auto [xt] - http://www.xtdev.com/auto

АУТОМОБИЛИ : VW Golf IV Четвъртото измерение (Авто Пазар) - 24 May 2002 - 17:08
Кралят в компактния сегмент на средния клас отново поставя високо летвата

Годината е 1974. Германският концерн Volkswagen, в който по това време влиза само още и Audi, започва продажбата на новия си модел, наречен Golf. Компактният автомобил много точно отговаря на изискванията на масовия клиент. За кратко време той става хит не само на пазара в собствената си страна, но и в цяла Европа. Естествено, присъствието му в Япония, САЩ и останалия свят също е впечатлително. 24 години по-късно, през лятото на 1998, на нашия автомобилен пазар се появи четвъртото поколение на Golf. През това време моделът даде името си на цял един автомобилен клас - и то най-продаваният - и се превърна в еталон за своите конкуренти. Още по-красноречив е фактът, че до появата на четвъртата си генерация Golf е продаден над 17 милиона пъти, което го прави един от най-продаваните автомобили за всички времена в световен мащаб.

У нас засега Golf не е в челните позиции на списъка с бестселърите.
Това може да се обоснове както с формата на каросерията, която на нашия пазар не се радва на голяма популярност (тук по-голям успех вероятно ще има Bora), така и със сравнително високата цена (от 23 141 DM), макар и за значително по-добро качество на изделието. Вносителят на Volkswagen за България предлага почти цялата гама на Golf. Клиентът може да избира между пет бензинови и три дизелови двигателя. Най-малкият бензинов мотор е с работен обем 1.4 литра (мощност 75 к. с.), а най-големият с 2.3 литра (мощност 150 к. с.). Засега липсва само двулитровият агрегат с мощност 115 к. с., който съвсем наскоро се появи в програмата на концерна Volkswagen и вероятно много скоро ще се предлага и у нас. И трите дизелови мотора са с работен обем 1.9 литра. Първият е с мощност 68 к. с., а двата турбоагрегата са съответно с 90 и 110 конски сили. Нивата на оборудване на Golf са общо пет, като тук можете да избирате измежду три от тях - Basis, Highline и GTI.

Тъй като в Европа продажбите на дизелови автомобили непрекъснато се увеличават, а и у нас темата дизел е още по-актуална след последното увеличение на горивата, решихме да ви представим по-подробно 1.9-литровия TDI с мощност 90 к. с. в Golf с базово оборудване. Става въпрос за четирицилиндров редови двигател с два клапана на цилиндър, разположен напречно отпред.
Какво означава TDI?
Най-просто казано, това е турбодизел с директно впръскване на горивото. При него дизелът не влиза в горивната камера през предхождаща завихряща камера, а се впръсква директно. Налягането достига до 1 500 бара, с което се постига изключително фино разпръскване, а с това и още по-добро изгаряне на горивото. За да се ограничи до минимум, характерното за дизеловите двигатели чукане, преди самото впръскване се извършва подготвително впръскване. Това микроколичество гориво първо се самозапалва, след което то подпалва и останалата част. Турбонагнетателят в модерните TDI-мотори е с варираща геометрия на турбината. TDI-технологията бе разработена от Audi в началото на 90-те и дебютира в Audi 100 през 1991. Естествено оттогава тя многократно бе подобрявана и стана понятие за икономични дизелови мотори със спортни качества.
Максималният въртящ момент от 210 Нм Golf достига още при 1 900 об/мин. Завоите при скорост от 30 км/ч на трета предавка не са абсолютно никакъв проблем. Няма го досадното придърпване, няма го усещането, че двигателят се мъчи. Тягата е по-силна от на който и да е бензинов двигател. Както е известно, при еднакъв работен обем и структура Ото-моторите са винаги по-слаби по отношение на въртящия момент. В натовареното градско движение един по-мощен двигател, който предполага по-малко превключване на предавките, е много по-приятен за каране.

Golf TDI притежава много добри динамични характеристики
за дизелов автомобил - максималната скорост е 180 км/ч, а ускорението до 100 км/ч трае само 12.6 секунди. Спортният характер на автомобила не влияе на разхода на гориво. В градски условия на шофиране Golf TDI харчи 6.5 литра дизелово гориво. На междуселищен път разходът пада даже на 4.1 л/100 км. Това са най-добрите стойности за дизелов автомобил от компактния сегмент на средния клас. Проста сметка показва, че ако изминавате годишно по 30 000 километра предимно в града, то за една година ще си върнете сумата, равна на разликата в цената на TDI и 1.6-литровия (100 к. с.) бензинов двигател на Golf.
Дизеловите версии на VW Golf се окомплектоват серийно с 15-цолови гуми с размер 195/65 R. Това осигурява много добра стабилност на пътя, дори в екстремни ситуации. Окачването е на отлично ниво. При преминаване през малки неравности возията на Golf е несравнимо комфортна. При вълнисти отсечки колебанията на каросерията са по-големи. Ако при внезапна избягваща маневра водачът по-рязко се дръпне от газта, задната част на автомобила реагира малко нервно, въпреки газовите амортисьори. Спирачната система на Golf TDI върши своята работа чудесно, без обаче да е с най-добрите постижения в класа.
Огромно предимство за автомобила е, че серийното оборудване включва ABS и електронно разпределение на спирачната сила. Спирачките са дискови както отпред, така и отзад, като отпред са и вентилирани.
Управлението на четвъртата генерация Golf е изключително прецизно. Хидравликата на волана вече е задължителна за този клас, освен това воланът може да се регулира както във вертикална, така и в хоризонтална посока. Скоростната кутия е петстепенна, добре превключва предавките, като все пак на моменти е малко непрецизна.
В сравнение с предшественика в новия Golf са увеличени дължината, широчината и базата на каросерията. Както и преди, това е автомобилът, предлагащ едно от най-големите пространства за пасажерите отпред. Въпреки по-големите си размери обаче, за Golf остава валидно правилото “големите отпред, малките отзад”. На задната седалка мястото е доста оскъдно. Най-вече късата база (2 511 мм) намалява пространството около коленете на пътуващите отзад. Седалките са добре подплатени и предлагат достатъчно странични подложки - все пак ако бяха малко по-големи комфортът щеше да е по-добър. Задните облегалка и седалка са асиметрично делими и сгъваеми, което дава възможност за превоз на дълги товари без да се губи едното място отзад. За някои тази възможност ще бъде добре дошла, защото обемът на багажника е сравнително малък - 330 литра. Като цяло салонът блести с отлично качество на изработката. Шумът от двигателя и движението почти не прониква вътре. Във Волфсбург много добре познават нуждите на водачите - обслужващите елементи на арматурното табло са разположени там където човек ги очаква.

 VW Golf colours

Цената на VW Golf TDI Basis (90 к. с.) е 27 337 DM. Разбира се, при такава сума трябва да се очаква добро серийно оборудване. Германският автомобил напълно го предлага, като освен изброените ABS, хидравлика на волана, чупещ волан, то включва и две предпазни въздушни възглавници, имобилайзер, оборотомер, регулиране височината на шофьорската седалка и фаровете, филтър за въздуха в купето, затъмнени стъкла. Дразнеща е липсата на радио, освен това без допълнително заплащане можете да получите Golf само в бяло или синьо. Гаранционният срок е една година без ограничение в пробега. Поцинкованата каросерия пък е защитена с 12-годишна гарнция срещу корозия. Сервизните инскпекции се извършват веднъж на всеки 15 000 километра, когато става и смяната на маслото. За съжаление у нас не можете да купите автомобил на Volkswagen на изплащане.
Така или иначе Golf IV е отличен във всяко едно отношение автомобил. Разбира се, високото качество си има своята цена.

Петър Иванов
в-к Авто Пазар, 16 (91), 26.04.1999-02.05.1999 г.

 auto [xt]

Return

Powered by XTdesign, PHP & MySQL