Четвъртък, 18 Юли 2024
 АУТОМОБИЛИ
01 Юли 2002 - 19:53
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)
изпрати на приятел Printer friendly версия

Една от звездите на поредното Североамериканско моторно шоу в “Кобо център” беше концепткарът Magellan, представен от Volkswagen като сполучливо допълнение на дългоочаквания SUV, който междувременно получи името Tuareg. Той обединява големия вътрешен обем на вана с удобствата на комбито и комбинацията между висока проходимост и добри скоростно-динамични данни на автомобилите, които вече свикнахме да означаваме с абревиатурата SUV.

И тъй като тази тристранна комбинация е особено подходяща за автомобили, специално предназначени за далечни пътешествия, включително и в райони, откъснати от благата и проклятията на съвременната цивилизация, разработката напълно заслужено получи името Magellan (освен всичко друго, това е и своеобразен знак на уважение към Португалия – страната, в която VW произвежда своите ванове Sharan).

Външният вид на концепткара напомня донякъде по-ранните разработки ААС и Microbus, но каросерията на Magellan веднага прави впечатление с плоските панели, от които е изградена. Това вероятно оказва неблагоприятно влияние върху обтекаемостта, но автомобилите от този клас по принцип не са предназначени за щурмуване на особено високите скорости, където въздушното съпротивление играе решаващата роля. Необичайно е и оформлението на предната броня с интегрираните в нея големи блокове на фаровете и оригинално решената решетка пред радиатора.

Като цяло каросерията отговаря по размери на съвременните понятия за SUV (габарити 4685 х 1860 х 1620 мм), или, казано с други думи, Magellan е по-нисък от типичния автомобил с висока проходимост или вана, но по-висок от всяко съвременно комби. И всичко това е качено върху огромни 19-цолови колела, така че клиренсът е твърде голям - нещо, което е жизнено важно за автомобила с висока проходимост. Върху покрива е монтиран допълнителен багажник с интересна форма, продиктувана от това, че при необходимост той може да бъде използван като… лодка. Неразделна част от общата композиция е и оригиналното двуколесно ремарке, което носи походната кухня, снабдена с всичко необходимо за готвенето на вкусна и питателна храна, а когато конструкцията му се разгъне по специална схема, осигурява и удобни спални места.

Интериорът изцяло е издържан в стила, явно преследван от създателите на Magellan – комбинация между лукс, елегантност и практичност. Особено силно впечатление правят уредите върху арматурното табло – всички те са закрепени върху специален прът с дължина 1,1 м, така че създават възможността свободно да бъдат местени от “законното” им място пред шофьора до това пред пътника, седящ на предната дясна седалка. А някои от тях (например сателитната навигационна система) са автономни и могат да работят и извън автомобила – колкото и да е сигурна съвременната техника, човек никога не знае какъв номер и кога може да му “извърти” тя и дали на шофьора в края на краищата няма да му се наложи да се превърне в пешеходец.

Вътрешният обем на каросерията е предназначен за шестима души, като двете предни и двете задни седалки имат богати възможности за регулиране и могат свободно да се преместват назад и напред, а за двете седалки на третия ред е предвидена възможността да се сгъват така, че почти да не отнемат от мястото за багажа.

Иначе в механиката няма нищо неочаквано. Задвижването е поверено на добре познатия ни от Passat оригинален W-образен 8-цилиндров двигател с максимална мощност 275 к.с., напълно достатъчна за преодоляването на всякакви препятствия по пътя. По-нататък в схемата следват автоматична трансмисия и постоянно задвижване на четирите колела, които от своя страна имат независимо пневмохидравлично окачване, позволяващо регулиране на клиренса дори по време на движение. Значителен принос за автономността на Magellan имат и гумите, доставени от Michelin – те са от също така известната система РАХ, практически изключваща необходимостта от замяна поради спукване и поради това премахваща нуждата от запасно колело.

При дебюта на разработката в Детройт ръководителите на Volkswagen специално подчертаха, че Magellan не е първообраз на автомобил, предназначен за серийно производство. Но бурният интерес, който тази разработка събуди сред спе¤Ѓи8 JlL…фH[zw<dЙs+&АўяЃи4ТйOТйOТйOdЮ-'Аў¤Ѓи]+ТйO…фHю~w<dЛs+Мs+Нs+(Аў¤Ѓи]НуO…фHazw<dОs+)Аў ще се различава доста от концепткара. Ремаркето кухня-палатка го няма (поне в базовата комплектация), авангардното решение на подвижното атматурно табло и мобилните уреди също е отстъпило своето място на "класиката", опростени са и редица елементи от ходовата част. Но така или иначе Audi атакува територията на смелите и оригинални идеи в съвременния автомобилен свят с още един пътешественик. И фактът, че той ще носи името на знаменититя капитан-генерал (тази титла в португалския флот е съответствала на адмирал), пръв осъществил пълно околосветско плаване, несъмнено има дълбоко символно значение.

Григори Костандиев
сп. Авто Журнал


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал) – 21 Август 2002 - 15:16
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор) – 31 Август 2003 - 13:06

Предходна:
Steppenwolf Степният вълк на Audi (Авто Пазар) – 01 Юни 2002 - 12:47
Infiniti FX 45 (Авто Пазар) – 27 Май 2002 - 19:19
VW Golf IV Четвъртото измерение (Авто Пазар) – 24 Май 2002 - 17:08

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре