SKI.BG
     Сряда, 04 Октомври 2023
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски история
17 Февруари 2007 - 20:53
Иван Лебанов е компютър на пистата
Само талант не стига, казва първият ни медалист от зимна Олимпиада
изпрати на приятел Printer friendly версия

Иван Лебанов е първият българин, спечелил медал на зимни олимпийски игри - бронзов от бягането на 30 км в Лейк Плесид през 1980 г. Роден е на 10 декември 1957 г. в с. Гостун (Софийско), но израства във Велинград, където семейството му се преселва. Едва 17-годишен печели първата си републиканска титла, а две години по-късно (1977) става световен юношески шампион в Сен Грей (Швейц). Два пъти е световен студентски първенец на 15 км (1978 и 1981). Първият му олимпийски старт е в Инсбрук'76 (24-и на 15 км). В периода 1975-1985 г. печели многократно шампионските титли на България на всички дистанции - 15, 30 и 50 км. По същото време записва престижни класирания на големи международни състезания, включително за Световната купа. Избран е за "Скиор на века" по случай 80-годишнината на белите спортове у нас. Завършил е НСА, в момента е управител на високопланинската спортна база Белмекен.


Иван Лебанов, снимка: личен архив

Датата 14 (13) февруари е историческа за българския спорт. В пълния смисъл на тази дума. Това е денят, в който преди 27 години, през 1980-а в Лейк Плесид (САЩ) Иван Лебанов спечели първия за България медал от зимни Олимпийски игри. На цифрата в скобите държи именно виновникът за събитието. 13-ицата винаги му е носела щастие. А часовата разлика между Щатите и България му дава основание да приеме, че "неговият" ден е 13 февруари.

Стартът е на 30 км ски бягане. Списъкът от фаворити е дълъг - руснаци, шведи, финландци, норвежци, германци. Познавачите знаят, че техните сметки може да обърка само един южняк - Иван Лебанов. Българинът стартира с №54. Веднага след него се пуска Николай Зимятов, който по-късно ще си тръгне от Лейк Плесид с 3 златни медала. Двамата са в невероятна форма и когато руснакът застига нашия състезател по трасето, на всички е ясно, че този тандем може да смаже всяка конкуренция. Треньорите на Зимятов обаче му нареждат да намали темпото, за да улесни съотборника си Рошчев в борбата за сребърния медал. Отборната тактика на руснаците успява. "И това го има в играта", казва Лебанов днес, който останал сам срещу целия световен елит все пак печели бронза. Зад него остават всички скандинавски бегачи, представители на страните, където се е зародил този спорт. Сред тях и шведът Томас Васберг, който само 3 дни по-късно печели титлата на 15 км. Назад са и други двама знаменити руснаци - Завялов и Савелиев (Олимпийски шампион на 30 км от Инсбрук'76)...


Иван Лебанов в последните метри преди да спечели първия Олимпийски медал за България от зимни игри, 3-то място и бронзово отличие на 30 км в Лейк Плесид (САЩ) през 1980 г. Снимка: личен архив

Точно 27 години след събитията в Лейк Плесид откриваме Иван Лебанов на Юндола. Главен ръководител е на Държавното първенство по ски бягания за юноши. Негов възпитаник току-що е спечелил сребърен медал сред момчетата. Връщаме големия спортист към паметните дни.

"Датата беше 13-и. Много съм свързан с тази цифра - в училище бях №13, домът ми на ул. "Бачо Киро" във Велинград е също №13, Игрите в Лейк Плесид бяха 13-и поред...Това е моят ден, казах си тогава. Не мечтаех за медал, но все пак тайно, някъде дълбоко в себе си съм го очаквал. Знаех на какво съм способен. Имах отлична подготовка. Тогава това беше възможно, за разлика от днес.

Не за първи път ще кажа, че само талант не е достатъчен. Затова искам отново да благодаря на всички мои треньори, на Мария и Георги Стамболови, които ме откриха за големия спорт, на Ангел Митов и Стефан Митков. Много съм задължен на покойния Георги Зографов."

Именно доц. Георги Зографов е автор на може би най-точната характеристика за Иван Лебанов: "Без миг колебание мога да кажа, че като състезател той беше природен феномен, сподели приживе в личен разговор най-големият авторитет в ски-бяганията у нас. - Талант в най-широкия смисъл на това понятие, с изумителни функционални възможности, Лебанов беше и като компютър на пистата. Познаваше отлично изключителните си природни дадености, притежаваше невероятно чувство за темпо и ритъм и безпогрешно се ориентираше в хода на състезанието. Един състезател, който беше изпреварил времето си."

Логично е такъв талант след края на състезателната си кариера да стане треньор. Завършил НСА, той се посвещава на професията в ЦСКА. През 90-те години обаче висши "умници" решават да изхвърлят ските от клуба. Иван Лебанов напуска столицата и се връща във Велинград. Със съпругата си Росица Спасова, бивша световна шампионка по гребане и участничка в две Олимпиади (4-о място на скиф в Монреал'76 и Москва'80) започват отначало. Тя и до днес е учителка по физкултура, а той се отдава пак на това, което най-добре знае - основава школа по ски на Юндола, която носи неговото име. Председател е и на ски клуб "Чепинец" на обществени начала.

Амбициите му откриха и друг хоризонт. От 4 години е общински съветник. Убеден е, че може да направи много за Велинград, ако бъде избран за кмет.

Има и лоши дни

В спомените на Иван Лебанов от периода му като състезател освен мигове на триумф има и лоши дни. Поне един. Година след Лейк Плесид, благодарение на неговите успехи и популярност в чужбина, Велинград получи домакинство на състезание за Световната купа. На Юндола се събра невероятна публика. Всички очакваха техният идол да победи. Той обаче дори не стигна до финала. Остра криза го отказа. "Страшно съжалявах, че разочаровах хилядите хора, дошли с надеждата да ги зарадвам. Дължа им извинение и до днес не пропускам случай да го кажа. Остана ми поуката, че човек трябва във всеки момент да е реалист. А тогава бях решил, че мога да надскоча себе си."

Второто аз на шампиона: Никога не се отказвам

Амбициите му да види Велинград модерен и преуспяващ изведоха големия спортист в лоното на политиката. Иван Лебанов е член на ВС на БСП. От 4 години е общински съветник. На последните избори за кмет стигна до балотаж. В това състезание остана втори, но вотът в самия град очерта голямо предимство за него. В крайна сметка натежаха гласовете от региона.

"Никога не се отказвам. Спортът развива много качества. Това е едно от тях. Житейският опит и видяното в различни страни по света също ми дава кураж. Мечтата, за която имам ясна идея и чувствам сили да я осъществя, е Велинград да стане пълноценен целогодишен курорт. Днешната рамка на балнеологичен център е твърде тясна за това прекрасно място. Готов съм да съдействам и за едно независимо социологическо проучване. Да видя къде съм аз. Защото това не е като в спорта, влиянието на странични фактори е много силно. Имам подкрепа в града. Надявам се и хората от региона да разберат, че Иван Лебанов ще работи и за тях."

Хайк Вахрам
в-к Стандарт, 10 февруари 2007


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Попангелови - белите рицари – 02 Април 2007 - 08:48
Екип по мярка – 05 Декември 2007 - 22:52
Българската федерация по ски навърши 76 години – 26 Декември 2007 - 14:47
Едмънд Хилари – просто първият – 13 Януари 2008 - 15:00
Второто завръщане на Херман Майер – 03 Декември 2008 - 21:13

Предходна:
Георги Димитров прави първия български пробив в световния ски елит – 03 Февруари 2007 - 16:18
София - кандидат за домакин на XVI-тите Зимни Олимпийски игри през 1992 г. – 24 Юли 2005 - 11:45
Първи Олимпийски Зимни Игри - Шамони, Франция – 17 Февруари 2003 - 21:04
Началото на Ски Историята – 12 Май 2002 - 11:59
Миналото на ските в дати, секунди и факти – 17 Февруари 2002 - 03:05

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Иван Лебанов е компютър на пистата > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре