auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Дубъл за Peugeot в Кипър (Авто Пазар) - 03 May 2002 - 02:26

Автомобилите на Peugeot, които спокойно могат да минат за сребърните стрели в ралиспорта, постигнаха поредна победа в световния рали шампионат. Този път неудържимите 206-ици триумфираха в острова на Афродита. Тамошното рали, което се пада пети кръг за тази година, е едно от най-тежките. Теренът е почти изцяло с пясъчна настилка, а когато падне и малко дъжд, трасето се разкалва и пилотите са затруднени, както от контрола над автомобилите, така рязко намалява видимоста. Подобна ситуация имаше по време на втория етап от изминалото вече рали. Някои от водещите пилоти споделиха, че това са били едни от най-трудните отсечки в кариерата им.

До 16-тата скоростна отсечка, която се падаше първа през третия ден, се наблюдаваше тотална доминация на пилотите на Ford. В началото класирането оглави Колин МакРей. На втората отсечка той бе изпреварен от Франсоа Дювал, а след това начело излезе Марко Мартин. В 4-та отсечка последва безкомпромисна атака на МакРей. Той оглави колоната и не изпусна водачеството, докато не се преобърна в началото на третия етап. Тогава шотландецът бе изпреварен от Маркус Грьонхолм и нещата за Ford тръгнаха на зле. След инцидента световният шампион за 1995 г. получи повреда в хидравликата на волана и трудно удържаше машината си. На 18-та скоростна отсечка той се преобърна още веднъж като този път загуби две минути и половина и се свлече до седмото място. Отчаяна атака в края му донесе 6-то място и една точица при положение, че беше на път да вземе десет. Грьонхолм бе необезпокояван до финала и постигна втората си победа за сезона като оглави и класирането с цели 11 т. преднина пред втория Жил Панизи. След шведа, второ най-добро време в Кипър даде неговият съотборник и шампион Ричард Бърнс. Той достигна до шестте точки след епична битка с пилота на Subaru Томи Макинен. В крайна сметка четирикратният световен шампион с Mit­subishi допусна да бъде изпреварен с 2.2 сек. и така остана трети. На четвърта позиция, изостанало на 20 сек. от Макинен, се нареди друго Peugeot, зад волана на което бе застанал Хари Рованпера. Пети бе Петер Солберг със Subaru. Той доказа, че е може би най-бързият пилот в шампионата, спечелвайки цели шест скоростни отсечки (Макинен-5, МакРей и Сайнц-2, Мартин, Дювал, Рованпера и Бърнс-1), но също така допусна най-много грешки, като пропиля шансовете си за по-предно класиране.
В гр.N нашата гордост Митко Илиев завърши четвърти, като отново натри носовете на ред именити състезатели. Всъщност Митето се движеше втори в средата на третия етап, но му се наложи в последните три отсечки да кара с травма в китката и така остан четвърти. Така след спечелените във Франция на рали Корсика шест точки и тези три от Кипър, Митко Илиев излиза на четвърто място във временното класиране с 9 т. след тримата победители от досегашните три кръга, които имат по десет.

Светослав НАУМОВ
в-к Автп Пазар, 27 април - 10 май , 2002 г., брой 17

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL