последните 2 отсечки от вчера нашият се смъкна на шесто място, което носи точка за шампионата.
Пълно превъзходство в ралито имаха пилотите на "Форд Фокус". Естонецът Марко Мартин водеше в първите 3 отсечки, като само веднъж допусна да бъде изпреварен от съотборника си Франсоа Дювал (Бел). След четвъртия етап обаче начело излезе световният шампион от 1995 г. Колин Макрей. Шотландецът, който спечели състезанието преди година, успя да завърши първия ден с аванс от 6,9 сек. пред Маркус Грьонхолм (Шв) с "Пежо 206". Трети, на 14 сек., е Мартин, а четвърти върви Дювал, който изостава на 17,9 сек. от Макрей.
Място в шестицата намериха още Томи Макинен (Фин) с "Мицубиши" - на 32,5 сек., и Кенет Ериксон (Шв) с "Шкода" - на 54,7 сек. Световният шампион Ричард Бърнс (Вбр) с "Пежо 206" е едва девети - на 1:15,7 мин. от лидера.
Сериозни проблеми в първия ден имаха някои от фаворитите за титлата. Водачът в класирането Жил Паници (Фр) с "Пежо 206" не успя да се приспособи към макадамовата настилка и отпадна в третия етап. Испанецът Карлос Сайнц с "Форд Фокус" пък счупи кормилния прът на колата си още в първата отсечка и изостана далеч назад.
Неуспешен ден записаха и в "Мицубиши". Алистър Макрей (Вбр) и Дидие Ориол (Фр) се забавиха в сервиза след втората отсечка и бяха наказани. Шотландецът отнесе 40 секунди, а неговият съотборник 1 минута, което ги лиши от възможността да се борят за място в челото.

в-к Сега, 20.04.2002

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL