auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

СВЕТОВНИ : Грьонхолм се връща начело в рали “Аржентина” след борба с Макинен (Монитор) - 19 May 2002 - 23:18

Финландецът Маркус Грьонхолм с “Пежо 206” се върна начело в рали “Аржентина”, шести кръг от световния шампионат, след люта гонитба с 4-кратния № 1 в света Томи Макинен. Грьонхолм водеше до средата на втория етап, но повреди в хидравликата го забавиха и в 17-ата скоростна отсечка неговият сънародник, който бяга със “Субару Импреса”, успя да стопи аванса му и да оглави класирането. Томи обаче се задържа на върха само за две изпитания по хронометъра и отново отстъпи на Грьонхолм.

Така след 19 от общо 22 отсечки лидерът събра общо време 3.28,54,6 ч., като остави на 1,4 сек зад себе си своя основен конкурент. Трети снощи се движеше шампионът за 2001 г. Ричард Бърнс с “Пежо 206” - на 47 сек. Останалите три места в шестицата заеха Карлос Сайнц (Исп) с “Форд Фокус” (+1:59,8 мин), Петер Солберг (Шв) със “Субару” (+2:08,3 мин) и Колин Макрей (Вбр) с “Форд Фокус” (+3:47,7 мин).

В 18-ата отсечка загубил ума си зрител хвърли камък по колата “Форд Фокус” на естонеца Марко Мартин и счупи предното й стъкло. Парчета от него попаднаха в дясното око на пилота, той обаче продължи надпреварата, след като получи лекарска помощ в сервизната зона.

Колин Макрей се завъртя на два пъти по трасето и призна, че е сбъркал с избора на гуми. Тони Гардемайстер пък отпадна още на 17-ата отсечка, след като неговата “Шкода” получи повреда в окачването. В група “N” начело с 3.51:04,2 ч. излезе водачът в световния шампионат и съотборник на нашия Димитър Илиев (който пропусна това състезание) - Рамон Ферейрос (Перу) с “Мицубиши”, следван на 21 сек от японеца Ташихиро Арай със “Субару” и малайзиеца Керемджит Синг с “Протон” - на 1:29 мин.

Бойко Оков
в-к Монитор, емисия 20.05.2002
 

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL