Четвъртък, 02 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
22 Юли 2002 - 15:01
Финал на офроуд рали "Ком-Емине"
изпрати на приятел Printer friendly версия

Завърши първият аматьорски 4x4 off-road рали-маратон "Ком-Емине", организиран от "Трофи Клуб България". През четирите дни на състезанието, участниците преминаха 580 км. по билото на Стара Планина, движейки се по първокласни до четвъртокласни асфалтови пътища, изоставени коларски и горски пътища, комбинирани с участъци изобщо без път. Състезателите трябваше да се справят с нелекото трасе, въпреки тежките климатични условия, който ги затрудниха още от първия ден. Екипажите бяха разделени в три групи.

В клас “Екстремен” на първо място са Сашо Ковачев / Тодор Христов с “Мерцедес G”, следвани от Иван и Димитър Иванови (баща и син) с “Роувър” от “Дарукар”, на трето място останаха Янчо Терзиев / Митко Ангелов също с “Мерцедес G”, а на четвърто - инж. Стефан Атанасов с “Тойота Land Cruiser”.

В клас “Туристически” призовете си поделиха Андон Миланов с “Мерцедес G”, Емил Нешев с “Нисан” и Росица и Борислав Благоеви със “Сузуки Витара”.

Мотоциклетистите от клуб “Стоманени зверове” /Кремиковци/ взеха първите три места в клас “Ендуро”. Първи е Ангел Минков, втори Семко Семков, а трети - Огнян Митов.

Призът за феърплей беше присъден на Венцислав Великов с “Мерцедес G”, който помагаше на всичките си конкуренти по дистанцията.

Без дъжд не мина и четвъртият последен етап на 20 юни, в който окаляните машини преминаха по шосе край Слънчев бряг и Влас. По преценка на организаторите колоната от мотоциклети и джипове е била разтегната на места до 4 км. Едва ли бяха обаче много зрителите, които роптаеха срещу задръстването, тъй като гледката беше наистина впечатляваща.

Най-отпред като ято разсърдени оси се движеха мотоциклетистите от превърналите се в любимци и на състезатели, и на публика представители на мотоклуб “Стоманени зверове” от Кремиковци. След тях бяха наредени автомобилите на състезателите, на организаторите, на съдиите и доктора – естествено всички със задвижване 4х4. В края внушителната и много шумна колоната се оформяше от колите, които возеха почитателите на офроуда. Те са бяха натоварили кой на каквото свари – джипове, мотоциклети, леки коли, пикапи, че дори и таксита.

Недалеч от туристическия комплекс “Елените” състезателите слязоха от асфалта, за да се върнат в естествения за един истински джип горски път. Дотук стигнаха и повечето от зрителите, които не можаха да продължат нататък с градските си возила. Последните петнадесетина километра до финала не се зачитаха като специален етап с измерване на време. След дъжда в Слънчев бряг слънцето започна отново да прижуря и всички натиснаха яко газта, за да стигнат час по-скоро до бленувания от 4 дни черноморски нос.

Началото на колоната спря на поляната край фара на Емине и последните метри от Стара планина някъде към 17 часа. Стръмният откос до морето не позволи на състезателите да се изкъпят веднага в прохладните вълни, разбиващи се на стотина метра под краката им.

След няколко снимки за спомен екипажите се отправиха към финалната арка, която бе издигната след още километър-два край стария параклис в подножието на с. Емона. Тук именно бе отбелязан и последният – 580-ти километър от състезанието. След символичния финал състезателите имаха на разположение 3 часа до награждаването, което бе насрочено за 20 часа. Повечето от потъналите в прах и кал мотоциклетисти, пилоти, навигатори членове на съпътстващите екипи се отправиха към плажа на Иракли.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Досега 13 екипажа от чужбина в рали “Сливен” (Монитор) – 24 Юли 2002 - 10:46
Планински шампионат купа "Узана" Габрово – 31 Юли 2002 - 16:34
52 отбора са официално регистрирани за "Сосер-Сливен" – 31 Юли 2002 - 16:51
Временно класиране в националния шампионат – 03 Август 2002 - 23:46
Напрежение и инциденти белязаха старта на рали "Сосер Сливен" – 04 Август 2002 - 00:47

Предходна:
Дъждовният ад на офроуд предизвикателството "Ком-Емине" продължава – 19 Юли 2002 - 23:06
Първи ден на off-road рали "Ком-Емине" (trophy-club.dir.bg) – 18 Юли 2002 - 19:14
48 отбора в Българския off-road маратон "Ком - Емине" – 17 Юли 2002 - 16:39
Крум Дончев спечели 31-то рали "Хеброс" – 24 Юни 2002 - 12:32
Крум Дончев води след първия ден на рали "Хеброс" – 23 Юни 2002 - 13:02

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре